Diastase na de zwangerschap
Sporten na je bevalling
Isabeau van Alphen
Sporten na je bevalling
12/07/2022
4 min
0

Diastase na de zwangerschap: wat kun je doen?

12/07/2022
4 min
0

Diastase na de zwangerschap

Een diastase is een normaal fenomeen tijdens de zwangerschap, alleen wil je geen diastase na de zwangerschap overhouden. Je wilt na je bevalling dat deze weer herstelt. Tijdens de zwangerschap, wanneer de buik groter wordt, gaan de buikspieren wijken om op deze manier ruimte te maken voor de groeiende baarmoeder. De buikspieren gaan wijken bij de linea alba. Dat is een lijn die in het midden van je buik loopt en waar de buikspieren samenkomen, dat zie je mooi hieronder. Diastase na de zwangerschap

Hoe ontstaat een diastase na de zwangerschap?

Door het hormoon relaxine kunnen de buikspieren uit elkaar gaan zonder dat je hier later last van krijgt. Of jij een diastase overhoudt na de bevalling kan van verschillende dingen afhangen. Zo heb je een vergrote kans op het behouden van een diastase wanneer je:

 • Zwanger wordt na je 34e.
 • Al eerder bevallen bent.
 • Een keizersnede hebt gehad.
 • Langdurig verhoogde buikdruk, bijvoorbeeld door een langdurige persfase.
 • Zwanger was van een meerling.
 • Een grote baby had en/of veel vruchtwater.
 • Verkeerde belasting op de linea alba tijdens de zwangerschap hebt gezet waardoor er extra rek op de peesplaat is ontstaan.
 • Constipatie had (waardoor vaak persen bij ontlasting).
 • Je verkeerde krachttraining tijdens of na de zwangerschap hebt gedaan waardoor er meer trekkracht op de peesplaat is ontstaan.

Bovenstaande betekent niet dat wanneer je één of meerdere van deze vakjes kunt aankruisen je sowieso een diastase na de zwangerschap overhoudt. Wel heb je een wat vergrote kans hierop.

Hoe zorg ik dat de diastase na de zwangerschap optimaal herstelt?

Neem de eerste 2-4 weken echt rust en ga nog niet aan de slag met oefeningen en sporten. Rust is super belangrijk voor het fysiologische herstel van de buikwand. Geen lange wandelingen, zo min mogelijk tillen en niet het huis gaan schoonmaken. Dat betekent natuurlijk niet dat je na die 4 weken weer alles zomaar kunt gaan doen. Vanaf 6 weken na je bevalling - mits je geen complicaties hebt - mag je meedoen met ons postpartum programma. In dit programma leren wij je op de juiste manier weer je inner-core aan te spannen. Je kunt dit helemaal safe meedoen, zelfs wanneer je een diastase hebt. De oefeningen zijn zelfs juist goed tegen een diastase! Wanneer je lekker fanatiek het programma volgt kun je in 6 weken klaar zijn om te starten met opbouwen van je eigen sport (dus in 12 weken na je bevalling). Let op: dit is wanneer alles goed gaat. Je kunt hier zo lang de tijd voor nemen als je wilt natuurlijk, ook kun je de lessen veel langer meedoen dan de 6 weken. Sneller gaan raden wij niet aan.

Ademhaling om je diastase te verminderen

Tijdens je zwangerschap is je manier van ademhalen veranderd. Je ademt vaak sneller en oppervlakkiger. Hierdoor zet je je ribben meer uit en sluit je de buikspieren minder. Ademhalingsoefeningen zoals die waar wij mee beginnen in ons postpartum programma in les 1 zijn ideaal om je ademhaling weer te normaliseren. Een diepere ademhaling met een goede sluiting van de ribben en buikwand bevordert het herstel van de diastase na de zwangerschap. Daarnaast kun je je ademhaling gebruiken bij de momenten dat je toch kracht moet zetten. Denk aan het opstaan uit een stoel of uit bed komen. Tijdens de beweging adem je uit om zo de buikdruk en druk op de diastase te verkleinen. Ja, jij dacht dat je van dat puffen af was, nou mooi niet dus.

Werkt een buikband of sluitlaken?

Je kunt een buikband of sluitlaken dragen de eerste weken na de bevalling. Na de bevalling is het namelijk heel belangrijk dat je de eerste 2-4 weken zoveel mogelijk rust geeft aan de buik (in verband met de diastase na de zwangerschap) en de bekkenbodem. Het is niet zo dat je met een buikband of sluitlaken juist de buikspieren slap maakt, want dat zijn ze toch al. In plaats van die veel te dure supersonische buikband kun je ook gewoon corrigerend ondergoed of die mooie strakke high waist yoga legging van je aandoen. Dit geeft nagenoeg hetzelfde effect. Let op: het moet wel echt zo strak zitten dat het ondersteuning geeft. Veel vrouwen met een keizersnede vinden dit heel prettig om te gebruiken de eerste weken. Misschien verleng je het zelfs tot 6 weken. Laat wel eerst de wond goed helen voordat je die strakke legging aan doet.

Welke klachten krijg je door een diastase?

Niet iedereen ervaart klachten bij een diastase. Vroeger werd gedacht: "hoe breder de diastase, hoe meer klachten". Tegenwoordig weten we uit onderzoek dat de breedte van de diastase helemaal niet zoveel zegt. Veel belangrijker is de veerkracht van het bindweefsel. Denk hierbij aan een trampoline. Je kunt je diastase laten controleren door een bekkenfysiotherapeut en die kan een oordeel geven over de gesteldheid van je diastase. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Klachten die je kunt krijgen wanneer de diastase niet goed hersteld zijn:

 • Lage rugpijn.
 • Verminderde functionaliteit van de inner-core.
 • Verminderde functionaliteit van de buikspieren.
 • Een navelbreuk.
 • Cosmetische onzekerheden (een ingedeukte buik of juist een bult op een plek die je niet wilt).
 • Verminderde stabiliteit van de lage rug en het bekken.

Ben jij onzeker over je nieuwe lichaam na de bevalling? Weet dat je niet de enige bent! Praat erover, je zult zien dat het niet gek is wat je voelt en dat delen kan opluchten.

Welke oefeningen kun je doen bij een diastase?

Er is niet één wonder oefening die jij kunt gaan doen om je diastase na de zwangerschap op te lossen. Het vergt tijd, discipline en training om je diastase beter te maken. Zoals hierboven uitgelegd is de ademhaling en je inner-core super belangrijk voor een optimaal herstel. Vraag om hulp bij een bekkenfysiotherapeut en doe lekker mee met ons postpartum programma!


 

Reacties
Categorieën