Sporten na een keizersnede
Isabeau van Alphen
16 mei 2022 

Sporten na een keizersnede

Ga maar vast met een dekentje en een kopje thee op de bank liggen en wacht nog even met grote vriend Netflix, want ik ga even mijn frustratie uiten. Ik heb het dan over de nazorg na een keizersnede, want in de meeste gevallen kan je dit niet eens nazorg noemen.

Niet te vergeten; corona kwam ook nog eens om te hoek kijken en dat heeft het zeker niet beter gemaakt. Met als gevolg dat sporten na een keizersnede voor de één lastiger wordt door de spanning en de ander skipt het sporten misschien wel. Toch wil je blijven sporten want je wil geen platte billen tijdens je zwangerschap, maar ook daarna wil je de zwaartekracht tegengaan. Probeer of de squats wat voor jou zijn!

sporten na een keizersnede

Sporten na een keizersnede

In de praktijk waar ik werk krijg ik enorm veel vrouwen met klachten, doordat ze te snel zijn begonnen met sporten na een keizersnede. Zo zonde, wat dit had easy voorkomen kunnen worden. Ik ga je een voorbeeld uit mijn praktijk geven.

Geloof me als ik het volgende zeg; dit gebeurt bijna wekelijks. Er komt een vrouw bij me die 8 weken geleden is bevallen met een spoedkeizersnede. Ze heeft als klacht dat ze toenemende urine incontinentie heeft en haar litteken van de keizersnede doet pijn. Natuurlijk is het eerste wat in mij opkomt; ‘Heb je al een controle gehad door het ziekenhuis?’ Waarop zij reageert met dat ze dit heeft gehad. ‘Ik ben twee weken geleden gebeld en ze vroegen of ik klachten had.’ Op dat moment had zij geen klachten en ze gaf dit ook aan.

Moet je eens horen wat de arts-assistent van de afdeling gynaecologie daarop antwoord; ‘Mooi! Dan mag je nu alles weer doen.’ Ze reageerde verbaasd, net zoals ik nu, en vraagt of er nog restricties zijn waar zij zich aan moet houden. Waarop zij als antwoord ‘nee’ krijgt.

Klachten van sporten na een keizersnede

Zij had zich al voorgesteld hoe het weer zou zijn om met, in haar rechterhand een alcoholisch drankje en in haar linkerhand een vork carpaccio, op het strand te zitten. Ondertussen genietend van het feit dat je met zwangerschapsverlof bent en een baby (!!!) hebt. Nou, ik kan je vertellen, die droom viel in duigen nadat ze weer had gesport en is gaan hardlopen. Ze kreeg allerlei klachten!

Het is echt niet de bedoeling dat je meteen na je bevalling weer super actief gaat zijn, want jouw lichaam moet herstellen. Deze vrouw heeft na 3 keer sporten, waaronder 1 keer hardlopen, veel klachten aan het litteken en toenemend urine verlies. Ook als het litteken dicht is, ben je niet 6 weken na een grote buikoperatie volledig hersteld om je normale (sport|)bezigheden weer op te pakken.

Van te vroeg sporten na een keizersnede kun je klachten zoals incontinentie krijgen.

Eerste 3 maanden na een keizersnede

Met name de eerste 3 maanden zijn erg belangrijk voor een goed herstel na een keizersnede. Te snel te veel doen geeft later alleen maar problemen. Ik baal er daarom als een stekker van dat er een telefonisch consult na 6 weken is zonder enige controle. Dit probleem ligt niet alleen aan het ziekenhuis, maar de gehele beroepsgroep die werkt met zwangere en bevallen vrouwen moeten hier alert op zijn. Over het algemeen moet dit echt beter!

Waarop letten bij het sporten na een keizersnede?

Als je dacht dat je na de bevalling klaar was… helaas niet. Wel ga ik het wat makkelijker voor je maken door het maken van een tijdlijn. Kleine disclaimer; iedereen is anders en ieder vrouwelijk lichaam werkt anders. Iets met hormonen. Het is dus zeker niet raar of gek als je hier iets van afwijkt. Mijn grootste tip is; doe niet te snel te veel.

Probeer je daardoor niet te veel vast te zetten in weken, maar kijk echt naar hoe jij je voelt en wat jouw klachten aangeven. Het herstel na een keizersnede duurt niet veel langer dan bij een vaginale bevalling. Vraag jij je af wanneer je weer mag sporten na een vaginale bevalling? Ook dat herstel duurt 12 weken. Terug naar het sporten na een keizersnede:

0-2 weken

Pijn. Ik kan tegen je liegen maar dit zijn niet de de fijnste weken. Het liefste wil jij lekker knuffelen met je kleintje maar iedere keer dat je wilt verzitten/liggen of omhoog wilt komen zal je buik/litteken pijn doen. De borstvoeding kan daarom ook niet altijd even fijn zijn (natuurlijk geen reden om te stoppen als je borstvoeding geeft of wilt geven).

2-4 weken

De wond herstelt en de korstjes vallen er langzaam af. Er ontstaat een litteken en wanneer de korstjes eraf zijn kun je het rustig gaan insmeren met litteken crème. Het litteken en de huid er omheen kunnen misschien nog wat dof aanvoelen. Weet dat dit normaal is en het ook nog even kan duren. Doe dit door meteen het litteken masseren. De huid wordt hierdoor minder sensitief en het het littekenweefsel blijft soepel.

4-6 weken

Je lijf voelt al een stuk beter! Lopen en rustig bewegen gaan goed. Natuurlijk moet je nog wennen aan het mama zijn en is er van ritme totaal geen sprake. Ben jij één van de lucky ones die al genoeg slaap krijgt en tijd kan maken voor wat kleine oefeningen; dit is jouw moment om te shinen! Geen sport… maar oefeningen! Rustige oefeningen voor de awareness van de bekkenbodem, ademhaling en het zoeken naar de diepe dwarse buikspieren. Stel je niet te veel voor van deze oefeningen, maar sla deze stap nooit over. Begin altijd bij het begin.

6-12 weken

Natuurlijk herstel van het lijf vind plaatst maar een handje helpen is altijd goed. Door ons postpartum programma te volgen weet je zeker dat je geen stappen overslaat in je herstel en dat je het sporten op een juiste manier gaat opbouwen. Wil je gaan beginnen met rustige specifieke postpartum lesjes mag je dat nu gaan doen.

Wij raden het altijd aan om voordat je dit gaat doen een bezoekje te brengen aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Zij kunnen checken hoe het gesteld staat met je onderkantje maar ook in hoeverre je al klaar bent voor bepaalde (sport)oefeningen. Ervaar je specifieke klachten in het bekkengebied dan moet je dit sowieso eerst laten checken voor je het sporten weer wilt gaan opbouwen.

12 weken-6 maanden

Je gaat steeds meer je weg vinden in het moeder zijn. Misschien ontstaat er zelfs al een ritme in je dagen. Sommige vrouwen kunnen hun normale sport alweer oppakken terwijl anderen iets meer aandacht en hulp nodig hebben. Het is helemaal niet gek dat jij nu pas de behoefte hebt aan sporten.

Ga nooit vroeger dan 12 weken na je keizersnede intensief sporten, dan kun je echt klachten krijgen. Fysiologisch is de keizersnede nu herstelt maar dat betekend niet dat je nu alles weer aan kunt. Zorg altijd dat je rustig opbouwt, zelfs als je pas begint na 5 maanden postpartum. Je gaat natuurlijk ook niet in één keer een marathon lopen. Daar moet je voor trainen.

6 maanden-9 maanden

9 Maanden op en 9 maanden af. Een bekend gezegde en oh zo waar! Misschien zit je er alweer helemaal lekker in met sporten of misschien ben je nu pas ready. Ik hoor veel vrouwen zeggen ‘Ik voel me eindelijk weer wat meer mijzelf!’ Er ontstaat meer ritme waardoor je meer tijd en ruimte hebt (vooral in je hoofd) voor andere dingen. Merk je nog steeds dat er klachten zijn of heb je hulp nodig om op te starten, schakel dan altijd een bekkenfysiotherapeut in. Ben jij nu pas toe aan sporten? Begin dan lekker met ons postpartum programma zodat je onder (online)begeleiding begint met de juiste oefeningen.

Wanneer weer sporten na een keizersnede?

Het verschilt dus echt per vrouw wanneer ze weer mag sporten na een keizersnede. De één heeft nergens last van terwijl de ander met klachten op bed ligt. Wacht 3 weken met autorijden en fietsen en til de komende 6 weken niet zwaarder dan de baby. Na ongeveer 6 weken, als je je goed voelt, kan je weer langzaam beginnen met het opbouwen van specifieke oefeningen. Ga niet meteen sporten, maar bouw alles rustig op.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om rustig op te bouwen met sporten. Vrouwen doen snel teveel.

Het litteken na een keizersnede

Éen ding dat wél zeker is; je litteken zal nooit weggaan. Of dat iets positiefs is of niet, ligt bij jou. Je litteken zal wel nog wat verkleuren en met de tijd meer vervagen, maar wees er trots op! Sommige vrouwen vinden het heel moeilijk dat ze een litteken hebben gekregen, maar je moet weten dat veel vrouwen zich hetzelfde voelen als jij.

Hulp na een keizersnede

Merk je dat je vaak je litteken wilt verstoppen? Vraag hier dan hulp voor. Het is namelijk echt niet stom dat jij ervan baalt dat dit litteken nooit weg zal gaan. Zie het als een aandenken aan jouw kindje. Een tattoo is niet meer nodig, want jij hebt al een litteken die laat zien wat voor trotse moeder jij bent! Voor een lichamelijk én geestelijk herstel is het belangrijk dat je aandacht geeft aan het litteken, je moet er immers nog heel je leven mee doen. Vergeet niet dat ook jij bent bevallen!

Mijn ervaring met een geplande keizersnede

Een keizersnede kan als een ongeplande bevalling komen, maar dat wil niet zeggen dat je je er niet op kan voorbereiden! Bereid je goed voor op het feit dát er een keizersnede plaats zou kunnen vinden. Op deze manier zie je hopelijk wat minder op tegen de bevalling, omdat je op alles voorbereid bent. Voel je je weleens eenzaam tijdens zwangerschap? Voel je je misschien anders dan de rest van de zwangere vrouwen? Je bent niet alleen! Je moet écht weten dat er meer vrouwen door dezelfde tijd heen gaat als jij. Kim had een geplande keizersnede en je kan hier haar ervaring lezen of klikken op de video: Je kunt ook haar ervaring van het sporten na een keizersnede lezen. Wellicht heb je er iets aan!

Samenvatting; sporten na een keizersnede

Er mag nog veel meer aandacht worden geschonken aan de nazorg na een keizersnede. Sporten moet je rustig opbouwen op jouw tempo. Of je nu 6 weken of 6 maanden na de keizersnede start; als het maar veilig voelt voor jou! Je start altijd met awareness van de bekkenbodem en de juiste ademhaling.

Vanuit daar ga je starten met het herstel van je innercore. De tijdlijn is per vrouw anders en kan altijd afwijken van wat wij hebben geschreven, maar begin nooit met postpartum lessen minder dan 6 weken na de bevalling en volg zo'n programma minimaal 6 weken, voordat je weer je eigen sport gaat opbouwen.

Er kunnen altijd complicaties met jou of je kindje zijn die je herstel vertragen of bemoeilijken. Geef nooit op en bezoek een geregistreerd bekkenfysiotherapeut als je klachten ervaart of als check voordat je begint met het opbouwen van sporten. Liefs, Isabeau

Over de schrijver
Isabeau van Alphen
Reactie plaatsen