Urineverlies tijdens je zwangerschap
Incontinentie-zwangerschap
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
05/31/2024
4 min
0

Urineverlies tijdens de zwangerschap

05/31/2024
4 min
0

Urineverlies tijdens je zwangerschap kan heel vervelend zijn. En het lijkt net altijd op de verkeerde momenten op te spelen, zoals tijdens dagjes weg of het sporten. Wij snappen je frustratie, maar wat je misschien enigszins geruststelt, is dat het supernormaal is! Geen reden om je te schamen, echt niet. Maar waar komt die incontinentie tijdens de zwangerschap vandaan? En kun je er wat tegen doen? We leggen het je in deze blog uit.


Urineverlies tijdens je zwangerschap; in het kort

Urineverlies tijdens je zwangerschap kan heel vervelend zijn. We get it. Maar waar komt het vandaan?

  • Door de groeiende baarmoeder, ervaar je meer druk op je blaas.
  • Hormonale veranderingen zorgen voor verminderende controle over je blaas.


Hoe komt het dat ik urineverlies heb tijdens mijn zwangerschap?

Urineverlies tijdens de zwangerschap is een fenomeen dat veel vrouwen delen en dat vaak voortkomt uit de fysieke en hormonale veranderingen die het vrouwelijk lichaam ondergaat tijdens deze bijzondere periode. Maar hoe komt het nu dat je urineverlies hebt als je zwanger bent?

Ten eerste, groeit je baarmoeder natuurlijk enorm. De groeiende baarmoeder oefent druk uit op je blaas. Hierdoor wordt het moeilijker voor je om de urine volledig te kunnen beheersen, een stuk moeilijker. Dit leidt dus tot urineverlies tijdens je zwangerschap.

Niet alleen de fysieke veranderingen in het lichaam kunnen urineverlies veroorzaken als je zwanger bent. Hormonale schommelingen, met name de toename van progesteron, kunnen hier invloed op hebben. Progesteron zorgt voor vermindering van de controle in de bekkenbodemspieren. Dit leidt weer tot minder controle over de blaas. Dit komt gelukkig vaak maar tijdelijk voor; vaak verbetert dit na de bevalling. Maar: urineverlies na de bevalling komt nog steeds voor.


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.


Ik heb urineverlies aan het begin van mijn zwangerschap

Urineverlies in het begin van de zwangerschap is geen zeldzaamheid. De toegenomen druk op de blaas en de hormonale veranderingen spelen zich al namelijk op in de eerste stadia van de zwangerschap. Urinerverlies tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw; bij sommige vrouwen speelt het al op bij minimale druk, zoals bij hoesten of niezen. Belangrijk om te weten is dat gerichte bekkenbodemoefeningen, onder begeleiding van een professional, effectief kunnen zijn dan bij het versterken van de spieren en daardoor verminderen van urineverlies in het begin van de zwangerschap.

Met ons programma voor sporten tijdens de zwangerschap, kan ook jij thuis veilig je bekkenbodem trainen. Je doet alle workouts samen met ons mee, van begin tot het einde. Zo weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert, want dat is heel belangrijk tijdens je zwangerschap.

We bieden je elke week light, medium en heavy workout aan die ook nog eens is gericht op de week waarin je zwanger bent. Zo sluit het sporten perfect aan bij jouw niveau. Zo weet je zeker dat je niets doet wat niet mag. Neem vooral een kijkje naar ons programma en doe een gratis proefles!


Urineverlies aan het einde van je zwangerschap

Naarmate de zwangerschap vordert, kan urineverlies frequenter en merkbaarder worden. De groei van de baby zorgt voor een toenemende druk op de blaas, wat resulteert in verminderde controle over de urinestroom. Vrouwen kunnen dit ervaren tijdens dagelijkse activiteiten zoals lachen, hoesten of zelfs bij het opstaan. Het is van groot belang om openlijk te communiceren met je zorgverlener over eventueel urineverlies, aangezien zij waardevol advies kunnen verstrekken en mogelijke oplossingen kunnen bespreken.

Het is dus niet gek dat vrouwen in deze periode last hebben van urineverlies, maar is erg belangrijk om te beseffen dat ik vaak tijdelijk is. De stress op de blaas is een natuurlijk gevolg van de groeiende baby en het aanpassingsvermogen van het lichaam aan deze ontwikkelingen. Veel vrouwen maken zich zorgen over urineverlies en aarzelen om dit met hun zorgverleners te bespreken. Wij willen je meegeven; praat erover! Openlijk communiceren over ongemak is cruciaal! Een professional kan je juist goede informatie en tips geven om je hierbij te kunnen helpen.


Kan ik iets doen tegen urineverlies als ik zwanger ben?

Kan je iets doen tegen urineverlies als je zwanger bent? Absoluut! Voorkomen is helaas niet mogelijk, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om urineverlies tijdens de zwangerschap te verminderen. Dit is wat je kunt doen:

  • Doe regelmatig bekkenbodemoefeningen om je spieren te versterken.
  • Drink op regelmatige momenten op de dag. Op deze manier wordt je consumptie verspreid.
  • Vermijd drinken vlak voor het slapengaan.
  • Voor persoonlijk advies en begeleiding op basis van je specifieke situatie is het verstandig om contact met je zorgverlener op te nemen.


Ontvang jij graag wekelijks informatie rondom jouw zwangerschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!


Reacties
Categorieën