Heb jij het gevoel dat je in het verkeerde land geboren bent en gooi jij graag een lepeltje sambal of chili door je eten? Het is vast niet nieuw voor je dat je tijdens je zwangerschap een hoop voedingsmiddelen moet laten staan. Mag je pittig eten tijdens je zwangerschap? En kun je onbeperkt sambal overal doorheen gooien, of moet je ergens rekening mee houden?
Mag je pittig eten tijdens je zwangerschap?
Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken. Dit is echter niet waar. Wil jij op het einde van je zwangerschap de geboorte een eindje op weg helpen omdat je klaar bent met die zware buik? Dan gaat die Indonesische rijsttafel je niet bevrijden van die extra kilo’s. Het gaat je hoogstens brandend maagzuur opleveren.
Door pittig eten kun je namelijk last van brandend maagzuur krijgen, net als maagkrampen en diarree als je het erg bont maakt en maar niet genoeg krijgt van de sambal. Of dat zo prettig is tijdens je zwangerschap valt te bezien, maar als je gewend bent wat chili te gebruiken door je eten, kun je gewoon pikant eten als je zwanger bent en zal het op het maagzuur na allemaal wel meevallen.
Last van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap
Heb jij last van brandend maagzuur maar heb je wel zin in pittig eten? Ga dan als lunch voor die gewaagde pittige maaltijd als je pittig wilt eten tijdens je zwangerschap. Dan heeft je eten nog even de kans om te zakken voordat je gaat slapen. Brandend maagzuur wordt namelijk een stuk erger als je gaat liggen. Ook kun je last van brandend maagzuur krijgen als je vet eten eet, of eten met veel suiker. Ook dan kan het helpen om dit eerder op de dag te eten en niet vlak voordat je gaat slapen. Dit is wat je kunt doen om brandend maagzuur te voorkomen:
- Eet niet te vet en let op met suikers.
- Eet liever vaker een kleinere portie, dan in 1 keer een groot bord. Bij vaker kleinere porties krijgt je maag niet ineens een opdonder.
- Slaap met je hoofd wat hoger, door bijvoorbeeld op een hoger kussen te slapen.
Is het te laat en wil je redden wat er te redden valt? Dit is wat je kunt doen op het moment dat je al last hebt van brandend maagzuur:
- Je mag Rennies nemen tijdens je zwangerschap. Lees wel altijd even de gebruiksaanwijzing.
- Een pepermuntje of vanillevla helpt ook. Dat laatste is nooit bewezen, maar veel vrouwen zweren erbij.
- Drink geen thee of verse sapjes.
- Eet een klein beetje als het weer een tijd geleden was dat je wat gegeten had.
Blijf fit tijdens je zwangerschap!
Ben je zwanger en wil je op een veilige en effectieve manier blijven sporten? Dan hebben wij het ideale programma voor jou! Ons speciale programma om te sporten tijdens je zwangerschap biedt wekelijkse workouts aan, beginnend vanaf week 16 tot week 40 van je zwangerschap. Je kunt natuurlijk ook later instromen. Bovendien kun je elke week kiezen uit verschillende intensiteitsniveaus, variërend van licht tot gemiddeld en zwaar, zodat je kunt trainen op jouw eigen tempo en behoeften.
Het programma is ontworpen door Isabeau, een gerenommeerde bekkenfysiotherapeut met een schat aan ervaring. Door haar werk in de praktijk heeft ze diverse klachten gezien die met de juiste begeleiding voorkomen hadden kunnen worden!
Wil je eerst uitproberen of ons programma bij je past? Doe dan gezellig mee met onze proefles. Blijf tijdens deze unieke fase van je leven actief en in topconditie!
Welke kruiden mag je niet tijdens je zwangerschap?
Wist jij dat je met sommige kruiden moet oppassen tijdens je zwangerschap? Alkenylbenzenen safrol, methyleugenol en estragol zijn niet alleen geweldige woorden voor een avond galgje, maar ze komen ook voor in o.a. nootmuskaat, anijs, dragon en venkel. Met deze kruiden moet je wat oppassen tijdens je zwangerschap. Kruiden zijn een natuurproduct.
Daardoor verschilt de hoeveelheid van deze stoffen per oogst en hierdoor is het niet duidelijk aan te geven hoeveel van deze kruiden je binnen mag krijgen tijdens je zwangerschap. Van dragon, piment, anijs, basilicum, venkel, sassafras, kaneel, nootmuskaat, dong quai, peper en foelie kun je het beste aanhouden om niet meer dan 1 theelepel per dag te eten. Deze theelepel is geen harde grens, omdat het dus moeilijk is om aan te geven hoeveel te precies binnenkrijgt, maar als je deze theelepel aanhoudt, weet je dat je goed zit.
Peper eten tijdens je zwangerschap kan dus wel, maar maak het niet te bont. 1 Theelepel per dag is genoeg, maar knappe meid als je aan die hoeveelheid komt!
Weekmenu voor tijdens je zwangerschap
Zou jij het fijn vinden om wat meer begeleiding te krijgen als het gaat om je voeding tijdens de zwangerschap? Samen met orthomoleculair therapeuten hebben we ons e-book Preggo Proof samengesteld voor tijdens je zwangerschap. Dit e-book bevat een weekmenu en veel informatie rondom voeding en jouw zwangerschap. In dit weekmenu hebben we geen lastige 5-sterren gerechten voor je erbij gedaan, maar alleen snelle en makkelijke gerechten, omdat jij vast iets anders te doen hebt dan uren in de keuken te staan.
Wat vind je in Preggo Proof:
- Voor de hele week elke dag een makkelijk ontbijt, lunch, diner en een zwangerproof snack.
- Veel info rondom voeding en jouw zwangerschap, allemaal opgesteld door orthomoleculair therapeuten.
- Een handige weekboodschappenlijst voor 2 personen, zodat jij in 1 keer de boodschappen kunt bestellen.
- Gezonde en lekkere alternatieven voor broodbeleg.
- Veel snacks die je goed kunt nemen tijdens je zwangerschap.
Andere voedingsmiddelen waar je misschien ook over twijfelt:
Wil jij informatie rondom voeding en zwangerschap ontvangen, zoals welke extra vitamines je nodig hebt, of je sojaproducten mag en hoeveel zuivel je moet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor ons gratis e-book. De uitgebreide versie van deze info én recepten in weekmenu vind je dus in Preggo Proof, het weekmenu.