Sporten na een keizersnede
Sporten na een keizersnede
Sporten na je zwangerschap
Isabeau
Sporten na je zwangerschap
05/16/2022
8 min
0

Sporten na een keizersnede

05/16/2022
8 min
0

Ga maar vast met een dekentje en een kopje thee op de bank liggen en wacht nog even met grote vriend Netflix, want ik ga even mijn frustratie uiten. Ik heb het dan over de nazorg na een keizersnede, want in de meeste gevallen kan je dit niet eens nazorg noemen.

Sporten na een keizersnede is voor de één lastiger door de spanning en de ander skipt het sporten misschien wel. Toch wil je wel blijven sporten na een keizersnede, want dit voorkomt een hoop klachten na je zwangerschap en zorgt ervoor dat je veel sneller weer fit bent!

Sporten en zwangerschap met Isabeau


In het kort:

  • Er mag nog veel meer aandacht worden geschonken aan de nazorg na een keizersnede. Sporten moet je rustig opbouwen op jouw tempo. Of je nu 3 dagen of 3 maanden na de keizersnede start; als het maar veilig voelt voor jou! Je start altijd met awareness van de bekkenbodem en de juiste ademhaling.
  • Vanuit daar ga je starten met het herstel van je innercore. De tijdlijn is per vrouw anders en kan altijd afwijken van wat wij hebben geschreven, maar begin nooit met postpartum lessen minder dan 3 dagen na de bevalling en volg zo'n programma minimaal 12 weken, voordat je weer je eigen sport gaat opbouwen. Doe bijvoorbeeld mee aan ons programma om te sporten na je zwangerschap. Zo weet je zeker dat je op een goede manier opbouwt! 



Overhangende buik na een keizersnede

Ik kan mij voorstellen dat een overhangende buik na een keizersnede echt geen pretje is. Er is misschien niet zo heel veel aan te doen. Gelukkig kunnen een paar dingen bijdragen aan het verminderen van een dikke buik na keizersnede; de juiste voeding, buikspieroefeningen en sporten. Blijven sporten voorkomt een hoop klachten na je zwangerschap en zorgt ervoor dat je veel sneller weer fit bent!


Afvallen na een keizersnede

Het belangrijkste tijdens het afvallen na een keizersnede is dat je het rustig opbouwt. Ik ben erkend bekkenfysiotherapeut en in de praktijk waar ik werk krijg ik enorm veel vrouwen met klachten, doordat ze te snel zijn begonnen met sporten na een keizersnede. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om rustig op te bouwen met sporten. 

Na een bevalling, maar ook na een keizersnede, is het echt superbelangrijk dat je op de juiste manier opbouwt. Of je nu aan ons programma meedoet of een ander postnataal programma wilt volgen: het is ontzettend belangrijk om dit eerst te doen voordat je weer je normale sport oppakt en je volledig focust op afvallen na een keizersnede. 

Voor je herstel is het ongelofelijk belangrijk dat je weer connectie met je core en je bekkenbodem kunt maken. Ook is focus op je ademhaling cruciaal: als je gaat sporten zonder gerichte opbouw, heb je kans op (vage) klachten én kun je je lichaam verkeerd gaan gebruiken, waardoor je niet zo sterk wordt als je zou kunnen worden. Met dit programma voorkom je de kans op bijvoorbeeld een diastase, bekkenpijn en incontinentie.



Oefeningen die je kunt doen na keizersnede

Ik kan mij voorstellen dat je nu enorm benieuwd bent naar de juiste oefeningen na een keizersnede. Nogmaals, is het enorm belangrijk dat je alles rustig opbouwt. Ik bedoel maar, een marathon ren je ook niet in een keer. Om je een goed overzicht te geven wat je tijdens je herstel kunt verwachten, heb ik een tijdlijn gemaakt. Zo kun je precies zien wanneer je bijvoorbeeld weer buikspieroefeningen na een keizersnede kunt doen.  Disclaimer; iedereen is anders en ieder vrouwelijk lichaam werkt anders. Iets met hormonen. Het is dus zeker niet raar of gek als je hier iets van afwijkt.

Mijn grootste tip is; doe niet te snel te veel. Probeer je daardoor niet te veel vast te zetten in weken, maar kijk echt naar hoe jij je voelt en wat jouw klachten aangeven.

Het herstel na een keizersnede duurt niet veel langer dan bij een vaginale bevalling, zolang je de juiste oefeningen doet na de keizersnede.


Voordat je verder gaat.... 

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.



0-2 weken

Pijn. Ik kan tegen je liegen maar dit zijn niet de de fijnste weken. Het liefste wil jij lekker knuffelen met je kleintje maar iedere keer dat je wilt verzitten/liggen of omhoog wilt komen zal je buik/litteken pijn doen. De borstvoeding kan daarom ook niet altijd even fijn zijn (natuurlijk geen reden om te stoppen als je borstvoeding geeft of wilt geven).

Door ons postpartum programma te volgen weet je zeker dat je geen stappen overslaat in je herstel en dat je het sporten op een juiste manier gaat opbouwen. Wil je gaan beginnen met rustige specifieke postpartum lesjes mag je dat nu gaan doen.


2-4 weken

De wond herstelt en de korstjes vallen er langzaam af. Er ontstaat een litteken en wanneer de korstjes eraf zijn kun je het rustig gaan insmeren met litteken crème. Het litteken en de huid er omheen kunnen misschien nog wat dof aanvoelen. Weet dat dit normaal is en het ook nog even kan duren. Doe dit door meteen het litteken masseren. De huid wordt hierdoor minder sensitief en het het littekenweefsel blijft soepel.


4-6 weken

Je lijf voelt al een stuk beter! Lopen en rustig bewegen gaan goed. Natuurlijk moet je nog wennen aan het mama zijn en is er van ritme totaal geen sprake. Ben jij één van de lucky ones die al genoeg slaap krijgt en tijd kan maken voor wat kleine oefeningen; dit is jouw moment om te shinen! Nog even geen sport… maar oefeningen na de keizersnede! Rustige oefeningen voor de awareness van de bekkenbodem, ademhaling en het zoeken naar de diepe dwarse buikspieren. Stel je niet te veel voor van deze oefeningen, maar sla deze stap nooit over. Begin altijd bij het begin.


6-12 weken

Natuurlijk herstel van het lijf vindt plaatst maar een handje helpen is altijd goed.

Wij raden het altijd aan om voordat je dit gaat doen een bezoekje te brengen aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Zij kunnen checken hoe het gesteld staat met je onderkantje maar ook in hoeverre je al klaar bent voor bepaalde (sport)oefeningen, zoals voor de buikspieren na je keizersnede. Ervaar je specifieke klachten in het bekkengebied? Dan moet je dit sowieso eerst laten checken voor je het sporten weer wilt gaan opbouwen.


12 weken-6 maanden

Je gaat steeds meer je weg vinden in het moeder zijn. Misschien ontstaat er zelfs al een ritme in je dagen. Sommige vrouwen kunnen hun normale sport alweer oppakken, terwijl anderen iets meer aandacht en hulp nodig hebben. Het is helemaal niet gek dat jij nu pas de behoefte hebt aan sporten.

Ga nooit vroeger dan 12 weken na je keizersnede intensief sporten, dan kun je echt klachten krijgen. Fysiologisch is de keizersnede nu herstelt, maar dat betekent niet dat je nu alles weer aan kunt. Zorg altijd dat je rustig opbouwt, zelfs als je pas begint na 5 maanden postpartum. Je gaat natuurlijk ook niet in één keer een marathon lopen. Daar moet je voor trainen.


6 maanden-9 maanden

9 Maanden op en 9 maanden af. Een bekend gezegde en o zo waar! Misschien zit je er alweer helemaal lekker in met sporten of misschien ben je nu pas ready. Ik hoor veel vrouwen zeggen ‘Ik voel me eindelijk weer wat meer mijzelf!’ Er ontstaat meer ritme waardoor je meer tijd en ruimte hebt (vooral in je hoofd) voor andere dingen. Merk je nog steeds dat er klachten zijn of heb je hulp nodig om op te starten, schakel dan altijd een bekkenfysiotherapeut in. Ben jij nu pas toe aan sporten? Begin dan lekker met ons postpartum programma zodat je onder (online)begeleiding begint met de juiste oefeningen.



Zwemmen na een keizersnede

Omdat de keizersnede wond na 6 weken pas is hersteld, mag je daarvoor in ieder geval niet zwemmen na de keizersnede. Je moet helemaal gestopt zijn met vloeien, dan zou je na 6 weken weer rustig kunnen beginnen met zwemmen. Echter zal het in de meeste gevallen zijn dat je rond de 8 weken tot 3 maanden het zwemmen na de keizersnede weer rustig kan opbouwen. Wees hier voorzichtig mee. Twijfel je? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.


Hardlopen na een keizersnede

Voor hardlopen na een keizersnede geldt hetzelfde als hardlopen na een vaginale bevalling. Na een keizersnede is het belangrijk om geduld te hebben en je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. De eerste 6 weken na de bevalling moet je rust houden, omdat dit de periode is waarin het grootste herstel van de bekkenbodem plaatsvindt. Wandelen is een geschikte cardio-activiteit tijdens deze periode, maar je moet het wandelen langzaam opbouwen.

Wat betreft hardlopen na een keizersnede moet je minimaal 12 weken wachten voordat je hiermee begint. Sommige vrouwen moeten mogelijk zelfs een halfjaar wachten, afhankelijk van hoe goed ze hun sportactiviteiten hebben opgebouwd en of ze geen klachten hebben. Het is cruciaal om vanaf nul te beginnen je cardio en het geleidelijk op te bouwen. In het begin kun je cardio doen met activiteiten zoals crosstrainer, hometrainer en later het roeiapparaat. Bij het roeien moet je al wat lessen van een specifiek postnataal klasje hebben gevolgd, omdat je hierbij je core gebruikt.

Ontvang jij graag wekelijks informatie rondom jouw zwangerschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief !


Fietsen na keizersnede

Na een keizersnede zou ik persoonlijk aanraden om ongeveer 6 weken te wachten met fietsen na een keizersnede, zodat je rustig het tillen en de belasting kunt opbouwen. Je zet anders teveel druk op het litteken en op de bekkenbodem. Ook al heb je geen vaginale bevalling gehad, toch heeft er tijdens je zwangerschap veel druk op je bekkenbodem gestaan. Bouw het fietsen ook weer op vanaf 0. Wielrennen moet je pas na 3 maanden doen, als je echt hebt opgebouwd.

Het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren en je eigen tempo te volgen. Iedereen herstelt immers anders na de bevalling. Neem de tijd om goed te herstellen voordat je weer vol aan de bak gaat. Je kleintje heeft een gelukkige en gezonde mama nodig, dus forceer jezelf niet te vroeg. Voor je het weet, geniet je weer volop van alle sportoefeningen. Dat afvallen na de keizersnede komt vanzelf! 


Wil jij zeker weten dat je de juiste oefeningen doet na de keizersnede? Doe dan mee aan ons programma om te sporten na je zwangerschap

Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen. Met een abonnement heb je toegang tot al onze programma's. Zowel de programma’s voor sporten tijdens je zwangerschap als daarna. Je kunt het abonnement op elk moment opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Wil jij het liefste meerdere kindjes? Dan is een pakket de beste keuze. Je kunt dan alsnog een abonnement proberen, deze opzeggen en dan het pakket kiezen dat bij je past.

Reacties
Categorieën