Bij veel vrouwen komt urineverlies tijdens de zwangerschap voor. Vaak is dit een tijdelijk probleem. Sommige vrouwen zijn er na de bevalling dan ook vanaf. Helaas is niet iedereen zo lucky; urineverlies na de bevalling komt ook zeker voor. Of je nu recent bent bevallen of al een jaar na de bevalling urineverlies ervaart, in deze blog leggen we je uit hoe dit ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Één ding is zeker; het is nergens voor nodig om schaamte te voelen!
Urineverlies na de bevalling; in het kort
- Urineverlies na de bevalling komt vaak voor en wordt veroorzaakt door druk op de blaas tijdens fysieke activiteit.
- Verzwakte bekkenbodemspieren, hormonale veranderingen en zenuwschade zijn vaak de oorzaken van incontinentie na de bevalling.
- Specifieke oefeningen, zoals bekkenbodemspieroefeningen, kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodem.
Wat veroorzaakt mijn incontinentie na de bevalling?
Incontinentie na de bevalling is voor veel vrouwen nogal een challenge; ben je eindelijk bevallen en denk je van al die kwaaltjes af te zijn… mooi niet! Maar wat veroorzaakt nu die urineverlies na de bevalling?
Urineverlies na de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren, die tijdens de zwangerschap en bevalling onder druk komen te staan. Hormonale veranderingen en het uitrekken van weefsels kunnen ook bijdragen aan dit probleem.
Een veel voorkomende boosdoener is een diastase recti, waarbij de rechte buikspieren uit elkaar wijken. Dit kan leiden tot verminderde ondersteuning van de bekkenorganen, wat soms incontinentie na de bevalling kan veroorzaken. Verder kunnen de fysieke stress en druk tijdens de bevalling leiden tot beschadiging van de zenuwen en spieren in het bekkengebied.
Een gebrek aan bewustwording van de bekkenbodem en onjuiste trainingsmethoden kunnen ook aan dit vervelende probleem bijdragen. Het is essentieel om te begrijpen hoe je bekkenbodemspieren op de juiste manier kunt activeren en versterken om deze uitdaging aan te pakken. Wist je dat je tijdens het sporten automatisch al je bekkenbodem traint? Bij Fitzwanger Online hebben we een speciaal programma ontworpen om je te helpen bij het herstellen na de bevalling en weer in topvorm te komen. Je kunt aan dit programma om te sporten na je zwangerschap meedoen vanaf 3 dagen na je bevalling, maar je kunt hier absoluut ook langer de tijd voor nemen. Samen met ons bouw je dan in 12 weken op, zodat jij zonder klachten je eigen sport weer kunt oppakken.
Voordat je verder gaat....
Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.
Ik heb 1 jaar na de bevalling nog steeds last van urineverlies
Heb je 1 jaar na de bevalling nog last van urineverlies? Maak je vooral geen zorgen! Dit komt vaker bij vrouwen voor. De spieren en weefsels die tijdens de zwangerschap en bevalling zijn uitgerekt, hebben tijd nodig om te herstellen. In sommige gevallen kan dit herstelproces langer duren dan verwacht; dus ook een jaar. Als je twijfelt, is het verstandig om advies aan een professional te vragen. Een bekkenfysio kan onderzoeken of er onderliggende problemen zijn en je begeleiden bij effectieve oefeningen om de bekkenbodem te versterken. En vergeet niet; patience is key.
Ik heb urineverlies na mijn zwangerschap bij het sporten
Sporten na de zwangerschap is een geweldige manier om weer in vorm te komen, maar voor sommige vrouwen kan het gepaard gaan met urineverlies na de bevalling. Dit komt vaak voor en wordt veroorzaakt door de druk die op de blaas wordt uitgeoefend tijdens enige fysieke activiteit.
Het ontmoedigend zijn om te ontdekken dat je last hebt van urineverlies na je bevalling bij het sporten. Om dit specifieke probleem aan te pakken, is het belangrijk om gerichte oefeningen te integreren die de bekkenbodemspieren versterken en ondersteunen. Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij het herstellen van de controle over de bekkenbodem en het verminderen van urineverlies na je zwangerschap bij het sporten.
Probeer eens om ondersteunende kleding te dragen en voorafgaande toiletbezoeken te plannen. Dit kan het vervelende van urineverlies bij het sporten wellicht wat verminderen.
Urineverlies bij het hardlopen na de bevalling
Urineverlies komt niet alleen voor bij andere sporten, maar ook bij hardlopen na de bevalling. Dat is natuurlijk net zo vervelend! De herhaalde impact van het hardlopen kan extra stress op de bekkenbodem leggen. Daarom is het belangrijk om het hardlopen rustig op te bouwen, naast de belangrijke bekkenbodemoefeningen, om urineverlies bij het hardlopen na de bevalling zo veel mogelijk te verminderen.
Wat kan ik doen tegen urineverlies na de zwangerschap?
Als je worstelt met urineverlies na de zwangerschap, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Allereerst is het essentieel om dit met je zorgverlener te bespreken om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten. Gerichte bekkenbodemoefeningen, correcte lichaamshouding en bewustwording van de bekkenbodem kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van urineverlies na de bevalling. Het is ook nuttig om advies te vragen bij een bekkenfysiotherapeut, die je kan begeleiden bij een gepersonaliseerd behandelplan.
Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!