Harde buiken tijdens je zwangerschap
Harde-buiken
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
05/17/2024
5 min
0

Harde buiken tijdens je zwangerschap

05/17/2024
5 min
0

Harde buiken, ook wel bekend als Braxton Hicks-contracties, kunnen een verwarrend en soms zelfs beangstigend verschijnsel zijn tijdens de zwangerschap. Maar wat is een harde buik nu eigenlijk en hoe kunnen zwangere vrouwen ermee omgaan? Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder die optreden tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot echte weeën, zijn ze meestal onregelmatig en pijnloos. Harde buiken worden ook wel eens oefenweeën genoemd, maar eigenlijk is dit niet helemaal een juiste benaming. In deze blog leggen we je meer uit over harde buiken tijdens je zwangerschap.

Sporten en zwangerschap met Isabeau


Harde buiken; in het kort

Ondanks harde buiken een veelvoorkomend fenomeen is bij zwangere vrouwen, is het gelukkig niet iets om je druk over te maken. De baarmoeder kan samentrekken door:

  • Bewegingen van je baby
  • Lichamelijke activiteit
  • Stress
  • Seks
  • Een orgasme
  • Snelle bewegingen
  • Door je darmen en blaas


Ik ben zwanger en heb een harde buik

Een harde buik als je zwanger bent is een normaal fenomeen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet vervelend kan zijn of voelen.  Het kan lastig zijn om te weten of je een harde buik of (voor)weeën hebt. Je kunt harde buiken bij een zwangerschap herkennen als de samentrekkingen:

  • Wisselen in duur en intensiteit
  • Onregelmatig zijn
  • Ongemakkelijk, maar niet pijnlijk zijn
  • Niet toenemen in duur, intensiteit en frequentie
  • Afnemen en verdwijnen (om misschien op een later moment weer te ontstaan)
  • Niet voor ontsluiting zorgen

Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt, of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog!


Wat zijn oorzaken van een harde buik bij een zwangerschap?

Hoe ontstaat zo’n harde buik bij een zwangerschap nu eigenlijk? Dat zit zo: de baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van je baby, lichamelijke activiteit, stress, seks, een orgasme, snelle bewegingen of door je darmen en blaas. Vaak ontstaan harde buiken in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Als je uitgerekende datum nadert, kan een harde buik steeds vaker voorkomen en gevoeliger zijn. Je kunt dit wat meer als oefenweeën kunnen zien. 


Wanneer moet ik mij zorgen maken om mijn harde buik?

Hoewel een harde buik bij de zwangerschap normaal en vak onschadelijk is, kan het toch zorgen baren bij zwangere vrouwen. Vooral als ze frequenter voorkomen en ongemakkelijker worden, kan dit voor vrouwen enige stress zorgen. Het is goed om te weten dat harde buiken over het algemeen vanzelf verdwijnen bij rust en zijn geen indicatie van een naderende bevalling. Maar let goed op: als je samen gaan met andere symptomen zoals pijn, buikpijn, rugpijn, vochtverlies of vaginale bloedingen, is het verstandig om direct medische hulp te zoeken om mogelijke complicaties uit te sluiten. Doe dit ook als de harde buik steeds frequenter voorkomt of langer blijft aanhouden en in rust niet weggaan. Better safe than sorry, zeggen we maar. Als je minder of geen beweging van je kindje voelt, neem dan ook altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Als de bovenstaande tips niet helpen, laat dan voor de zekerheid je urine controleren. Een blaasontsteking kan namelijk ook voor harde buiken zorgen. Tijdens je zwangerschap voelt een urineweginfectie vaak anders dan anders. Je (huis)arts kan je urine controleren, maar er zijn ook verloskundigen die dit kunnen checken. Bespreek dit daarom eerst even met je verloskundige.


Ik heb een harde buik, ook in rust

Heb je ook last van een harde buik in rust? Dan is er een kans dat je het alsnog te druk maakt voor jezelf. Kijk eerst of het helpt om nog wat rustiger aan te doen. Probeer te ontspannen. Neem eens een warm bad of douche, laat je masseren of doe een dutje. Zie het als een soort selfcare momentje, want dat verdien je! Ook kun je proberen om ademhalingsoefeningen te doen. In onze video hieronder laten wij je zien hoe je de diepe buikademhaling doet:


Als je last hebt van een harde buik in rust, is het dus een goed idee om te veranderen van activiteit. Als je heel actief was, neem dan rust. Heb je lang gezeten? Kom dan juist even in beweging! Wil jij op écht de goede manier blijven bewegen? Doe dan mee met ons programma voor sporten tijdens de zwangerschap! Dit is het enige programma in Nederland dat is opgezet door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Met ons programma krijg je minder last van kwaaltjes en ga jij fit de bevalling in. Doe je mee?


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.



Hoe voelen harde buiken bij een zwangerschap?

Hoe voelen harde buiken bij een zwangerschap? Daar waar je de buik normaal gewoon kan induwen, voelt de buik (je zult het al raden) knoeihard. Harde buiken zorgen voor ongemak. Het is een vervelend gevoel en je kunt je misschien wat minder makkelijk bewegen, maar een harde buik doet geen pijn. Een harde buik voelt anders dan wanneer je weeën hebt. 

Het verschil tussen harde buiken en weeën


Harde buiken bij 20 weken zwanger

Bij 20 weken zwanger, is het normaal om een harde buik te hebben. In het tweede trimester is het energieniveau vaak nog best hoog waardoor vrouwen dan nog niet aanpassingen hoeven te maken in hun dagelijkse leven. Het kan zijn dat je lichaam soms even “stop” zegt, maar jij in je hoofd nog veel meer aankunt. Dit kan de harde buik bij 20 weken zwanger veroorzaken. Luister naar je lijf en neem wat meer rust wanneer je harde buiken ervaart! Harde buiken zijn dus niet per definitie slecht, maar zorgen vooral voor ongemak. Zie het als een reminder om het even een tandje rustiger aan te doen. 


Pijnlijke harde buiken

Heb je last van pijnlijke harde buiken? Neem dan altijd contact op met je verloskundige! Harde buiken zijn vervelend en ongemakkelijk, maar niet pijnlijk. Als je pijn ervaart, kan dit betekenen dat het echte weeën zijn. Neem ook contact op met je verloskundige of gynaecoloog als:

  • De harde buiken samengaan met andere symptomen zoals
    • Pijn
    • Buikpijn
    • Rugpijn
    • Vochtverlies
    • Vaginale bloedingen
  • De harde buik steeds frequenter voorkomt 
  • De harde buik langer blijft aanhouden en in rust niet weggaat
  • Als je minder of geen beweging van je kindje voelt

Al met al, harde buiken tijdens de zwangerschap is niet iets om je druk om te maken, mits je geen andere klachten erbij hebt. Doe iets rustiger aan en dan komt het helemaal goed!


Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!



Reacties
Categorieën