Bekkenpijn tijdens je zwangerschap
Bekkenpijn tijdens je zwangerschap
Zwangerschapspagina
KimOvergaag
Zwangerschapspagina
07/04/2023
7 min
0

Bekkenpijn tijdens je zwangerschap

07/04/2023
7 min
0

Ben jij bang dat deze periode wordt overschaduwd door bekkenpijn als je zwanger bent? Of heb je daar misschien al last van? Of het nu tijdens je zwangerschap is of zelfs na de bevalling is, je wilt er gewoon vanaf. Laat me je meer vertellen over bekkenpijn tijdens je zwangerschap en hoe je het kunt voorkomen. Geen dramatische verhalen, beloofd! 


In het kort

Tijdens die speciale negen maanden krijgt iedereen te maken met een vorm van actieve bekkeninstabiliteit. Geen paniek, dat is eigenlijk heel normaal! Je buik ondergaat een grote verandering tijdens de zwangerschap, waardoor er andere krachten op het bekken terechtkomen. Het is juist belangrijk om goed te blijven bewegen. Een paar handige tips om bekkenpijn tijdens de zwangerschap te verlichten zijn:

  • De juiste ademhaling-techniek toepassen
  • Vermijd (grote) assymetrische bewegingen
  • zorg voor een goede balans tussen belasting en belastbaarheid
  • Zorg voor een goede basishouding
  • Actief lopen in plaats van waggelen
  • Maak een afspraak met een geregistreerd bekkenfysio

Wat is bekkeninstabiliteit?

Wat is bekkeninstabiliteit nu precies? Vroeger had iedereen het altijd over "bekkeninstabiliteit". Deze term is echter wat verouderd. Het doet namelijk suggereren dat het bekken instabiel is en uit elkaar valt. Dat is gelukkig niet het geval! Tegenwoordig maken we onderscheid tussen: 

  1.  (Zwangerschap gerelateerde) bekkenpijn
  2. Bandenpijn

(Zwangerschap gerelateerde) bekkenpijn

Tijdens die speciale negen maanden krijgt iedereen te maken met een vorm van actieve instabiliteit van het bekken. Hiermee bedoelen we dat spieren en banden het bekken minder goed stabiliseren dan wanneer je niet zwanger bent.  Geen paniek, dat is eigenlijk heel normaal! Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt. 

Ten eerste ondergaat je bekken een kleine verandering in positie gedurende de zwangerschap, Het bekken gaat wat meer voorover kantelen waardoor er andere krachten op terechtkomen.

Daarnaast neemt het gewicht en de omvang van je buik toe, waardoor je zwaartepunt verandert. Door deze verandering in bekkenpositie en de diastasis recti (wanneer je buikspieren uit elkaar wijken), werken de spieren die zorgen voor een stabiele core niet meer optimaal samen.

En laten we die heerlijke hormonen niet vergeten... Relaxine, Dit hormoon, zorgt ervoor dat je banden en spieren flexibeler worden. Dit is nodig voor de groei en geboorte van je kleintje maar zou ook een van de boosdoeners van jouw bekkenpijn kunnen zijn. Bekkenpijn is erg complex en kom niet door een specifiek iets. Alleen die hormonen de schuld geven kan dus ook niet.  

ervaar jij klachten die passen bij bekkenpijn dan adviseren we je een afspraak te maken met een geregistreerd bekkenfysio. Wacht niet te lang met bekkenpijn bij milde klachten kun je het namelijk nog vaak helemaal oplossen. 


Bandenpijn

Je kunt je voorstellen dat tijdens je zwangerschap je buik steeds groter wordt. Je baarmoeder oefent daardoor druk uit op je banden. Dit noemen we bandenpijn. Bandenpijn tijdens je zwangerschap kan totaal geen kwaad. Wel kan het zeurende, soms stekende pijn geven. Je voelt dit rond je vagina, liezen, schaambot, navel, onderrug, zijkanten, ribben en billen.  


Voordat je verder gaat.... 

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.



Kun je bekkenpijn krijgen aan het begin van je zwangerschap?

Soms kan dat mooie buikje ook gepaard gaan met wat ongemak. Maar krijg je ook bekkenpijn aan het begin van je zwangerschap? Aan het begin van de zwangerschap wordt er gelijk relaxine aangemaakt, met als piek in week 9-10. Alhoewel de aanmaak van relaxine niet een directe factor is van bekkenpijn, kan dit wel bijdragen aan bekken klachten. Daarnaast groeit de baardmoeder de eerste weken enorm, wat ook kan leiden tot bekkenpijn. 


Bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap

Bekkeninstabiliteit komt voor tijdens je zwangerschap. Door verschillende oorzaken kunnen spieren en banden niet optimaal functioneren om je bekken en onderrug stabiel te houden, wat resulteert in actieve bekkenpijn. Iedereen ervaart dit in meer of mindere mate tijdens de zwangerschap. Als bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap(pijn)klachten veroorzaakt, noemen we het bandenpijn of zwangerschap gerelateerde bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap noemen we dus niet meer zo. Gelukkig maar, het maakt mensen alleen maar bang.

Bekkeninstabiliteit kan ook voorkomen na je zwangerschap. Meer weten over bekkenpijn na je zwangerschap? Lees de blog hier!


Bekkenklachten zwangerschap

Hoe voelt bekkeninstabiliteit, oftewel zwangerschap gerelateerde bekkenpijn tijdens je zwangerschap? Sommige vrouwen ervaren extreme bekkenpijn bij zwangerschap. Er zijn een aantal bekende bekkenklachten tijdens je zwangerschap:

  • "Startpijn" - een scherpe of stekende pijn in je schaambot, stuitje of lies die vaak optreedt bij het opstaan uit een stoel.
  • Asymmetrische bewegingen - zoals traplopen, lunges of uit bed stappen, waarbij je meer op één been leunt.
  • Een gevoelig stuitje of schaambot.

Over het algemeen kunnen de klachten van ZGBP verergeren wanneer je iets te veel van jezelf vraagt. Je zult het bijvoorbeeld meer merken na een drukke werkweek of aan het einde van de dag.

We hadden het net specifiek over bekkenklachten. Een andere mogelijke klacht van bekkenpijn tijdens je zwangerschap heet bandenpijn. Bandenpijn is geen pretje, maar gelukkig geen gevaar voor jou of je baby. Het is zo'n pijn waarvan ze zeggen: "dat hoort erbij, meid!" Tijdens de zwangerschap is je baarmoeder verbonden met banden (ligamenten) aan je bekken, ribben en wervelkolom. Je bekken, ribben en wervelkolom worden bij elkaar gehouden door banden en spieren. Maar hier komt het: naarmate je buik groeit, oefent je baarmoeder druk uit op die banden. En dat kan resulteren in een zeurende, soms stekende pijn. Je voelt dit rond je vagina, liezen, schaambot, navel, onderrug, zijkanten, ribben en billen.  


Bekkenpijn tijdens zwangerschap tips

Maar wat kun je tegen die bekkeninstabiliteit, oftewel zwangerschap gerelateerde bekkenpijn doen? Als je vermoedt dat je last hebt van bekkenpijn tijdens je zwangerschap, raadpleeg dan een bekkenfysiotherapeut. Zij kunnen je helpen met het beoordelen van je activiteitenniveau. Maar voor de ongeduldige zielen onder ons, hier zijn alvast een paar handige tips om bekkenpijn tijdens zwangerschap te verzachten: 


1. De juiste ademhaling

Bij momenten waarop je druk op je buik uitoefent, zoals opstaan uit bed, bukken of draaien terwijl je ligt, zorg ervoor dat je goed uitademt. Door uit te blazen tijdens deze bewegingen verminder je de druk op je bekken.


2 Vermijd asymmetrische bewegingen

Probeer asymmetrische bewegingen te beperken. Dus geen grote uitvalspassen meer tijdens het sporten en eventueel een extra voetje bijzetten bij het traplopen. Ja, het voelt misschien iets minder elegant, maar het kan je echt helpen.


3 Voldoende rust

Verdeel je activiteiten gedurende de dag en over de hele week. Zorg voor momenten van ontspanning.


4 Je basishouding

Let goed op je houding en probeer zoveel mogelijk op twee benen te staan. Laat je buik niet hangen, maar houd je kindje dicht bij je en sta rechtop. En vergeet niet, rechtop zitten is ook belangrijk.


5 Actief lopen in plaats van waggelen

Probeer niet te waggelen tijdens het lopen. Hoewel je jezelf hier misschien vaak betrapt, is het belangrijk om te proberen zo lang mogelijk elegant te flaneren, voor zover dat nog gaat. Rol goed af over je grote teen tijdens het lopen om je bekken recht te houden en vermijd te veel gewichtsverplaatsing van het ene been naar het andere. Maak je stappen ook niet te groot. En misschien een iets rustiger tempo?


6 Zoek een specialist

Sport op de juiste manier. In ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap geven we je oefeningen waarbij je jezelf tijdens je zwangerschap écht versterkt. Als je bekkenpijn hebt kan dit je enorm helpen, maar het kan zeker ook klachten zoals bekkenpijn voorkomen! 



Heb je last van bandenpijn? Deze pijn voorkomen is lastig, maar je kunt wel proberen om de pijn te verminderen of te verzachten. Dit is wat je kunt proberen: 

1. Voorkom abrupte bewegingen.

2. Voel je dat een nies- of hoestbui eraan komt? Ondersteun dan je buik met je handen, als een ware buikbeschermer.

3. Vermijd het bukken en tillen van zware objecten zoveel mogelijk. Laat die gewichten maar aan anderen over!

4. Geef jezelf voldoende rust en neem zo nodig even break door te gaan liggen.

5. Let goed op je basishouding.  

6. Warmte kan helpen. Geniet van een warme douche of een ontspannend bad. Een kruik kan ook wonderen doen om die bandenpijn te verlichten.



Ontvang jij graag wekelijks informatie rondom jouw zwangerschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!



Bekkeninstabiliteit zwangerschap en werken

Hoe zit dat nu precies met bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap en werken? Werken met bekkeninstabiliteit, oftewel zwangerschap gerelateerde bekkenpijn, is mogelijk. Heb je last van hevige bekkenpijn? Let er dan op dat je niet langdurig in dezelfde houding blijft zitten. Blijf goed afwisselen. Je kunt natuurlijk op een gewone stoel zitten, maar ook op een zwangerschapsbal of af en toe staan achter een hoge tafel. Ook regelmatig bewegen tussen je werk door helpt.

Ons programma om thuis te sporten tijdens je zwangerschap is opgezet door Isabeau, die al jaren geregistreerd bekkenfysiotherapeut is. Bij haar in de praktijk ziet ze veel klachten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden door op de juiste manier te sporten.

Je doet alle workouts samen met ons mee, van begin tot het einde. Zo weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert, want dat is heel belangrijk tijdens je zwangerschap.

We bieden je elke week light, medium en heavy workout aan die ook nog eens is gericht op de week waarin je zwanger bent. Zo sluit het sporten perfect aan bij jouw niveau. Zo weet je zeker dat je niets doet wat niet mag.

Meer weten over thuis sporten tijdens je zwangerschap? Neem dan vooral een kijkje aan onze programma’s en doe een gratis proefles!

Reacties
Categorieën