afvallen-borstvoeding
Na je zwangerschap
KimOvergaag
Na je zwangerschap
01/29/2024
5 min
0

Afvallen en borstvoeding

01/29/2024
5 min
0

Meestal wordt gezegd dat je met borstvoeding geven zo'n 500 extra calorieën per dag verbrandt. Dit cijfer kan verschillen afhankelijk van hoe vaak je borstvoeding geeft en jouw persoonlijke metabolisme. Je kunt je dus wel voorstellen dat die 500 calorieën extra ervoor kunnen zorgen dat je extra afvalt door borstvoeding, dan wanneer je geen borstvoeding zou geven

Maar laten we eerlijk zijn, borstvoeding geven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen voelen zich er niet prettig bij of het lukt gewoon niet. Wat je ook kiest, het is allemaal oké. Er wordt veel onderzoek gedaan naar flesvoeding, dus als dat beter bij je past, maak je vooral geen zorgen! Natuurlijk heeft borstvoeding zo zijn extra voordelen, maar doe wat voor jou werkt.

Maar kun je afvallen door borstvoeding? Er zijn flink wat studies gedaan naar borstvoeding geven en gewichtsverlies. Eén studie (Lambrinou et al., 2019) suggereert dat borstvoeding kan helpen om een gezonde energiebalans te behouden, wat natuurlijk gunstig is als je wat kilo's kwijt wilt. Vooral in de eerste 6 maanden na de bevalling lijkt borstvoeding een goede methode om op een natuurlijke manier die zwangerschapskilo's kwijt te raken.


Geschreven door orthomoleculair therapeut


In het kort: afvallen door borstvoeding

Als je jouw kleintje exclusief borstvoeding geeft, kun je rustig uitgaan van een extra calorieverbranding van ongeveer 500 calorieën per dag. Dit komt doordat het produceren van melk veel inspanning van je lichaam vergt. Op deze manier zul je dus op een natuurlijke afvallen door het geven van borstvoeding.


Sporten en borstvoeding

Om af te vallen terwijl je borstvoeding geeft, is het belangrijk om in beweging te blijven. En wat blijkt; volgens vele onderzoeken gaan sporten en borstvoeding gewoon prima samen (Exercise in the Postpartum Period: Practical Applications : Current Sports Medicine Reports, n.d.). Maar er zijn enkele belangrijke aanpassingen die je moet overwegen om deze twee goed samen te laten gaan. Wij hebben een aantal tips voor je uitgeschreven om sporten en borstvoeding goed te kunnen combineren:

  • Plan je sportactiviteiten na het voeden van de baby of wanneer de borsten leeg zijn. Op die manier voorkom je ongemak tijdens het sporten en minimaliseer je het risico op verstoorde voedingssessies.
  • Wat betreft de intensiteit van je workouts, adviseren wij om het rustig aan te doen. Milde tot matige lichaamsbeweging kun je gerust beoefenen, maar zware en uitputtende oefeningen kun je beter vermijden. 
  • Het is cruciaal dat je je voor, tijdens en na het sporten goed hydrateert. Een goed gehydrateerd lichaam is niet alleen goed voor jouw welzijn, maar ondersteunt ook de melkproductie.
  • Zorg ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Zo heb je voldoende energie om te kunnen sporten en ondersteun je lactatie.
  • Overweeg om supplementen calcium en vitamine B6 te nemen, als je dagelijkse inname hiervan onvoldoende is. Zo zorg je ervoor dat zowel jij als je baby de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • En vergeet niet om het lichaam de juiste ondersteuning te bieden! Investeer in een goede steun-bh om je borsten te ondersteunen tijdens het sporten. Vermijd sport-bh’s in verband met borstcompressie, want dit kan ongemak veroorzaken en melktoevoer beïnvloeden.

Postpartum sporten (sporten na je bevalling) brengt vele voordelen met zich mee:

  • Je verbetert de cardiovasculaire conditie, wat een krachtig wapen is tegen hart- en vaatziekten.
  • Sporten na de bevalling draagt bij aan gewichtsverlies.
  • Het zult niet alleen fysiek beter met je gaan, maar sporten geeft ook een boost aan je humeur, verminderend angst en depressie, en je energie neemt toe.

Het is daarentegen van belang dat je post partum sporten rustig en goed opbouwt. Rust in de eerste weken na de bevalling superbelangrijk. Sta jij te springen (niet letterlijk, neem je rust) om te beginnen met afvallen na je zwangerschap? Met ons postpartum-programma kun je al vanaf 3 dagen na je bevalling weer rustige bewegingen maken. In de eerste 6 weken van dit programma kun je vooral mobiliteits-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen met ons meedoen, waarbij de eerste 2-3 weken zelfs gewoon vanuit bed. Benieuwd naar het programma? Probeer het nu ons abonnement 3 dagen helemaal gratis!
Effect van sporten op borstvoeding

Vrouwen kunnen gewoon deelnemen aan matige fysieke activiteit zonder dat dit nadelige gevolgen zult hebben voor de acceptatie van moedermelk bij de baby of de groei van de baby. Zolang je blijft hydrateren en zorgt dat je gezond eet, zult dit ook geen effect hebben op de lactatie presentaties en de groei van je baby. Al met al, sporten en borstvoeding gaan gewoon goed samen! Blijf dus wel goed voor jezelf zorgen, en bouw het sporten goed op.


Afvallen door kolven

Of je nu direct borstvoeding geeft of dezelfde hoeveelheid melk afkolft, het maakt geen verschil in hoeveel energie het kost om de melk/borstvoeding aan te maken. In andere woorden: afvallen door kolven zal niet heel anders zijn dan afvallen door borstvoeding.


Voordat je verder gaat.... 

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.Hoeveel energie kost borstvoeding?

Wanneer je je kleintje borstvoeding geeft zonder aanvullende flesvoeding, mag je gerust rekenen op een extra verbranding van zo'n 500 calorieën per dag. Dit komt doordat het je lichaam een hoop energie kost om de melk te produceren. Als je ziet hoe hard je baby groeit van alleen jouw melk, dan kun je wel begrijpen dat dat een hoop energie kost! Je zult dus op een natuurlijke manier wat afvallen door borstvoeding. Bijzonder eigenlijk dat dit zo werkt, hè? 

Hoeveel calorieën het precies zijn, hangt van een hoop factoren af. Denk aan jouw eigen stofwisseling of hoeveel je baby drinkt.


Intermittent fasting en borstvoeding

Wanneer je aan intermittent fasting doet, is het de bedoeling dat je lichaam overschakelt van glucose (suikers) verbranden, naar vetten verbranden. Je doet dit om metabool flexibel te worden, wat over het algemeen heel gezond is.

Nu is het de vraag, gaan intermittent fasting en borstvoeding samen? In jouw vetcellen zitten een hoop toxische stoffen opgeslagen. Denk aan milieu toxines, pesticiden die je binnenkrijgt door het groente en fruit dat je eet, toxines door stress, en chemicaliën in je verzorgingsproducten. Op het moment dat er geen glucose beschikbaar meer is, schakelt je lichaam dus over op het verbanden van vet. In een normale situatie is dat ideaal, maar begrijp goed dat er altijd wat van deze toxines vrijkomen. Als je aan intermittent fasting doet en borstvoeding geeft, komen deze toxines in de moedermelk terecht, en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het geen goed idee om intermittent fasting te doen om af te vallen tijdens het geven van borstvoeding. 


Ontvang jij graag wekelijks informatie rondom jouw zwangerschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!Bronnen

Exercise in the Postpartum Period: Practical Applications : Current Sports Medicine reports. (n.d.). LWW. https://journals.lww.com/acsm-csmr/Abstract/2002/12000/Exercise_in_the_Postpartum_Period__Practical.10.aspx


Lambrinou, C., Karaglani, E., & Μanios, Y. (2019). Breastfeeding and postpartum weight loss. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 22(6), 413–417. https://doi.org/10.1097/mco.0000000000000597


Reacties
Categorieën