Pijn stuitje zwanger
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
03/08/2024
8 min
0

Pijn in je stuitje als je zwanger bent

03/08/2024
8 min
0

Ben je zwanger en heb je pijn aan je stuitje? Wat vervelend. Sommigen hebben er alleen last van bij bepaalde houdingen of tijdens het sporten. Anderen kunnen er ook bij dagelijkse handelingen al last van hebben. Veel vrouwen met stuitpijn hebben ook de typerende startpijn; pijn bij bijvoorbeeld het opstaan uit een stoel of bij het afstappen van de fiets. Het schiet er dan als het ware in. Verder kan het voelen als een beurs gevoel dat niet weg gaat door rust. Balen als je dit hebt! Pijn in je stuitje als je zwanger bent kun je helaas niet voorkomen. Gelukkig zijn er oefeningen die je kunt doen om het te verminderen! In deze blog lees je alles over de oorzaken en oefeningen die je kunt doen om klachten te verminderen.


Sporten en zwangerschap met Isabeau


Pijn stuitje zwanger; in het kort

Pijn in je stuitje hoort bij bekkenpijn. Bekkenpijn kent geen eenduidige definitie maar bestaat uit een beschrijving van veel verschillende klachten zoals stuitpijn. Stuitpijn kan verschillende oorzaken hebben. En vaak is het een combi van verschillende dingen die klachten veroorzaken. Oorzaken kunnen zijn:

  • Een (te) gespannen bekkenbodem.
  • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, of bijvoorbeeld een menstruatie .
  • Een gekanteld bekken of een bekkenverwringing.
  • Een trauma aan de stuit. Door bijv een val of een bevalling
  • Herhaaldelijk lang in een “slechte houding zitten”


Waarom heb ik last van mijn stuitje tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je lijf. De baarmoeder groeit, dus je zwaartepunt verandert. Dankzij dat relaxine-hormoon worden je banden wat slapper en gewrichten iets beweeglijker (vroeger noemden ze dat bekkeninstabiliteit). Alle zwangere vrouwen krijgen hiermee te maken, maar niet iedereen krijgt er last van. Dus die relaxine-hormonen de schuld geven van alles is ook niet helemaal fair. En ondertussen wordt je mini-me ook steeds groter en zwaarder, wat zorgt voor meer druk op je bekkenbodem.

Die bekkenbodem moet tijdens de zwangerschap overuren draaien, dus hij kan wat meer gespannen raken. En dan gaan ook nog eens je bilspieren harder aan het werk om je bekken stabiel te houden, vooral als je op één been staat. Die bilspieren zitten vast aan je stuit, en als die gespannen zijn, kunnen er ook weer klachten ontstaan.

Uit onderzoek blijkt dat bekkenklachten behoorlijk ingewikkeld zijn en niet altijd te voorkomen. Belasting en belastbaarheid spelen een grote rol, maar de juiste balans vinden is soms knap lastig. Vooral omdat je niet overal de controle hebt.

Of te wel:

  • De groeiende baarmoeder verandert je zwaartepunt.
  • Die groeiende baarmoeder brengt meer gewicht en druk op je bekken en bekkenbodem.
  • Een gespannen bekkenbodem trekt aan je stuit.
  • Gespannen bilspieren trekken ook aan je stuit.
  • Misschien speelt dat relaxine-hormoon ook een rol, maar er is niet echt veel bewijs voor.
  • Vaak is het gewoon een mix van al die dingen.
  • Belasting en belastbaarheid zijn key.


Pijn in stuitje en zwanger (eerste trimester)

In de praktijk hoor ik vaak dat vrouwen erg bezorgd zijn wanneer ze “al” bij 9 weken zwanger zijn, pijn aan hun stuitje hebben. Vaak hebben deze vrouwen vragen zoals “Hoe moet dit nu met de rest van mijn zwangerschap?" of “Wordt het nu alleen nog maar erger?”. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn! In het eerste trimester van de zwangerschap gebeurt er een heel hoop in je lichaam. Pijn in je stuitje als je zwanger bent in het eerste trimester is ook helemaal niet zo gek. Er wordt een heel mensje gevormd in de eerste 12 weken van je zwangerschap waardoor de baarmoeder groeit en een heerlijke dosis HCG hormonen door je lijf giert.

Vaak zit er rond de 9-11 weken van de zwangerschap een piek aan hormonen en zo ook aan het hormoon relaxine. Hypothetisch kan dit zorgen voor meer klachten aan de bekken en je stuitje. Toch moeten we ook eens naar het grotere plaatje kijken. Je wordt tijdens je zwangerschap over het algemeen meer vermoeid, waardoor je misschien minder zal bewegen. Je zult meer rustmomentjes nemen op de bank of in bed, met misschien wel een slechte houding. Door de vermoeidheid of omdat je niet weet wat je moet doen zal je wellicht minder sporten. Of te wel; er komt een disbalans in je belasting en belastbaarheid. Dit kan allemaal pijn in je stuitje veroorzaken of verergeren als je zwanger bent.

Verder kan het helemaal geen kwaad om bij klachten meteen naar een geregistreerd bekkenfysio te gaan. Soms is er een gemakkelijke oplossing voor de pijn in je stuitje tijdens je zwangerschap waardoor je snel minder of geen klachten ervaart. Helaas kan het ook wel eens zijn dat vrouwen wel stuit klachten blijven houden of dat het erger wordt. Dit kunnen we helaas echt niet altijd voorspellen.


Pijnlijk stuitje aan het einde van je zwangerschap

Hoe zit het dan met een pijnlijk stuitje aan het einde van je zwangerschap? Exacte cijfers kan ik je helaas niet geven, maar pijn aan het stuitje bij zwangere vrouwen komt veel voor aan het eind van de zwangerschap. In de meeste gevallen gaat het om lichte klachten die prima te verdragen zijn, maar soms kan het echt tot veel ongemak zorgen.

Zitten in een houden waarbij de bekken achterover gekanteld zijn kunnen vooral voor veel problemen en pijn zorgen. Het is daarom super belangrijk dat je de juiste houding aanneemt om pijn in je stuitje als je zwanger bent enigszins te verminderen. Dat je klachten ervaart aan het einde van je zwangerschap betekent niet dat je na je zwangerschap ook nog klachten hebt. In veel gevallen zijn de klachten na de bevalling snel weg.


Pijn aan stuit na je bevalling

Pijn aan je stuit na de bevalling kan ook verschillende oorzaken hebben. Het kan door de bevalling komen, of door de enorme druk van het persen. Vaak ontstaat de pijn wanneer er een lange persfase is geweest of juist bij een stortbevalling (in 1 of 2 weeën wordt het kind geboren).

Na de bevalling zitten vrouwen veel meer dan normaal en vaak ook in een slechte houding waarbij de bekken achterover gekanteld zijn. Tijdens het voeden, wordt er ook niet altijd even goed op de houding gelet. Vrouwen zijn dan vaak met hun kindje bezig; als ze/hij maar goed aan de borst hapt of de fles drinkt, waarbij ze zichzelf vergeten. Vrouwen kruisen vaak hun benen waardoor er ook weer meer spanning op de bekkenbodem komt. Dit kan pijn aan de stuit na je bevalling verergeren.


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen én wil je 10% korting op al onze programma's? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.

Nieuwsbrief


Kan ik stuitpijn als ik zwanger ben voorkomen?

Kan je stuitpijn als je zwanger bent voorkomen? Nee, helaas niet. Zoals eerder besproken, zijn bekkenklachten erg complex en zijn er veel componenten die hierbij een rol spelen. Daarnaast is er nog te weinig bekend over de rol van hormonen hierin. Vrouwenlichamen zijn erg verschillend. Het kan dus echt zo zijn dat een fitte vrouw die zich aan alle pre en postpartum regeltjes houdt, toch klachten krijgen aan de stuit. Super irritant en vervelend natuurlijk!

Gelukkig betekent dat niet dat je helemaal niks kunt doen. We weten namelijk wel dat de kans op het krijgen van pijn aan je stuitje als je zwanger bent minder groot zijn wanneer je blijft bewegen en bepaalde spiergroepen sterk houdt. Met ons programma voor sporten tijdens de zwangerschap, kan ook jij thuis veilig aan de slag. Je doet alle workouts samen met ons mee, van begin tot het einde. Zo weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert, want dat is heel belangrijk tijdens je zwangerschap.

We bieden je elke week light, medium en heavy workout aan die ook nog eens is gericht op de week waarin je zwanger bent. Zo sluit het sporten perfect aan bij jouw niveau. Zo weet je zeker dat je niets doet wat niet mag. Neem vooral een kijkje naar ons programma en doe een gratis proefles!


Oefeningen voor pijn in je stuitje als je zwanger bent

Welke oefeningen kun je doen tegen pijn aan je stuitje als je zwanger bent? Wij kunnen begrijpen als je op dit moment de bomen door het bos niet meer ziet. Op het internet vind je namelijk tal van oefeningen die je beloven nooit meer klachten te hebben door het doen van deze oefeningen. In hoeverre je dat moet geloven, betwijfelen we. Je klachten verminderen met oefeningen zijn wij daarentegen fan van! Met deze tips en oefeningen kun je pijn in je stuitje hebt tijdens je zwangerschap een stuk verminderen:


Bal tegen muur

Gebruik een tennisbal om de pijnpunten in je bilspier te masseren ter ontspanning. Wanneer de bilspieren erg gespannen zijn, geeft dit meer trekkracht aan de stuit. Je raadt het al: dat geeft meer pijn aan je stuit.

Zwanger en pijn in je bil? Deze oefeningen helpen!Masseer je bilspieren ter ontspanning.

De schelp

De schelp is onze favoriete oefening om je bil sterk te maken. Door je billen sterker te maken, kan dit klachten aan je stuit verminderen. Let erop dat je schouders, je heupen en je enkels op dezelfde lijn liggen, zodat je de oefening goed uitvoert.


Stretchen

Stretch gedurende de dag af en toe je bilspier. Maak 3 herhalingen aan beide zijden van minimaal 30 seconden. Blijf rustig doorademen en kijk of je bij iedere uitademing misschien net wat dieper in je stretch komt zonder jezelf te forceren!


Gebruik een stuitkussen

Gebruik een stuitkussen om de druk op je stuitje te verlagen. Dit kan ervoor zorgen dat je een minder beurs gevoel hebt aan het einde van een kantoordag of na een avond lekker eten met vrienden.


Billen ontspannen

Probeer niet je billen aan te spannen wanneer dit niet nodig is. Let maar eens op; dit doe je echt zo vaak ongemerkt, bijvoorbeeld wanneer je aan het koken bent of in de rij staat bij de kassa. Niet nodig dus en geeft meer spanning op je stuitje. Probeer je billen te ontspannen en daarmee dus ook je stuitje.


Breed zitten op je zitbotjes

Probeer breed te gaan zitten op je zitbotjes. Schuif je bilpartij wat meer naar opzij om echt op je zitbotjes te kunnen zitten. Op deze manier zit je meer ontspannen en zal ook de bekkenbodem niet onnodig aanspannen. Door breed te gaan zitten ben je ook minder snel geneigd met je benen over elkaar of voeten gekruist te gaan zitten. Deze laatste twee houdingen geven namelijk ook weer meer spanning op je bekkenbodem en billen, wat de (pijnlijke) stuit weer niet fijn vindt.


Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang naast wekelijkse tips ook nog eens 10% korting!

Nieuwsbrief



Reacties
Categorieën