Zwanger en pijn in je bil? Deze oefeningen helpen!
Zwangerschapspagina
KimOvergaag
Zwangerschapspagina
08/03/2023
6 min
0

Zwanger en pijn in je bil? Deze oefeningen helpen!

08/03/2023
6 min
0

Zwanger en pijn in je bil? Deze oefeningen helpen!

Zwanger en pijn in je bil? Sommige vrouwen ervaren veel pijn in hun bil als ze zwanger zijn. Vervelend, het kan heel uitstralende pijn geven waar je in zelfs heel je benen last van kunt hebben. Verander regelmatig van houding, maak je bilspieren sterk door op een goede manier te sporten (bijvoorbeeld met ons programma om thuis te sporten tijdens je zwangerschap), gebruik een zitbal, en ontspan je bil- en bekkenbodemspieren met rek- en ontspanningsoefeningen. Luister naar je lichaam en zoek professionele hulp indien nodig voor gerichte oefeningen. Geniet van een comfortabele zwangerschap! Gratis proefles beschikbaar.

Probeer het programma nu 3 dagen gratis

Zwanger en pijn in je bil: de oefeningen

Er zijn dingen die je kunt doen om de pijn in je bil als je zwanger bent te verlichten. Probeer bijvoorbeeld regelmatig van houding te veranderen als je voor je werk veel moet zitten. Ook een zitbal kan helpen, net als 25 minuten werken en 5 minuten wandelen of bewegen.

Probeer je bil- en bekkenbodemspieren te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld met rek oefeningen, maar ook met een tennisbal. Leg een tennisbal tegen je bil en ga met je bil tegen een muur staan. Beweeg wat heen en weer, zodat de tennisbal je stijve en pijnlijke bilspieren kan 'masseren'.

Let op je houding, zowel als je zit als wanneer je staat.

Zwanger en pijn in je bil? Deze oefeningen helpen!Met een tennisbal kun je de strakke spieren in je bil goed masseren als je zwanger bent. 


Je billen worden tijdens de zwangerschap extra belast om je lichaam in balans te houden, omdat je core minder goed werkt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende blijft bewegen en veel blijft sporten, om je lichaam zo sterk mogelijk te houden zodat je je kindje gewoon kunt blijven dragen, ook als je straks een grote buik hebt.

Je kunt preventief sporten, maar je kunt ook sporten als je al pijn hebt aan je billen. Alles om je lichaam maar zoveel mogelijk te blijven ondersteunen! Hoe blijf jij fit als je zwanger bent?

Met ons programma om thuis te sporten tijdens je zwangerschap kan je sporten tijdens je zwangerschap, wanneer je maar wilt. Op deze manier kom jij zelf achter alle voordelen van sporten tijdens je zwangerschap; het zijn er echt meer dan je denkt!

Ons programma is ontwikkeld door een bekkenfysiotherapeut zodat jij zorgeloos kan sporten zonder klachten. Om helemaal op jouw niveau te blijven, stemmen we de workouts op jouw zwangerschapsweek af.

Daarnaast kan je ook nog jouw niveau bepalen; light, medium of heavy. Elke week krijg jij 3 leuke en gezellige workouts waar jij aan mee kan doen. Bij aanmelding ontvang je een e-book vol met info rondom je zwangerschap en zwangerproof recepten. Zo kom je erachter of je je buikspieren nog mag trainen en of je wel mag doorgaan met hardlopen.

  Gratis proeflesWat is die pijn in je billen als je zwanger bent?

Een van de minder glamoureuze aspecten is die vervelende pijn in de bil waar je last van kunt hebben.

Je denkt misschien: "Wat heeft mijn bil te maken met zwangerschap?" Wel, laat me je voorstellen aan de beruchte nervus ischiadicus. Deze eigenwijze zenuw loopt dwars door je bil en kan soms behoorlijk de boel op stelten zetten.

Sommige zwangere vrouwen hebben pech en ervaren ischias klachten. De zenuw lijkt dan een eigen wil te hebben en veroorzaakt pijn en spanning in de bilregio.

Je kunt zelfs uitstralende pijn hebben. En laten we de schietende zenuwpijn niet vergeten - het is als een plotse pijnscheut die je even van de wereld tilt. Geen pretje als je net probeert te genieten van je zwangerschap. De zenuw kan zelfs je been verzwakken waardoor je minder kracht in (dat stukje) been hebt.

Waarom heb ik pijn in mijn billen als ik zwanger ben?

Vraag jij je af waarom je pijn in je billen hebt als je zwanger bent? Een van de meest voorkomende redenen is een zittend beroep. Als je veel tijd doorbrengt op een stoel, kan dit spanning veroorzaken in de bil- en bekkenbodemregio. Maar ook je houding speelt een rol. Sta je vaak met je billen geknepen? Dat kan de situatie verergeren.

Tijdens de zwangerschap vinden er ook veranderingen plaats in je bekken. De druk in dat gebied kan variëren en dat kan leiden tot pijn in de billen. Soms straalt de pijn zelfs uit vanuit je rug.

Een andere interessante factor is het gebruik van je billen als stabilisator. Tijdens de zwangerschap werkt je innercore - de spieren die je romp ondersteunen - mogelijk minder efficiënt. Hierdoor worden je billen extra belast om je lichaam overeind te houden. Dit is weer een "belasting-belastbaarheid verhaaltje." De belasting is hoeveel druk je erop zet, dus wat je doet bijvoorbeeld qua sport of juist veel zitten. De belastbaarheid is dat je steeds meer opbouwt op een goede manier, dus dat je steeds meer belast kunt worden, zonder dat je daar last van krijgt.

Met andere woorden, je billen moeten die extra belasting wel aankunnen.

Gelukkig zijn er manieren om de pijn te verlichten. Probeer regelmatig van houding te veranderen als je een zittend beroep hebt. Doe wat eenvoudige oefeningen om je bil- en bekkenbodemspieren te ontspannen. En vergeet niet om je houding in de gaten te houden, zowel tijdens het zitten als staan.

Gratis proefles


Waar is een zwangerschapsbal goed voor?

Een zwangerschapsbal, ook wel bekend als een oefenbal of birthing ball, is een fantastisch hulpmiddel tijdens de zwangerschap. Deze bal biedt veel voordelen voor jou als aanstaande moeder. Allereerst helpt de bal om in beweging te blijven en minder stil te zitten. Door erop te wiebelen of zachtjes heen en weer te rollen, stimuleert het gebruik van de bal een actieve houding, wat goed is voor zowel de bloedsomloop als het verlichten van rugpijn.

Een ander voordeel is dat de zwangerschapsbal helpt om de bilspieren minder aan te spannen. Dit vermindert de druk op het bekkengebied en kan ongemak in de onderrug verminderen. Ook ondersteunt de bal een betere zithouding, waardoor je minder snel onderuit zult zakken. Zwanger en pijn in je bil? Dan is een zwangerschapsbal dus een fijn hulpmiddel!

Hoe lang duurt pijn in je bilspier?

De duur van pijn in je bil is afhankelijk van verschillende factoren, en een van de belangrijkste elementen is hoe jij ermee omgaat. Jouw dagelijkse activiteiten en de stappen die je onderneemt om het probleem aan te pakken, spelen een cruciale rol in het herstelproces.

Stel je voor dat je last hebt van pijn in je bil. Als je binnen twee weken aanpassingen maakt in je levensstijl en professionele hulp zoekt, zoals bij een bekkenfysiotherapeut, dan kun je al aanzienlijke verbetering ervaren. Het kan zijn dat je door deze acties veel minder last hebt van de pijn.

Aan de andere kant, als je de hele dag blijft zitten, je houding niet verandert, geen oefeningen doet en de klachten negeert, kan het herstel veel langer duren. Stilzitten en geen aandacht besteden aan je klachten kunnen de situatie alleen maar verergeren. Zwanger en pijn in je bil? Dan zul je toch echt zelf stappen moeten ondernemen!

Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en actie te ondernemen wanneer je pijn in je bil voelt. Zelfs kleine aanpassingen, zoals regelmatig van houding veranderen, korte wandelingen maken en simpele oefeningen doen, kunnen een positief effect hebben op het verminderen van de pijn en het bevorderen van het herstel.

Onthoud dat iedereen anders is, en het herstel kan variëren van persoon tot persoon. Dus, neem je klachten serieus en zoek indien nodig professionele hulp om de juiste behandeling te krijgen. Door actief te werken aan je herstel en goed voor je lichaam te zorgen, kun je de duur van de pijn in je bil beïnvloeden en hopelijk snel weer comfortabel en pijnvrij bewegen.

Gratis proefles


Reacties
Categorieën