Herstel na vroeggeboorte
Herstel na vroeggeboorte
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
03/22/2022
1 min
0

Herstel na vroeggeboorte

03/22/2022
1 min
0

Als je kindje toe vroeg geboren wordt, is dit heel vervelend. Voor zowel het kind als voor de moeder heeft het gevolgen, zowel fysiek als mentaal. We hopen dat dit stuk je kan helpen bij het herstel na een vroeggeboorte.


Wat is vroeggeboorte?

Als de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent, heet dit vroeggeboorte. Verloskundigen en artsen spreken ook wel over een premature of preterme bevalling. Dit kan voor zowel moeder als kind behoorlijk ingrijpend zijn. Er zijn veel verschillende redenen waarom er een vroeggeboorte kan plaatsvinden en de ene nog vervelender dan de andere.

Er kunnen gevoelens van schuld en angst bij gepaard gaan. Wanneer je kindje nog hulp nodig heeft van het ziekenhuis ga je op survival modus en denk je niet meer aan jezelf. Als het maar goed gaat met jouw kleine wonder, de rest komt later wel. Natuurlijk is dit een goede instelling, maar veel vrouwen betalen hier in een later stadium de prijs voor. Als ze eindelijk naar huis mogen, zijn ze uitgeput: meerdere keren van de ene kant van het ziekenhuis naar de andere kant lopen om te kijken of alles nog wel goed gaat, je zorgen maken, hulpverleners die de hele dag binnen kunnen komen.... 

Ook gaan de zorgen vaak naar het kind en niet naar moeder in het ziekenhuis. Logisch, maar ik denk dat we hier als zorgverleners nog wel een slag in kunnen slaan.


Je herstel

Al met al zie ik vaak dat vrouwen in het ziekenhuis bij een vroeggeboorte te snel gaan belasten en hierdoor vaak bekkenpijn klachten overhouden. Het is daarom extra belangrijk dat je rustig begint met oefeningen na een roerige tijd. Ga niet te snel en probeer waar mogelijk hulp te vragen aan anderen. 

Veel vrouwen hebben geen recht meer op kraamhulp en dat kan best pittig zijn. Je komt thuis van een periode vol zorgen en meteen moet je het zelf gaan uitzoeken. Je hoeft hier niet alleen in te staan: zoek hulp bij je verloskundige, lactatiedeskundige, bekkenfysio, familie en vrienden. 

Wat misschien wel het aller belangrijkste is: praat erover en vertel wat je gevoelens zijn. Alleen op die manier kun je het allemaal een plekje geven en starten met je eigen herstel. Hoe langer je er alleen mee blijft rondlopen, hoe langer je ermee blijft zitten! Wil jij gratis info ontvangen rondom de week waarin jij zwanger bent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Liefs Isabeau


Reacties
Categorieën