Kwaaltjes tijdens de zwangerschap
Zwangerschapspagina
KimOvergaag
Zwangerschapspagina
05/12/2023
9 min
0

Kwaaltjes tijdens je zwangerschap

05/12/2023
9 min
0

Je zwangerschap is een mooie periode, maar niemand zei dat het gratis was of je in de schoot geworpen wordt. Letterlijk en figuurlijk natuurlijk. Kwaaltjes tijdens je zwangerschap zijn oh zo bekend, helaas. Misschien wist jij zelfs al dat je zwanger was, zonder dat hier een test aan te pas kwam. Het kan natuurlijk zijn dat jij het lot uit de loterij hebt en niet zoveel kwaaltjes hebt, maar merken dat je zwanger bent zul je het altijd. Al is het maar omdat je zo moe als een hond bent aan het einde van de dag. 


Kwaaltjes tijdens je zwangerschap: welke kun je verwachten?

 

Hier komt jouw ticket to the tropics, van deze kwaaltjes kun je last krijgen tijdens je zwangerschap. Het is natuurlijk niet gezegd dat jij hier ook last van gaat krijgen, misschien heb jij (bijna) geen kwaaltjes tijdens je zwangerschap! 

  1. Je kunt sneller moe zijn. Het is ook een andere vermoeidheid dan je gewend bent.
  2. Sneller buiten adem.
  3. Misselijkheid. Zeker in de ochtend en in het eerste trimester kan dit je dag bepalen. Het is niet gezegd dat jij hier enorme last van gaat krijgen. Sommige vrouwen hebben hier (bijna) geen last van.
  4. Je geur verandert. Was jij fan van broccolisoep? Misschien staat het je nu niet meer aan.
  5. Obstipatie, urineverlies of veranderde vaginale afscheiding. Psylliumvezels helpen heel goed bij obstipatie, zijn niet duur en kun je (bijna) overal kopen.
  6. Last van je lichaam, vooral in je spieren en gewrichten. Denk hierbij aan rugpijn, bekkeninstabiliteit, bandenpijn en een diastase. Hieronder meer over deze onderwerpen. 
  7. Brandend maagzuur.
  8. Verwardheid. Je kunt niks meer onthouden zonder spiekbriefjes. Het pregnancy brain noemen ze dit.
  9. Snel licht in je hoofd en misschien zelfs flauwvallen. Dit kan doordat er 2 liter meer bloed door je lichaam gepompd moet worden, maar kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld bloedarmoede.
  10. Lage bloeddruk.
  11. Vocht vasthouden.
  12. Een zwangerschapsmasker. Dit komt door hormonen, maar je kunt je wel heel goed beschermen tegen de zon, dit is het enige dat je kunt doen.
  13. Moeite met slapen, bijvoorbeeld door rusteloze benen, brandend maagzuur, die ellendige hormonen, of ontelbaar keer naar de wc moeten. Sporten tijdens je zwangerschap kan ervoor zorgen dat je hier minder last van hebt.
  14. Gevoelige borsten en tepels. Hier is helaas niks aan te doen.
  15. Last van je tandvlees. Dat wordt stokjes inslaan! 


Wat kun je doen tegen kwaaltjes als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Goede voeding hoort daarbij, maar ook voldoende rust nemen en (op de goede manier) sporten kunnen ENORM helpen tegen kwaaltjes tijdens je zwangerschap. Wil je thuis sporten wanneer het jou uitkomt onder begeleiding van een erkend bekkenfysiotherapeut? We hebben een tof en gezellig programma om te sporten tijdens je zwangerschap voor je ontwikkeld die jij kunt doen van week 16 t/m week 40 van je zwangerschap. Leuk als we je daar zien!

Nu wil jij natuurlijk weten waarom je dan die Netflix sessie zou inruilen voor je active wear? We zetten alle voordelen voor je op een rij:

  • Een hogere kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap dan vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap.
  • Vrouwen die sporten tijdens hun zwangerschap voelen zich over het algemeen fitter.
  • Minder last van zwangerschapskwaaltjes.
  • Vermindert de kans op bekkenpijn, lage rugpijn en bekkeninstabiliteit.
  • Beter slapen.
  • Minder last van zwangerschapsdiabetes.
  • Minder kans op een hoge bloeddruk.
  • Een gezonde gewichtstoename ten opzichte van vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap.
  • Je hebt een betere conditie voor, tijdens én na de bevalling. • Je bent sneller weer fit na de bevalling. YES!
  • Minder kans op het krijgen van (postnatale) zwangerschapsdepressie.
  • Een bevalling die minder lang duurt. Dubbele YES!
  • Minder kans op het krijgen van complicaties tijdens de bevalling.

Genoeg reden dus om 3 x per week een half uurtje vrij te maken en te kijken of je nog een squat kunt maken. Wanneer je niet zeker weet of het verstandig is voor jou om te gaan sporten, overleg het dan altijd met je verloskundige.

Last van je lichaam

Dat er lichamelijk een hoop verandert hoeven we jou niet te vertellen. In je lichaam is alles met elkaar verbonden en als jij ineens verandert door bijvoorbeeld een dikke buik, kun je dit overal gaan merken. Die buik en bijvoorbeeld je baarmoeder die steeds groter worden, kunnen gaan trekken aan je banden waardoor je bandenpijn krijgt. Of je kunt last van je rug van krijgen.

1 Bandenpijn

Je baarmoeder zit met banden (ligamenten) aan je bekken vast en het bekken zelf zit ook met banden vast. Tijdens de zwangerschap groeit je baarmoeder, waardoor er druk op de banden komt te staan. Dit kan een zeurende en soms stekende pijn veroorzaken. Je voelt dit rond je vagina, je liezen, je schaambot, navel, onderrug of je zij.

Bandenpijn is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad voor jezelf of je baby. Het is echt zo’n pijn waarvan ze zeggen “die hoort erbij”.

Misschien heb je het al gemerkt, maar bandenpijn komt het meest voor in deze situaties:

  • Na plotselinge of intensieve bewegingen, zoals opstaan, bukken, een stuk lopen of sporten.
  • Bij hoesten en niezen.
  • Bij een volle blaas.
  • Na een orgasme.
  • Als je kindje zich omdraait in de buik.

Bandenpijn helemaal voorkomen kan niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de bandenpijn te verminderen of verlichten. Helaas werkt niet alles bij iedereen:

  • Probeer plotselinge bewegingen te voorkomen. Voel je dat je moet niezen of hoesten, ondersteun dan je buik met je handen.
  • Vermijd bukken en zwaar tillen zoveel mogelijk.
  • Neem voldoende rust en ga eventueel even liggen.
  • Let goed op je basishouding.
  • Gebruik warmte om de pijn te verminderen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad. Ook een kruik kan helpen om de bandenpijn te verzachten.

 

2 Bekkeninstabiliteit

Laten we meteen met het belangrijkste beginnen. De term bekkeninstabiliteit gebruiken we niet meer. Het is een vervelende bang-makende term die suggereert dat je bekken niet meer stabiel is en uit elkaar valt. Door deze term krijg ik bijna dagelijks iemand in mijn praktijk die eigenlijk geen klachten heeft maar bang is om bekkeninstabiliteit te krijgen omdat hier zo veel spookverhalen over bestaan. Vanaf nu dus geen bekkeninstabiliteit meer maar zwangerschap gerelateerde bekkenpijn (ZGBP).

We hebben in onze blog over bekkeninstabiliteit de symptomen uitgebreid omschreven zodat je kunt herkennen of jij hier last van hebt. Maar belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?

Veel vrouwen zullen hun activiteiten beperken om pijn te verminderen. Dit kan tijdelijk een oplossing zijn, maar ook de klachten instant houden. Dit heeft met de belasting en belastbaarheid te maken. Los van de belasting en belastbaarheid kun je globaal dit doen tegen ZGBP:

  1. Uitademen bij kracht zetten voor minder buikdruk. Bijvoorbeeld bij opstaan uit bed, bukken of omdraaien als je ligt.
  2. Beperk asymmetrische bewegingen of maak ze kleiner. Sta met twee benen op uit bed bijvoorbeeld.
  3. Let op je basishouding en zorg dat je zoveel mogelijk op 2 benen staat.
  4. Niet waggelen, maak je passen kleiner en blijf goed afrollen over de grote teen.
  5. Wandel niet (te vaak) met de draagzak.
  6. Bij stuitpijn kun je een stuitkussen gebruiken.
  7. Gebruik een grote zwangerschapsbal om op te zitten tijdens het eten, werken en/of je kindje te wiegen.
  8. Blijf niet te lang in een houding.
  9. Zit niet met je benen of voeten gekruist.
  10. Blijf in beweging.
  11. Zorg voor een balans tussen je belasting en belastbaarheid.
  12. Doe oefeningen voor je ademhaling en inner-core.
  13. Zorg voor awareness van je bekkenbodem.
  14. Maak een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Wil jij hier hulp bij? In ons programma om te sporten na je zwangerschap besteden we enorm veel aandacht aan je inner-core en werken we aan je houding op een goede manier.

3 Een diastase

Het is heel normaal dat jij tijdens je zwangerschap een diastase hebt. Een diatase tijdens je zwangerschap zijn je buikspieren die uit elkaar gaan. Dat is niet gek, want de buikspieren moeten ruimte maken voor de buik die aan het groeien is. Vooral tussen week 25 en 30 zul je merken dat de diastase ontstaat. Dit kan zelfs een beetje een brandend gevoel geven, omdat het echt uit elkaar getrokken wordt.

 Gedurende de dag kan het zijn dat je teveel druk op je buik zet en dat er een puntbuik ontstaat. VOORKOM DIT! Als je constant druk zet op je buik en je dus steeds een puntbuik krijgt, heb je kans dat je langer last houdt van je diastase of dat ie zelfs helemaal niet meer weggaat. Blaas uit bij momenten waarop je meer druk op je buik zet (zoals opstaan uit een stoel of iets oppakken van de grond) of kom bijvoorbeeld altijd via je zij omhoog.

 Tijdens onze workouts leren wij je op de goede manier je lichaam te gebruiken bij buikdruk verhogende momenten, zodat je niet bang hoeft te zijn voor een puntbuik. 


Misselijkheid

Vooral in het eerste trimester kun je getergd worden door misselijkheid, maar ook daarna kan de misselijkheid aanhouden. Probeer regelmatig kleine beetjes te eten om zo je bloedsuikerspiegel stabieler te houden, al is het maar een droge cracker.

Houd jij zo lang last van misselijkheid dat je echt niets meer binnen kunt houden? Ga dan langs de huisarts, want zij kunnen iets voorschrijven waardoor je meer binnen kunt houden.


Vermoeidheid

Je lichaam is een mens aan het maken. Ik herhaal: JE LICHAAM IS EEN HEEL MENS AAN HET MAKEN! En dat kost energie. Hier kun je niets tegen doen, want je lichaam is moe met een reden. Luister daarnaar en plan niet teveel in op een dag. Ga veel naar buiten, beweeg en sport veel, eet goede voeding (en geef niet teveel toe aan ongezonde cravings, want daar krijg je alleen maar een dip van) en ga op tijd naar bed. 

Saai he?!


Brandend maagzuur

Doordat je baarmoeder steeds groter wordt, kan deze straks tegen je maag gaan duwen. Hierdoor ben je trouwens ook sneller buiten adem en ben je soms wat misselijk.

Ben je dan overgeleverd, als het gaat om maagzuur, aan het indalen van je kind? Zeker niet: er is best iets wat je tegen brandend maagzuur kunt doen:

  • Probeer zuinig te zijn met suiker.
  • Eet niet te vet en als je écht cravings hebt voor die pizza, doe het dan tussen de middag, dan kan die calzone nog een paar uur zakken voordat je gaat liggen.
  • Eet geen grote porties, maar eet wat vaker kleine hapjes.
  • Slaap op een wat hoger of dikker kussen zodat je niet platligt.  
  • Zorg dat je niet te lang niks eet.

Wanneer het te laat is en het maagzuur al in je keel zit kun je de volgende dingen proberen:

  • Eet een paar hapjes vanillevla (nooit bewezen, maar veel vrouwen zweren erbij).
  • Neem een pepermuntje.
  • Tijdens de zwangerschap mag er een Rennie worden genomen (check het even bij de verloskunde of huisarts als je het niet zeker weet).
  • Wanneer je al een tijd niet hebt gegeten, eet dan een kleine portie.
  • Drink geen thee of verse sapjes.

Helpt er echt helemaal niets tegen je maagzuur en overschaduwt het je hele dag? Neem dan contact op met je huisarts; soms kan medicatie helpen.


Veel vocht vasthouden

Dat ellendige vocht! Alsof die extra kilo’s tijdens je zwangerschap van het kindje alleen nog niet genoeg waren, moet je nu nog meer kilo’s meezeulen door al het vocht dat je vasthoudt. Daarnaast kun je dus niet alleen een dikke buik hebben, maar ook bijvoorbeeld dikke enkels.

Mijn kwaaltjes tijdens mijn zwangerschapRecepten fotograferen is een groot deel van mijn werk. Maar die geur....!

Mijn kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Weinig energie

Het eerste trimester had ik érg weinig energie. Het was ook niet de vermoeidheid die je normaal voelt, maar echt dat je om 8 uur alleen nog maar aan je bed kunt denken. Als ik over mijn grenzen ging en dus teveel ging doen, werd ik ook direct misselijk. Mooi hoe je lichaam het zelf regelt, maar ook soms lastig. 

Ik hield op een gegeven moment als maatstaaf dat ik 1 ding deed per dag. Dus niet eerst met een vriendin koffiedrinken en in de avond nog naar een verjaardag, maar gewoon alleen naar de verjaardag bijvoorbeeld.

Ik kon de geur van soep niet meer verdragen

Mijn smaak veranderde. Normaal eet ik vaak soep, al is het maar omdat ik zo alle groenten kan opmaken die nog in de koelkast liggen maar geen schoonheidsprijs meer verdienen. Ik kon tijdens mijn zwangerschap alleen echt de geur van soep niet meer verdragen! Het maakte niet uit wat voor soep, maar vooral linzen- en broccolisoep waren geen favoriet. Als Steef het voor zichzelf maakte, moesten echt alle ramen open.

Warme groenten vond ik trouwens sowieso iets wat voor mij niet hoefde tijdens mijn zwangerschap. Salades en koolhydraten waren wél favoriet. 

Enkels als een olifant 

Ik hield het laatste trimester veel vocht vast. Daarvoor ook wel iets, maar tijdens het laatste trimester duidelijk meer. Het was toen ook zomer, dat zal niet geholpen hebben. 

Ik kreeg van Steef nieuwe schoenen, omdat ik op het einde alleen nog maar rondliep in een hetzelfde shirtje en flared jeans of oversized jurkjes. Correctie: jurken. Zo klein waren ze namelijk niet meer;-) Alleen nu komt het ding, ik paste die nieuwe schoenen gewoon niet meer. Ik wilde er niet teveel van zeggen, omdat ik gek ben op schoenen krijgen, maar op het einde kreeg ik m’n enkels er gewoon niet meer ingepropt.

Hersenen als bamisoep

Als laatste dan iets waar ik nog steeds last van heb: mijn hersenen lijken wel bami soep! Man, ik kreeg (en krijg helaas) niks meer gedaan zonder lijstjes. Ik ben nu een nieuwe opleiding aan het volgen, dus ik hoop wel dat je je hersenen wat dat betreft nog kunt trainen, want anders ben ik de Sjaak;-)

 


 

Reacties
Categorieën