Voeding

Voeding 

 

Natuurlijk wist jij al dat roken, alcohol drinken of drugs gebruiken verleden tijd zijn nu je zwanger bent, maar het lijstje wat je allemaal wel en niet mag eten kan soms best ingewikkeld worden als je zwanger bent. Wij zetten alles als het gaat om voeding tijdens je zwangerschap voor je op een rijtje.

 

 

Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap zal je vast veel cravings hebben, ook naar eten dat je niet mag. Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap? Dit kun je beter laten staan:

 

Vlees:

Rauw vlees (biefstuk), gefermenteerde vleeswaren (filet american) en leverproducten (smeerworst).

 

Tip: biefstuk mag je wel volledig verhit eten! Net wat langer bakken tot de binnenkant niet meer rood is.

 

Vis:

Gerookte kant-en-klare vis (gerookte zalm), rauwe vis (mosselen) en roofvissen (tonijn).

 

Tip: zalm mag je wel volledig verhit eten! Net wat langer bakken in de pan.

 

Eieren:

Rauwe eieren of producten waarin dit verwerkt zit (tiramisu).

 

Tip: gerechten waarin de eieren volledig verhit zijn kunnen prima.

 

Groente:

Rauwe kiemgroente (taugé).

 

Tip: volledig verhit kan wel.

 

Kaas:

Zachte kaas gemaakt van rauwe melk (au lait cru).

 

Tip: harde kaas van rauwe melk kan wel.

 

Drop:

Alle soorten drop (zoet of zout).

 

Tip: af en toe een dropje kan wel, maar niet meer dan 8 per dag.

 

Kruiden:

Je mag niet alle kruidenpillen of kruidenolie als je zwanger bent, maar de meeste kunnen geen kwaad.

 

 

Wat mag je niet drinken als je zwanger bent?

 

Melk:

Rauwe melk.

 

Alcohol:

Spreekt voor zich toch?

 

Cafeïne:

Koffie, cola en energiedrank.

 

Tip: maximaal 2 kopjes per dag kunnen wel.

 

Thee:

Vermijd thee van komkommerkruid, kleinhoefblad, smeerwortel en kruiskruid. Beperk zouthoutthee of sterrenmix.

 

Welke kaas mag niet tijdens je zwangerschap?

Aangezien Nederlanders bekend staan als kaaskoppen, moest ik het hier over hebben. Dat je geen rauw vlees mag eten tijdens je zwangerschap weten we, maar er bestaan ook rauwmelkse kazen. De naam zegt het al een beetje; deze kaas is gemaakt van rauwe melk. Deze melk is niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listerica bacterie achterblijft in de melk, en dus ook in de kaas. Je mag dus wel alle andere kaassoorten eten die wel gepasteuriseerde melk gebruiken. Denk hierbij aan geitenkaas, brie en gorgonzola (ja, die ene schimmelkaas mag ook).

 

Tip: bij de supermarkt vind je bijna geen rauwmelkse kazen.

 


In ons e-book Preggo Proof lees je alles over supplementen en voedingsmiddelen waar je meer van moet eten, zoals eiwitten, visolie en verschillende soorten vetten.


Berichten over Voeding:
Afvallen na de zwangerschap
0
Afvallen na de zwangerschap
Afvallen na de zwangerschap
Alcoholvrije cocktails: de Aperol Spritz en nog meer!
0
Alcoholvrije cocktails: de Aperol Spritz en nog meer!
Alcoholvrije cocktails: de Aperol Spritz en nog meer!
Wat helpt tegen misselijkheid als je zwanger bent?
0
Wat helpt tegen misselijkheid als je zwanger bent?
Wat helpt tegen misselijkheid als je zwanger bent?
Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?
0
Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?
Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?
Chorizo als je zwanger bent
0
Chorizo als je zwanger bent
Chorizo als je zwanger bent
Zalm uit blik tijdens je zwangerschap
0
Zalm uit blik tijdens je zwangerschap
Zalm uit blik tijdens je zwangerschap
Salami tijdens je zwangerschap
0
Salami tijdens je zwangerschap
Salami tijdens je zwangerschap
Gerookte makreel tijdens je zwangerschap
0
Gerookte makreel tijdens je zwangerschap
Gerookte makreel tijdens je zwangerschap
Kiemgroente tijdens je zwangerschap
0
Kiemgroente tijdens je zwangerschap
Kiemgroente tijdens je zwangerschap