Lage rugpijn tijdens je zwangerschap
Zwangerschapspagina
KimOvergaag
Zwangerschapspagina
05/24/2023
3 min
0

Lage rugpijn tijdens je zwangerschap

05/24/2023
3 min
0

Heb jij last van lage rugpijn tijdens je zwangerschap? Last van je rug kan je dag bepalen. Ik weet hoe het was: als ik een uur achter een computer zat, moest ik daarna echt even een andere houding aannemen. Mij heeft een wiebelkussen erg geholpen, net als een bureau waarachter ik kon staan, in plaats van zitten. Deze tips geeft Isabeau veel in haar praktijk.


In het kort: tips tegen lage rugpijn tijdens je zwangerschap


 1. Doe mobiliteitsoefeningen zoals die van ons YouTube kanaal of die we op Instagram plaatsen. Ook werkt het heel erg om te blijven sporten, met bijvoorbeeld ons programma om te blijven sporten tijdens je zwangerschap. We bieden lessen aan vanaf week 16, maar je kunt natuurlijk ook eerder meedoen.
 2. Zit niet te lang in 1 houding. Heb je een kantoorbaan en ben je gebonden aan je stoel? Dan kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een wiebelkussen of zwangerschapsbal.
 3. Zorg dat je op de bank of op een stoel niet te veel naar beneden zit. Dus niet je knieën hoger dan je heupen.
 4. Slaap met een voedingskussen zodat je o.a. geen holle rug trekt.
 5. Doe inner-core oefeningen.
 6. Ontspanning af en toe is belangrijk. Lukt dit niet dan kun je eventueel een zwangerschapsmassage doen of naar een fysiotherapeut gaan.
 7. Kom je niet van die lage rugpijn af? Neem dan contact op met een professional.Lage rugpijn aan het begin van je zwangerschap

Tijdens je hele zwangerschap kun je last hebben van je rug. Logisch dat je aan het einde van je zwangerschap als je buik flinke vormen begint aan te nemen last krijgt, maar hoe kan het dat je last krijgt van lage rugpijn aan het begin van je zwangerschap?

De reden dat jij last van je rug krijgt aan het begin van je zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben. Eén van de grote veroorzakers is het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de gewrichten losser worden. Handig, want strakjes moet je bevallen van een heuse baby, maar in de 9 maanden daarvoor niet heel fijn. Tussen het staartbeen en de heupbeenderen wordt de verbinding tussen de gewrichten ook losser, waardoor meer beweging mogelijk is in het bekken. Helaas kan dit zorgen voor last van je (onder)rug.


Lage rugpijn vanaf het tweede trimester

Vanaf het tweede trimester zul je merken dat je buik steeds groter wordt. Daardoor 'hangt' er meer gewicht aan de voorkant en ga jij anders zitten en een andere houding aannemen. Doordat er meer gewicht aan de voorkant hangt, krijgen veel vrouwen een holle rug. De baarmoeder zit met banden en ligamenten aan de rug vast, waardoor er veel kracht uitgeoefend wordt op je rug en je rugspieren. Dat is ook de reden dat je pijn kunt krijgen in je liezen.

Het is belangrijk om te blijven bewegen en sporten tijdens je zwangerschap, omdat je zo je spieren en banden sterker houdt en omdat je dan je lichaam mobiel houdt. Zo zijn er ook in het derde trimester van je zwangerschap nog veel oefeningen die je mag doen!


Wat kun je doen tegen lage rugpijn?

Vervelend als je last hebt van je lage rug tijdens je zwangerschap, maar hoe kom je er weer vanaf?! Dit zijn tips die veel meiden uit de praktijk van Isabeau helpen:

 1. Doe mobiliteitsoefeningen zoals die van ons YouTube kanaal of die we op Instagram plaatsen. Het is belangrijk om te blijven sporten tijdens je zwangerschap, dit kan (lage) rugpijn tijdens je zwangerschap enorm verbeteren! Wij bieden een programma aan vanaf week 16 tijdens je zwangerschap. Dit is het enige programma in Nederland die is opgezet door een erkend bekkenfysiotherapeut. Gezellig als we je in onze community zien:-)
 2. Zit niet te lang in 1 houding. Heb je een kantoorbaan en ben je gebonden aan je stoel? Dan kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een wiebelkussen of zwangerschapsbal.
 3. Zorg dat je op de bank of op een stoel niet te veel naar beneden zit. Dus niet je knieën hoger dan je heupen. In de video hieronder zie je goed hoe je niet moet zitten als je zwanger bent.
 4. Slaap met een voedingskussen zodat je o.a. geen holle rug trekt. Een voedingskussen is een goed idee vanaf week 20 van je zwangerschap (of al eerder, als je daar behoefte aan hebt).
 5. Doe inner-core oefeningen.
 6. Ontspanning af en toe is belangrijk. Lukt dit niet dan kun je eventueel een zwangerschapsmassage doen of naar een fysiotherapeut gaan.
 7. Kom je niet van die lage rugpijn af? Neem dan contact op met een professional.

Proefles


Reacties
Categorieën