brandend maagzuur tijdens de zwangerschap
Zwangerschapspagina
KimOvergaag
Zwangerschapspagina
04/19/2023
2 min
0

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

04/19/2023
2 min
0

Brandend maagzuur: een vervelend zwangerschapskwaaltje. Het kan een pijnlijk gevoel geven in je slokdarm, keel en borst. Soms verstoort het je nachtrust, bederft het je eetlust en je wordt er niet heel veel gezelliger van. We hebben daarom voor jullie een aantal dingen op een rijtje gezet die je kunt proberen om dat brandend maagzuur de baas te zijn.

Maar hoe komt het eigenlijk dat je meer last hebt van brandend maagzuur als je zwanger bent? En wat kun je doen om het te voorkomen of te verzachten?  

 

Wat is brandend maagzuur?

Soms komt brandend maagzuur uit je maag in de slokdarm terecht. Dat is niet de plek waar het hoort te zitten en dat kun je merken ook (waarom zou het anders zo vervelend zijn). Maagzuur hoort natuurlijk in je maag te zitten. Dit is voor het doden van bacteriën en het bevorderen van de spijsvertering. Normaal gesproken wordt de slokdarm afgesloten door een klepje dat voorkomt dat er maagzuur terugstroomt. Maar tijdens de zwangerschap kan dit klepje minder goed werken door verschillende factoren.

 

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je meer kans hebt op brandend maagzuur als je zwanger bent:

•          Hormonen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je spieren verslappen, waaronder ook de sluitspier van je slokdarm. Hierdoor kan het klepje minder goed sluiten en kan er makkelijker maagzuur omhoogkomen.

•          Druk. Naarmate je zwangerschap vordert, groeit je baarmoeder en neemt deze meer ruimte in je buikholte in. Hierdoor wordt er meer druk uitgeoefend op je maag, waardoor het maagzuur naar boven wordt geduwd en in je slokdarm kan belanden.

  

Hoe kun je brandend maagzuur voorkomen of verminderen?

Brandend maagzuur is gelukkig meestal niet schadelijk voor jou of je baby, want soms kan je dat ene stukje chocola echt niet laten liggen. Dit zijn onze tips voor het verminderen en voorkomen van brandend maagzuur:

  • Eet kleine porties. Door vaker kleine porties te eten in plaats van grote maaltijden zal je maag minder vol raken en dan wordt er ook minder maagzuur geproduceerd.
  • Wees zuinig met suiker, vet en sommige dranken, zoals zure of koolzuurhoudende dranken, uien, vet of gefrituurd eten, koffie, thee, chocolade en alcohol. 
  • Eet niet vlak voor het slapen. Als je gaat liggen met een volle maag, kan het maagzuur makkelijker terugstromen in je slokdarm. Probeer daarom minstens twee uur voor het slapen niets meer te eten.
  • Slaap met een verhoogd hoofdeinde. Door het hoofdeinde van je bed iets te verhogen met kussens of een bedverhoger, zorg je ervoor dat het maagzuur minder snel omhoog komt als je ligt.
  • Draag losse kleding. Strakke kleding kan extra druk uitoefenen op je buik en maag, waardoor het maagzuur naar boven wordt geduwd. Draag daarom liever losse kleding (een goede reden om de hele dag in je pyjama te blijven hangen).
  • Eet bij een craving tussen de middag. Als je toch heel erg zin hebt in iets ongezonds, zoals pizza of patat, probeer dit dan tussen de middag te eten. Dan ben je nog de hele dag rechtop en kan het maagzuur minder makkelijk omhoogkomen.
  • Middeltjes die het branden snel even kunnen verminderen. Soms kan het helpen om iets kleins te eten zoals een crackertje. Veder kun je een pepermuntje, een kommetje vanillevla, vla en/of yoghurt nemen. Ook mag je Rennies nemen tijdens je zwangerschap. 

 

Voel jij je goed tijdens de zwangerschap?

Naast brandend maagzuur heb je ook nog die andere miljoen kwaaltjes waar je last van kan hebben. Ben jij het ook zat? Door een gezonde levensstijl aan te nemen en lekker te gaan sporten zal je veel minder last krijgen van kwaaltjes. Ook zal je je fitter voelen tijdens en na de zwangerschap. Believe me you will look and feel amazing! 

In ons programma bieden wij professionele begeleiding, workouts met levenslange toegang, zwangerproof recepten, wetenschappelijk onderbouwde info en toegang tot de community, app, en het gratis e-book. Doe je met ons mee? Check deze link voor ons programma. Wil jij er eerst helemaal zeker van zijn? Probeer dan onze gratis sportproefles.


 

 

 

Reacties
Categorieën