Hoe lang mag je niet traplopen na je bevalling?
Na je zwangerschap
KimOvergaag
Na je zwangerschap
07/20/2023
3 min
0

Hoe lang mag je niet traplopen na je bevalling?

07/20/2023
3 min
0

Dus, traplopen na de bevalling, laten we het er even over hebben! Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of het wel veilig is om de trap op en af te gaan na de geboorte van je kindje. En ik moet zeggen, je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Traplopen kan namelijk behoorlijk belastend zijn voor het bekken en de bekkenbodem, vooral als je lichaam nog aan het herstellen is van de bevalling. Dus, hoe lang mag je niet traplopen na je bevalling?

Hoe lang mag je niet traplopen na je bevalling?

Doordat traplopen belastend is voor je bekken en bekkenbodem, is het verstandig om het traplopen in de eerste weken na de bevalling te beperken. Maar dat zou wat zijn, als je helemaal geen trappen zou mogen lopen na je bevalling! Zware boodschappentassen sjouwen of een maxicosi in je handen houden tijdens het traplopen kan extra druk uitoefenen op je bekken en bekkenbodem, en dat wil je natuurlijk vermijden. Het is belangrijk om je lichaam wat extra rust te gunnen en niet te veel te belasten. Wist je bijvoorbeeld dat je ook het wandelen moet opbouwen als je net bevallen bent? 

Natuurlijk begrijpen we dat het soms niet anders kan. Soms moet je gewoon even naar buiten met je kleintje, zelfs als je op de derde verdieping woont. In dat geval is het prima om af en toe de trap te nemen, maar wees verstandig en beperk het traplopen gedurende de dag. Probeer wat extra rustmomenten te nemen wanneer je kunt. 

Na ongeveer 6 weken hoef je je niet meer zo veel zorgen te maken over traplopen, tenzij je natuurlijk klachten ervaart. Luister altijd naar je lichaam en forceer niets. Als je je goed voelt en geen problemen hebt, kun je geleidelijk aan weer meer activiteiten ondernemen, inclusief traplopen.

Het is altijd belangrijk om voor jezelf te zorgen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen na de bevalling. Vooral de eerste 10 dagen na je bevalling is het belangrijk dat je de tijd neemt. Geef jezelf de ruimte om te rusten, vraag om hulp wanneer nodig, en geniet van deze bijzondere tijd met je kleintje. En als je vragen hebt of je ergens zorgen over maakt, aarzel dan niet om met een zorgverlener te praten. Ze zijn er om jou te ondersteunen en te helpen. Vertrouw op jezelf, je hebt dit!

Het sporten opbouwen na je zwangerschap

Als kersverse moeder kijk je vast uit naar het moment waarop je weer kunt sporten na je bevalling. Maar haast je niet te snel! We hebben een complete blog geschreven over wanneer je weer mag sporten na je bevalling, maar hier komen de highlights. 

De eerste 2-3 weken zijn het belangrijkst om absolute rust te nemen, ongeacht het type bevalling dat je hebt gehad. Je lichaam heeft een behoorlijke prestatie geleverd en verdient de tijd om te herstellen. 

Bij een 'normale' bevalling verschilt het herstelproces per persoon. Start niet meteen waar je voor je zwangerschap gebleven was, maar bouw het sporten rustig op. Je bekkenbodem heeft bijvoorbeeld aandacht nodig, en daarvoor kun je specifieke postpartum lessen volgen. Begin niet op eigen houtje, maar zoek begeleiding bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, zoals SMC Amsterdam.

Neem een volledige rustperiode van 2-3 weken. Je mag wel al vanaf 3 dagen na je bevalling ons Postpartum Programma volgen, maar meer dan dat is echt niet nodig. In de eerste 6 weken van dit programma kun je vooral mobiliteit-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen met ons meedoen, waarbij de eerste 2-3 weken zelfs gewoon vanuit bed. Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen. Met een abonnement heb je toegang tot AL ONZE PROGRAMMA’S. Zowel de programma’s voor sporten tijdens je zwangerschap als daarna. Je kunt het abonnement op elk moment opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Wil jij het liefste meerdere kindjes? Dan is een pakket de beste keuze. Je kunt dan alsnog een abonnement proberen, deze opzeggen en dan het pakket kiezen dat bij je past.

Probeer het programma nu 3 dagen gratis!

Voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, is het advies om de eerste 6 weken rustig aan te doen. Als je je er klaar voor voelt kun je deelnemen aan de postpartum lessen en na 12 weken kun je je eigen sport weer oppakken, op voorwaarde dat je het opbouwen niet hebt overhaast.

Wil je zeker weten dat je na je zwangerschap het sporten weer op een goede manier opbouwt? Doe dan mee met ons programma om te sporten na je zwangerschap! We bieden vanaf dag 3 na je bevalling workouts aan, waarbij je thuis onder begeleiding van een geregistreerd bekkenfysiotherapeut leuke lessen kunt meedoen en weer aan je lijf kunt werken. Je zult zien dat de workouts aan het einde van ons programma echt weer zweten zijn!

Programma

Gezellig als we je in ons programma zien :-)Reacties
Categorieën