Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?
Sporten na je bevalling
Kim & Isabeau
Sporten na je bevalling
03/21/2022
3 min
0

Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?

03/21/2022
3 min
0

Wanneer mag je weer sporten na de bevalling?

Kun je niet wachten totdat je weer mag beginnen met sporten? Ik wou dat ik dat had na mijn bevalling… De eerste 3 maanden heb ik geen moment het sporten gemist! Er veranderende zoveel in mijn leven (wat ik overigens fantastisch vond) dat mijn hoofd er gewoon niet naar stond. Ook al was dit bij mij het geval, weet ik ook heel goed dat dit zeker niet bij iedereen zo is. Niks doen is niet goed, maar te snel weer opbouwen is misschien nog wel minder goed. Wanneer weer sporten na de bevalling? Bij mijn werk als bekkenfysiotherapeut krijg ik heel vaak de vraag (soms al na 4 weken) wanneer iemand weer mag sporten na de bevalling. En zo ja, wat dan?

 

Wanneer mag je weer sporten bij een 'normale' bevalling?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je weer mag sporten na een 'normale' bevalling. Geen enkele bevalling is hetzelfde en iedereen komt anders uit een zwangerschap. Bij de één is het de motivatie waardoor sporten nog niet lukt na 6 weken en bij de ander is het lichaam nog niet in staat om weer te gaan sporten. 

Een belangrijk algemeen advies is: ga niet verder waar je was gebleven voor je zwangerschap, maar bouw het rustig op. Een bevalling, zowel vaginaal als met een keizersnede, is een behoorlijke aanslag op je lichaam geweest. Daarnaast ben je 9 maanden zwanger geweest en is je lichaam in die tijd behoorlijk anders geweest. En misschien is je lichaam nu nog steeds niet zoals je gewend bent. Dit heeft dan ook maatwerk nodig en ik heb nieuws voor je: dat duurt ook nog wel even. Begin niet zomaar zelf wat aan te kloten, maar laat altijd jezelf controleren bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dat kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Ook als je bent bevallen met een keizersnede. 

Neem altijd de eerste 2-3 weken absolute rust, ook na een bevalling die op rolletjes liep. Na deze periode van rust kun je rustig aan beginnen met awareness te creëren voor je bekkenbodem. Wees niet gefrustreerd, want dit gaat echt niet gelijk zo makkelijk. Na 6 weken kun je specifieke klasjes gaan meedoen. Bij ons postpartum programma nemen we je echt mee vanaf het eerste begin van het 'sporten' en bouw je samen met ons (onder begeleiding van een erkend bekkenfysiotherapeut) op tot aan je eigen sport. Je bouwt in 6 weken tijd samen met ons op. Ook bij deze klasjes kun je ervan uitgaan dat je jezelf nog niet in het zweet gaat werken, want dat zou veel te snel zijn. Bij deze klasjes sport je niet intensief, maar bereid je je lichaam voor op sporten later. De laatste lessen zijn echter al flink pittig! 

Als je dat goed hebt opgebouwd en je na 12 weken geen klachten ervaart kun je beginnen met het opbouwen van je eigen sport. Let wel op! Deze 12 weken is maar een richtlijn en geldt zeker niet voor iedereen. Wanneer je 12 weken helemaal niets hebt gedaan en denkt nu weer vol te kunnen sporten, dan heb je het goed mis! Opbouwen is echt de key. Doe dus ALTIJD eerst 6 weken mee aan postpartum lesjes of volg ons postpartum programma voordat je zelf weer gaat sporten. Je kunt hier ook altijd langer over doen natuurlijk. Overigens moet je geen druk voelen dat je na 6 weken weer in een strakke sportoutfit moet sporten. Neem je tijd, er is namelijk heel veel veranderd de afgelopen weken!

Sporten na een keizersnede

Je zou misschien denken dat het opbouwen na een keizersnede veel langer duurt dan bij een 'normale' bevalling, maar dat valt mee! Daar waar het bij een 'gewone' bevalling belangrijk is om 2-3 weken niets te doen, is het bij een keizersnede belangrijk om 6 weken rust te nemen. Wel kun je na 2 weken awareness creëren voor je bekkenbodem. Na deze 6 weken kun je, net als bij een 'normale' bevalling, specifieke klasjes gaan meedoen, om je lichaam voor te bereiden op het echte sporten straks. Ook na een keizersnede duurt het 12 weken voordat je je eigen sport weer mag oppakken, mits je dit ook weer rustig hebt opgebouwd. Dit geldt ook voor hardlopen. 

In ons postpartum programma hebben we een speciaal stuk voor vrouwen die zijn bevallen met een keizersnede. Het is belangrijk dat je de eerste 6 weken na de bevalling echt rustig aandoet, ook al voel je je goed. Je lichaam moet bijkomen, omdat het een echte prestatie was. Vandaar ook de uitdrukking: “man, wat een bevalling”;-) Wil je graag gratis info ontvangen rondom de week waarin jij zwanger bent? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Liefs Isabeau

Reacties
Categorieën