
Puntbuik tijdens je zwangerschap: een diastase
Het ligt er een beetje aan hoe ver je bent in je zwangerschap, maar misschien is het je al opgevallen dat je soms een puntbuik krijgt! HELP.. Is dit normaal? Een puntbuik tijdens je zwangerschap wordt ook wel diastase genoemd. Het is heel normaal dat jij je afvraagt wat er gebeurt met je lijf en of dit wel goed is. Om goed uit te leggen wat een puntbuik is en waardoor dit komt ga ik je toch even een anatomie lesje geven. Net of je weer op school zit.
Ik begin bij de buikspieren en dan vooral de rechte buikspieren. We kennen allemaal dat lekkere wasbordje bij die veel te knappe acteur of misschien zelfs bij je partner. Die worden gevormd door met name de rechte buikspieren.
In het midden van je romp loopt een lijn die de linea alba wordt genoemd. Deze lijn is de middellijn van het wasbordje (al dan niet bekleed met een mooi laagje). Iedereen heeft deze lijn in het midden van je buikspieren of je nu wel of niet veel buikspieren hebt. Die lijn bestaat uit bindweefsel en neemt een andere vorm aan tijdens de zwangerschap.
Om de baarmoeder te kunnen laten groeien moeten de buikspieren wijken. Hierdoor komt er rek op de linea alba waardoor deze wijder wordt. De medische term hiervoor is een diastase recti.
Wanneer je druk zet met je buik, denk aan een crunch beweging, dan komt er druk tegen de linea alba (waar al spanning op staat doordat de baarmoeder groeit) en op deze manier ontstaat er een puntbuik. Die puntbuik wordt dus veroorzaakt door buikdruk bij een diastase recti.
Vanaf het tweede trimester kun je beter stoppen met de rechte buikspieren. Je core en je diepe buikspieren mag je nog wel gewoon doen, als je de oefeningen maar op de juiste manier uitvoert. Uitvoering en ademhaling zijn key tijdens je zwangerschap!
Een crunch tijdens je zwangerschap is geen goed idee, omdat er dan teveel druk komt tegen de linea alba, waardoor een puntbuik ontstaat.
Een blijvende diastase; moet ik me zorgen maken om een puntbuik tijdens je zwangerschap?
Weest gerust, geen reden tot paniek. Een diastase is een normaal fenomeen tijdens de zwangerschap, je wilt alleen niet dat dit na je zwangerschap ook zo blijft. Het is een oplossing van je lichaam om ruimte te geven aan het groeiende kindje in je buik. Het internet staat vol met verschrikkelijke plaatjes van ingevallen buiken en verhalen over dames die allerlei klachten ervaren door een diastase recti.
Dit betekent niet dat jij ook een blijvende diastase gaat overhouden aan je zwangerschap. Er zijn namelijk veel verschillende redenen waarom je een diastase rectie kan overhouden na een zwangerschap. Vaak zijn dit redenen waar jijzelf geen invloed op hebt.
Daarnaast bestaat de gedachte dat wanneer je een diastase recti overhoudt aan de zwangerschap je er niets meer aan en mee kunt doen. Dit is totaal onjuist. Door goed je ademhaling te leren gebruiken en de juiste spieren te leren aanspannen zorg je ervoor dat je geen klachten hoeft te ervaren van een blijvende diastase.
In ons programma om te sporten na je zwangerschap leer je precies hoe je deze buikspieren moet aanspannen en hoe de ademhaling hierbij kan ondersteunen. We beginnen super rustig en leggen alles heel uitgebreid uit. Op deze manier kun je het bijna niet meer verkeerd doen.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen van dames die wel veel klachten (blijven) ervaren van een diastase recti. Daarom raden wij deze dames aan om een afspraak te maken met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Wat moet je doen als je een blijvende diastase hebt?
Er wordt gezegd dat als jij een diastase hebt je beter niet meer kunt sporten en niet meer kunt tillen. Dit is onjuist!
Het kan vervelend zijn en je kunt er klachten door krijgen zoals lage rugpijn, verminderde stabiliteit van de onderrug en het bekken, maar ook cosmetische klachten. Sporten na je zwangerschap (met bijvoorbeeld ons programma), mits je het goed doet, kan it verbeteren! Sporten is belangrijk om ervoor te zorgen dat de romp stabiliteit en de stabiliteit van de lage rug en het bekken voldoende is om die kracht op te vangen.
Een diastase heb je in heel veel gradaties. Het gaat er niet om hoe groot de ruimte tussen je buikspieren, maar hoe sterk het weefsel nog is. Dat betekent dat de diastase functioneel is, hoewel de ruimte misschien wat groter is. En dat kun je trainen door oefeningen te doen.
Het kan zijn dat de functionaliteit van je buikwand niet meer terugkomt. Dan kun je overleggen met een arts of je hier cosmetisch iets aan wilt doen, maar dit doe je pas als je geen kinderwens meer hebt.
Hoe kan je een puntbuik tijdens je zwangerschap voorkomen?
Terug naar de puntbuik. De puntbuik ontstaat dus wanneer je buikdruk zet op de diastase. Teveel buikdruk zetten op de diastase tijdens en net na de zwangerschap kan ervoor zorgen dat de diastase minder goed herstelt. Deze uitgerekte minder sterke bindweefsel lijn wil je niet nog meer onder druk zetten dan dat het al staat.
We nemen een ballon als voorbeeld. Deze kan je prima uitrekken wanneer je hem opblaast maar op een gegeven moment klapt deze en was het teveel druk. Nu is het lichaam gelukkig wel een stuk sterker dan een ballon maar je snapt vast wat ik bedoel. Je wilt dus deze druk op de diastase voorkomen en zo min mogelijk een puntbuik vormen. Zie je dus tijdens het sporten of in het dagelijks leven een puntige buik ontstaan? Dan weet je dat je teveel buikdruk zet of de oefening verkeerd uitvoert.
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er geen puntbuik ontstaat:
- Voorkom het gebruik van je rechte buikspieren. In ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap kun je gewoon lekker thuis sporten wanneer het jou uitkomt. Isabeau begeleidt je de hele les en zij is erkend bekkenfysiotherapeut. Zij ziet bij haar in de praktijk veel klachten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden door op de juiste manier te sporten!
- Adem uit bij kracht zetten.
- Span de inner-core aan tijdens het kracht zetten. Dit kun je toepassen in dagelijkse dingen maar ook tijdens het sporten. Bij dagelijkse dingen moet je denken aan opstaan uit een stoel, uit bed komen en een heuveltje op fietsen. Zorg dat je als een oude oma via je zij omhoog komt uit bed of die net iets te lekkere diepliggende bank. Adem uit als je opstaat, omdraait, je veters strikt etc. Mocht het nog niet duidelijk zijn kijk dan één van onze informatiefilmpjes over de puntbuik, diastase en houdingen.
Wil je proberen of ons programma voor tijdens je zwangerschap iets is voor jou? Doe dan gratis mee aan een proefles!
Een puntbuik bij het sporten
Hopelijk is het ondertussen wel duidelijk maar je wilt dus geen puntbuik tijdens het sporten! Een puntbuik betekent dat je te veel buikdruk zet op de diastase. In ons online programma om te sporten tijdens je zwangerschap benoemen wij constant de juiste ademhaling en houdingen. Je wordt er bijna gek van maar zo weet jij wel zeker dat je op een verantwoorde manier aan het sporten bent zonder puntbuik!
Ook weet je zo zeker dat je de juiste oefeningen doet tijdens je zwangerschap. Doe mee met ons online programma, opgezet door een bekkenfysiotherapeut, zodat je altijd weet dat de oefeningen die je doet goed uitgevoerd worden. Je doet de les van begin tot eind met ons mee en we bieden week 16 t/m week 40 van je zwangerschap workouts aan. Bovendien houden we rekening met hoe fit jij bent. Je wilt niet teveel geven natuurlijk. Kies daarom tussen een light, medium of heavy workout!
Wil je liver even kijken of het iets voor jou is? Doe dan gezellig mee aan de proefles!
Tot slot; puntbuik
Natuurlijk is het geen ramp als je ooit een keer een puntbuik ziet bij jezelf maar probeer er wel echt op te letten en het zo veel mogelijk te voorkomen. Een keer een puntbuik zorgt echt niet voor een blijvende diastase recti na de zwangerschap.