Spierpijn als je zwanger bent
spierpijn-zwanger
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
04/12/2024
4 min
0

Spierpijn als je zwanger bent

04/12/2024
4 min
0

Je bent zwanger en je voelt wat onverwachte pijntjes en spierpijn. Geen paniek, spierpijn is niet iets slechts. Spierpijn krijgen kan er bij horen en er zijn verschillende redenen waarom je dit zou kunnen ervaren.

Sporten en zwangerschap met Isabeau

Spierpijn als je zwanger bent; in het kort

Je lichaam ondergaat natuurlijk enorme veranderingen tijdens je zwangerschap!. Een aantal oorzaken voor spierpijn tijdens de zwangerschap zijn:

  • Je lichaam moet ruimte maken voor je groeiende baby en de toename van het hormoon relaxine. Het is dan geen spierpijn die je gewend bent, maar dit noemen we bandenpijn.
  • Het extra gewicht dat je meedraagt, zorgt voor meer belasting van je spieren.
  • Stress en vermoeidheid.
  • Veranderde houding.

Spierpijn en zwanger: wat is het?

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat spierpijn nu eigenlijk is. Spierpijn is een veelvoorkomende klacht die optreedt na lichamelijke inspanning of activiteit. Het wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spiervezels en het ontstekingsproces dat daarop volgt. Deze scheurtjes ontstaan meestal wanneer de spieren worden belast op een manier die ze niet gewend zijn, zoals bij intensieve training of het uitvoeren van nieuwe oefeningen. Spierpijn gaat vaak gepaard met gevoeligheid, stijfheid en soms zwelling in de spieren. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is spierpijn meestal van voorbijgaande aard en verdwijnt het na een paar dagen rust en herstel.

Waarom heb ik spierpijn tijdens mijn zwangerschap?

Ten eerste ondergaat je lichaam aanzienlijke veranderingen om ruimte te maken voor de groeiende baby. De toename van het hormoon relaxine zorgt voor een versoepeling van de gewrichtsbanden om de bevalling mogelijk te maken, maar het kan ook leiden tot veranderingen in je houding en de manier waarop je beweegt, dit kan een gevoel van spierpijn geven. Spierpijn kan ook weleens verward worden met bandenpijn. Bandenpijn ontstaat doordat er meer rek op de banden komt door de groeiende baarmoeder. Dit kan een zeurende, soms stekende pijn geven. Je voelt dit rond je vagina, liezen, schaambot, navel, onderrug, zijkanten, ribben buik en billen.

 Daarnaast draagt het extra gewicht dat je met je meedraagt, met name rond je buik, bij aan de belasting van je spieren. Dit kan spanning veroorzaken, vooral in de onderrug en de bekkenregio. De veranderende zwaartepunt van je lichaam kan er ook voor zorgen in een andere belasting van spieren, wat kan leiden tot ongemak en spierpijn.

Oefeningen gericht op het versterken en rekken van de spieren kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn. Met ons programma voor sporten tijdens de zwangerschap, kan ook jij thuis veilig aan de slag. Je doet alle workouts samen met ons mee, van begin tot het einde. Zo weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert, want dat is heel belangrijk tijdens je zwangerschap!


Kortom, spierpijn tijdens de zwangerschap is normaal en vaak een teken van de aanpassingen die je lichaam maakt om een gezonde zwangerschap te ondersteunen. Luister naar je lichaam, neem de nodige rust en overleg met je zorgverlener als je je zorgen maakt over de intensiteit van de spierpijn.

Spierpijn en zwanger zijn in de eerste weken

De eerste weken van de zwangerschap kunnen gepaard gaan met uitdagingen die voor iedereen verschillend kunnen zijn. Zo kan er ook spierpijn ontstaan. In het vroege stadium van je zwangerschap ondergaat je lichaam zoveel veranderingen! Vooral de hormonen gieren door je lijf, die invloed kunnen hebben op je spieren en gewrichten.

 Je groeiende baarmoeder en de veranderingen in je lichaam kunnen spanning veroorzaken, vooral in de onderrug en het bekkengebied. Naast de hormonale factoren kunnen vermoeidheid en stress ook spierpijn veroorzaken. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen in deze vroege fase!

 Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan de bloedcirculatie bevorderen en spierspanning verminderen. Als de spierpijn aanhoudt of verergert, neem dan contact op met een bekkenfysio.

Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.


Spierpijn na het sporten tijdens je zwangerschap

 Het is niet erg om spierpijn te krijgen na het sporten tijdens je zwangerschap. Echter zullen veel vrouwen juist minder spierpijn ervaren na het sporten. Hoe dat kan? Dat komt omdat je vanaf je tweede trimester als het goed is aangepast gaat sporten. Met name de intensiteit van het sporten ligt vaak een stuk lager. Oefeningen zijn vaak meer gericht op kracht uithoudingsvermogen en je gaat niet meer “tot het gaatje”. Logischerwijs krijg je dan dus ook minder spierpijn van het sporten. Doe je een keer een oefening met een spiergroep die je normaal weinig tot niet belast/traint, dan krijg je sneller spierpijn.

Spierpijn in de bekkenbodem tijdens je zwangerschap

Een specifiek gebied dat gevoelig kan zijn voor spierpijn tijdens de zwangerschap is de bekkenbodem. Deze groep spieren, die de onderkant van het bekken ondersteunt, ondergaat aanzienlijke veranderingen.

De druk van de groeiende baarmoeder en hormonale invloeden kunnen de bekkenbodemspieren belasten, wat ongemak en zelfs pijn kan veroorzaken. Die pijn wordt vaak veroorzaakt door spanning die je vasthoud in dat gebied. Oefeningen gericht op het versterken en vaak juist ontspannen van de bekkenbodem, onder begeleiding van een professional, kunnen verlichting bieden.

 Als je specifieke pijn of zorgen ervaart in de bekkenbodem, bespreek dit dan met een bekkenfysiotherapeut voor gericht advies en begeleiding.

Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Reacties
Categorieën