sportschema-na-bevalling
Sporten tijdens je zwangerschap
Isabeau
Sporten tijdens je zwangerschap
04/12/2024
4 min
0

Sporten na je bevalling met een schema

04/12/2024
4 min
0

Ben je bevallen, en wil je weer graag gaan bewegen? Yes! Wat fijn dat je daar weer zin in hebt gekregen, dat is al een hele stap na de emotionele rollercoaster van een bevalling. Maar hoe begin je weer, met bijvoorbeeld aan de hand van sporten na de bevalling met een schema?


Sporten en zwangerschap met Isabeau


Sporten na bevalling schema; in het kort

Het is van groot belang dat je een goed schema gebruikt als je weer wilt gaan sporten na je bevalling.  Het is belangrijk dat je niet zomaar aan de slag gaat, en dat je met een professional aan de slag gaat.


Sporten na de bevalling met een schema

Hoe lekker zou het zijn om een schema om te sporten na de bevalling te krijgen, die goed en gratis is? Helaas gaan deze twee niet echt samen.  Een goed schema (wat wij erg belangrijk vinden) kost geld, zo ook ons programma. Wel willen we je graag het belang van een goed schema uitleggen. Waarom je niet zomaar aan de slag moet gaan en met een professional aan de slag moet gaan. Hieronder zie je een korte tijdlijn waarin je kunt zien wanneer je ongeveer wat kunt gaan doen op het gebied van sporten. LET OP! Dit geldt alleen wanneer je alles goed opbouwt en geen stappen overslaat. Een goed herstel is de kunst van rustig aan doen. Ervaar jij klachten, neem deze serieus en maak eerst een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysio.


Week 0-6 (herstel)

 • Ademhalingsoefeningen
 • Mobiliteitsoefeningen
 • Awareness van de bekkenbodem
 • Awareness van de innercore

Week 6-16 (retrain)

 • Ademhalingsoefeningen
 • Mobiliteitsoefeningen
 • Awareness van de bekkenbodem
 • Awareness van de innercore
 • Kracht training op en uitbouwen

3 tot 9 maanden (return to sport)

 • Kracht training op en uitbouwen
 • Introduceren verhoogde impact oefeningen
 • Hardlopen
 • Springen
 • Teamsport

Onthoudt dat ieder lichaam anders is, en daarom ook ieders herstel. Neem de tijd en luister naar je lichaam!


Voordelen van sporten na je bevalling met een schema

Na je bevalling kan sporten tal van voordelen bieden voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, mits je het goed opbouwt en luistert naar je lijf:

 • Herstel van de spieren: Sporten kan helpen bij het versterken en herstellen van de spieren die tijdens de zwangerschap en bevalling zijn verzwakt, met name de buik- en bekkenbodemspieren.
 • Verbeterde stemming: Door te sporten komen endorfines vrij, waardoor je je gelukkiger en ontspannen voelt. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het voorkomen van postnatale depressie.
 • Verhoogde energie: Ondanks de vermoeidheid die vaak gepaard gaat met het verzorgen van een newborn, kan regelmatige lichaamsbeweging je energieniveau verhogen en je helpen om de dagelijkse taken gemakkelijker aan te kunnen. Het kost energie om te beginnen maar uiteindelijk haal je er juist nog meer energie uit!
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren, waardoor je beter kunt rusten tussen de nachtelijke voedingen en verzorging van je baby. Het zorgt er dus niet voor dat je baby beter gaat slapen (helaas)
 • Gewichtsverlies: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verliezen van overtollig gewicht dat tijdens de zwangerschap is aangekomen. LET OP! Dit hoeft helemaal niet het doel van sporten te zijn, maar het is vaak wel een fijne bijkomstigheid. Je sterk en fit voelen is natuurlijk veel belangrijker.
 • Algehele gezondheid: Sporten na de bevalling kan bijdragen aan een algehele verbetering van je gezondheid, waardoor je je sterker en fitter voelt om de uitdagingen van het mama zijn, aan te gaan.


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen én wil je 10% korting op al onze programma's? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.

Nieuwsbrief


Waarom sporten na je bevalling met een schema?

Na de bevalling is het essentieel om met een goed doordacht schema te sporten om het lichaam veilig en effectief te helpen herstellen. Een bevalling is een fysieke en emotionele ervaring die het lichaam aanzienlijk belast, met name de buik- en bekken(bodem)spieren.

Een goed opgesteld trainingsprogramma kan helpen bij het versterken van deze spieren en het verbeteren van de algehele conditie na de zwangerschap. Bovendien kan het volgen van een schema ervoor zorgen dat de trainingen geleidelijk worden opgebouwd, waardoor het risico op blessures wordt verminderd en de kans op succesvolle resultaten wordt vergroot.

Door te sporten volgens een schema onder begeleiding van professionals kun je juist weer energie winnen, stress verminderen en een gezonde levensstijl bevorderen! Dat kan soms best lastig zijn met een newborn. Minder slaap en stress kunnen namelijk voor minder energie en slechte selfcare zorgen. Het is daarom belangrijk dat je niet de eerste stappen overslaat in een herstelprogramma. Ook al begin je pas na 6 maanden! Rustig opbouwen en de coördinatie van je spieren terug vinden is erg belangrijk. Een marathon ga je ook echt niet ongetraind rennen!


Fitness schema voor na je bevalling

Om met een goed schema aan de slag te gaan raden wij je altijd aan om met gespecialiseerde trainers of gespecialiseerde (online)programma’s aan de slag te gaan. Check altijd goed of de trainer of het programma goed is onderbouwd door een professional die echt kennis heeft van het postpartum lichaam. Zomaar een gratis schema op internet voldoet vaak niet aan deze eisen. Daarom zul je vaak moeten betalen om een goed schema te kunnen volgen.

Ook met ons programma kun je postpartum veilig aan de slag met je lijf. Het postpartum programma bestaat uit 2 programma's, het postpartum herstel programma en het Fitpower programma dat daar op voortborduurt en wat jou weer helemaal sterk in je lijf laat voelen. Onze programma’s zijn allemaal opgezet door professionals zoals een bekkenfysiotherapeut en orthomoleculair therapeut.  Ben jij benieuwd of het programma bij je past? Probeer dan onze programma’s 3 dagen gratis!


Reacties
Categorieën