haaruitval-tijdens-zwangerschap
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
04/29/2024
3 min
0

Haaruitval tijdens de zwangerschap

04/29/2024
3 min
0

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam een nogal wat complexe veranderingen, waarvan sommige minder bekend zijn dan andere. Een daarvan is haaruitval tijdens de zwangerschap. Hoewel jij bij een zwangerschap misschien wel denkt aan glanzend, vol haar, kunnen sommige vrouwen juist het tegenovergestelde ervaren. Kunnen we er ook nog wel bij hebben… Waar komt haaruitval tijdens de zwangerschap vandaan? En wat kun je er tegen doen? Wij leggen het je haarfijn uit. ;)


Haaruitval tijdens je zwangerschap; in het kort

  • Haaruitval tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, waaronder een verhoogde gevoeligheid van haarzakjes voor dihydrotestosteron (DHT).
  • Tijdens het eerste trimester ervaren vrouwen vaak haaruitval als gevolg van de toename van hormonen zoals oestrogeen en progesteron, wat leidt tot veranderingen in de haargroeicyclus.
  • Om haaruitval tijdens de zwangerschap te verminderen, raden wij een gezonde levensstijl aan, of het gebruik van milde haarverzorgingsproducten.


Waarom heb ik last van haaruitval tijdens mijn zwangerschap?

Je krijgt voornamelijk last van haaruitval tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap schieten je hormoonniveaus alle kanten op, waaronder je oestrogeen. De productie van oestrogeen wordt enorm verhoogd tijdens je zwangerschap. Hoewel oestrogeen normaal gesproken haaruitval juist vermindert, kunnen de hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor dihydrotestosteron (DHT). Dit veroorzaakt wel de haaruitval.


Haaruitval in het begin van je zwangerschap (eerste trimester)

Haaruitval tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is niet ongewoon. Tijdens deze periode ervaren vrouwen vaak de toename van hormonen zoals oestrogeen en progesteron, wat kan leiden tot veranderingen in de haargroeicyclus. Het haar kan dunner lijken als gevolg van de verhoogde gevoeligheid voor DHT. Tijdens je eerste en derde trimester zijn je hormale verranderingen het grootst tijdens de zwangerschap.


Wat zegt mijn haargroei tijdens de zwangerschap over het geslacht van mijn baby?

Er zijn veel oude verhalen die zeggen dat de haargroei van een vrouw tijdens de zwangerschap iets kan onthullen over het geslacht van haar baby. Ooit gehoord dat een meisje de schoonheid van de moeder steelt? Sommige mensen geloven dat een snelle haargroei kan wijzen op het dragen van een jongen, terwijl langzaam groeiend haar duidt op een meisje. Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen en het geslacht van de baby wordt niet beïnvloed door de haargroei van de moeder. Toch nog maar even wachten met die gender reveal tot je het echt weet dus!


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen én wil je 10% korting op al onze programma's? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.

Nieuwsbrief


Kan ik iets doen tegen haaruitval als ik zwanger ben?

Hoewel het voorkomen van haaruitval tijdens de zwangerschap moeilijk kan zijn vanwege de hormonale veranderingen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het te verminderen. First of all: een gezonde levensstijl! Eet gezond en zorg voor voldoende hydratatie. Dit kan de algehele gezondheid van je bevorderen. Daarnaast kunnen milde shampoos en conditioners helpen om je haar en hoofdhuid gezond te houden.  och is het belangrijk om met een arts/expert te overleggen voordat je haaruitval tijdens de zwangerschap gaat behandelen, vooral als je medicijnen gebruikt of onderliggende medische aandoeningen hebt. Daarnaast zijn sommige producten niet aan te raden tijdens de zwangerschapsperiode. Ga dus niet zomaar met supplementen of dergelijke aan de slag.

Een gezonde levensstijl houdt ook voldoende beweging in. Nu kan dat tijdens de zwangerschap misschien nog wat lastig zijn, maar daar hebben wij wat voor! Met ons programma voor sporten tijdens de zwangerschap, zal het echt zweten worden, geloof me. Je doet alle workouts samen met ons mee, van begin tot het einde. Zo weet je zeker dat je de oefeningen goed uitvoert, want dat is heel belangrijk tijdens je zwangerschap!


Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang naast wekelijkse tips ook nog eens 10% korting!

Nieuwsbrief

Reacties
Categorieën