Hoe mag je niet zitten als je zwanger bent?
Zwangerschapspagina
Isabeau
Zwangerschapspagina
10/19/2022
5 min
0

Hoe mag je niet zitten als je zwanger bent?

10/19/2022
5 min
0

Het internet staat helemaal vol met wat je wel en niet mag. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en lijkt het of je helemaal niets meer mag. Vaak is het allemaal niet zo zwart wit. In deze blogpost vertellen wij je hoe je het beste kan zitten en klachten kunt voorkomen. En vooral: hoe mag je niet zitten als je zwanger bent? 


Kortom: hoe mag je niet zitten als je zwanger bent?

  • Het is voor niemand goed om lang achter elkaar in één houding zitten.
  • Er zijn tijdens je zwangerschap geen zithoudingen die verboden zijn of houdingen waardoor je kind minder zuurstof krijgt.
  • Bij klachten is het raadzaam om een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te benaderen
  • Er zijn hulpmiddelen zoals een zitbal, wiebelkussen en stuitkussen die het zitten tijdens de zwangerschap een stuk aangenamer kunnen maken.

Wil jij zeker weten dat je op de juiste manier sport tijdens je zwangerschap? 

Doe dan mee met ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap! We bieden elke week workouts aan van week 16 t/m week 40 van je zwangerschap, waarbij je ook nog eens kunt kiezen uit elke week een light, medium en heavy workouts. Die dus volledig is afgestemd op de week waarin jij zwanger bent.

Het programma is opgezet door Isabeau, die al jaren erkend bekkenfysiotherapeut is en die in haar praktijk een hoop klachten ziet de makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Liever even proberen? Doe dan mee met een proefles voor ons programma Sporten tijdens je zwangerschap om te proberen of het programma bij je past.

Proefles




Hoe mag je niet zitten als je zwanger bent?

Laten we beginnen met misschien wel het meest voor de hand liggende. Lang in één houding zitten is voor niemand goed maar tijdens je zwangerschap al helemaal niet. Wissel daarom veel af van houding en blijf niet 3 uur achter elkaar achter je computer plakken. 

Wil je meer weetjes ontvangen tijdens je zwangerschap of wil je ons gratis e-book over voeding downloaden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

We gaan nu meteen een fabeltje uit de lucht halen. Je mag gewoon met je benen gekruist zitten. Dit zorgt er niet voor dat er minder bloed naar het kind gaat of je benen afsterven. Oké, we overdrijven, maar soms worden we een beetje gek van al die ongenuanceerde uitspraken die worden gedaan op het internet. Met je benen gekruist zitten geeft geen medisch gevaar voor jou of voor je kindje. Het kan alleen wel wat ongemak geven. Daarnaast kun je dit beter vermijden wanneer je last hebt ben bekkenpijn. Dit geld voor zowel tijdens als na de zwangerschap. 

Door je benen te kruisen zet je snel spanning op de bekkenbodem en adductoren (binnenbenen) en dat is niet bevorderlijk voor bekkenpijn. Dan heb je nog die heerlijk diepe bank waar jij je benen lekker omhoog kan leggen. Klinkt goed! Maar helaas niet de beste houding voor je bekken. In deze houding kantel je het bekken achterover en komt er meer druk op de stuit. Wanneer jij al pijn in je stuit hebt zul je de houding al snel overslaan, maar ook wanneer je geen klachten hebt moet je niet te lang in deze houding gaan liggen/zitten. 

En wat is dan te lang? Hier kunnen we helaas geen duidelijk antwoord op geven maar probeer iedere 30 minuten een andere houding aan te nemen of even op te staan. Wil je toch lekker in die diepe bank ploffen, dan kun je het beste een kussentje in je rug zetten en misschien een echt kussen onder je billen leggen. Dit zorgt ervoor dat je bekken niet gaat kantelen.


Wat is dan wel een goede zithouding?

Breed zitten! Je leest het goed, je moet lekker breed gaan zitten. Zorg dat je twee voeten plat op de grond kunt neerzetten. Zet je voeten dan op heupbreedte. Vervolgens zorg je dat je echt op je twee zitbotjes gaat zitten. 

Dit kun je checken door je bil wat naar de zijkant te strijken zodat je echt op je zitbotjes komt te zitten. Door op deze manier te gaan zitten haal je spanning weg uit de lage rug en zul je niet zo snel de billen gaan aanspannen tijdens het zitten. Ook ga je niet zo snel onderuitgezakt zitten op deze manier. Let er ook op dat je op een goede manier opstaat tijdens je zwangerschap.


Zitten is pijnlijk tijdens de zwangerschap

Lang zitten is voor niemand goed en fijn maar helaas krijgen sommige vrouwen te maken met het probleem dat letterlijk geen enkele houding meer lekker zit. Pijn kan variëren van stuitpijn tot pijn tussen de schouderbladen. Verder in de zwangerschap wanneer de buik groter is kun je ook klachten van je ribben krijgen. 

Sporten tijdens je zwangerschap is erg belangrijk! Door voldoende in beweging te blijven op een goede manier houd je je lichaam in een zo'n goed mogelijke conditie, waardoor je minder snel klachten zult krijgen. Kost sporten jou teveel tijd? Doe dan mee met ons online programma om te sporten tijdens je zwangerschap! Wij laten je thuis sporten, wanneer en hoe vaak het jou maar uitkomt. De lessen worden gegeven door een erkend bekkenfysiotherapeut, waardoor je zeker weet dat je de oefeningen goed uitvoert. Bovendien kun je elke week kiezen uit een heavy, medium en een light workout, zodat het past bij de week waarin jij zwanger bent én hoe fit je bent. 

Wil je kijken of ons programma iets voor jou is? Doe dan mee met een proefles!

Proefles

Als je niet meer lekker kunt zitten door pijn aan je stuitje adviseren wij je om snel contact op te nemen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij kunnen je vaak helpen door mobilisaties uit te voeren en oefeningen mee te geven. Dat kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Daarnaast zijn er wat hulpmiddelen die je wellicht kunnen helpen een fijne en/of actievere houding te nemen. We zetten ze even voor je op een rijtje

  • Zitbal
  • Wiebelkussen
  • Stuitkussen

Zitbal tijdens de zwangerschap

Wij zijn echt fan van de zitbal of zwangerschapsbal! Niet alleen voor tijdens de zwangerschap maar ook voor tijdens de bevalling en zeker ook voor erna. Deze grote bal zorgt ervoor dat je niet stil zit; als je op deze bal zit, ben je constant een beetje in beweging. Veel zwangere vrouwen vinden het heerlijk om hierop te zitten aan het einde van de zwangerschap en na de bevalling. 

Tijdens de bevalling kun je erop zitten of er overheen hangen om je weeën op te vangen. Na de bevalling kun je met je baby bouncen als hij of zij straks krampjes heeft of wanneer hij of zij niet kan slapen. Het kan zomaar zo zijn dat de zitbal of pilatesbal jouw leven wat aangenamer gaat maken. Nu is zo’n grote zitbal niet het mooiste fashion item voor in je huis maar hier zijn tegenwoordig oplossingen voor. Er zijn hoezen die je over de bal heen kunt doen zodat ze wat minder lelijk opvallend in je huis zwerven.


Het wiebelkussen tijdens je zwangerschap

Het wiebelkussen is de wat mildere maar vooral kleinere versie van de zitbal. Het is een kussentje met lucht erin dat je op je stoel legt. Wanneer je erop gaat zitten zorgt het ervoor dat je niet teveel stilzit en ga je minder snel onderuit zitten. Het allerbeste van het wiebelkussen is dat je hem veel gemakkelijker overal mee naar toe neemt. Dat doe je met die grote zitbal natuurlijk niet. Kim zweert echt bij het wiebelkussen!


Stuitkussen bij stuitpijn

Het stuitkussen is specifiek voor stuitklachten. Het is een kussen met een gat achter in het kussen waardoor je minder druk krijgt op het stuitje. Dit lost je stuitklachten/bekkenpijn natuurlijk niet op, maar zorgt er wel voor dat je normaal aan tafel kan zitten tijdens het eten. Let wel op het gat achterin het kussen niet te groot is. Je moet nog met beide zitbotjes op het kussen kunnen zitten.

Reacties
Categorieën