Bij welke klachten moet je de verloskundige bellen?
Na je zwangerschap
KimOvergaag
Na je zwangerschap
05/30/2023
1 min
0

Wanneer moet je de verloskundige bellen na de bevalling?

05/30/2023
1 min
0

We gaan er natuurlijk vanuit dat alles op rolletjes loopt, maar met zo’n ingewikkeld proces als een prachtige baby maken, kan het zijn dat er iets mis gaat of dat je vragen hebt. In dat geval kun je altijd terecht bij je verloskundige. Wanneer moet je de verloskundige bellen na de bevalling?

 

Wat doet een verloskundige?

 Een verloskundige begeleidt zwangere vrouwen niet alleen tijdens hun zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en de kraamperiode. Je begrijpt dat het contact dus heel hecht en close kan zijn. De verloskundige zorgt voor zowel de moeder als het kind, geeft voorlichting en advies en kan je helpen bij de bevalling.

 Een verloskundige kan ook medische handelingen uitvoeren als dat nodig is, zoals het hechten van een scheur of knip, het verwijderen van de placenta of het inleiden van de bevalling.

 Je kunt gewoon op internet zoeken naar een verloskundige vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Je kunt daar vaak tussen de 8e en de 10e week van je zwangerschap terecht.

 


Bel je verloskundige bij overmatig vloeien

Moet jij om het half uur een groot kraamvervand vervangen omdat het helemaal vol zit? Dan is dat reden om je verloskundige te bellen na je bevalling. Ook als je 2x een stolsel verliest dat zo groot is als een tennisbal. Verlies jij na 6 weken nog helderrood bloed? Ook dan mag je aan de bel trekken bij ze.

 

Pijn

Heb je pijn aan je hechtingen, heb je het gevoel dat ze te strak zitten of wordt het niet minder pijnlijk na een paar dagen? Ook dat zijn klachten waarbij je de verloskundige kunt bellen.

 

Psychische klachten

Ik hoef jou niks over hormonen te vertellen. En die verdomde hormonen kunnen er ook nog eens voor zorgen dat jij niet jezelf bent. Wat zeg ik, dat je HELEMAAL niet jezelf bent. Die hormonen zorgen er namelijk niet alleen voor dat de borstvoeding bijvoorbeeld op gang komt of je veel gaat zweten in je kraamweek, maar ook dat er in jouw koppie het één en ander gebeurt.

 Ervaar jij psychische klachten? Dat is niks om je voor te schamen, je bent namelijk zeker niet de enige! Neem daarom in dat geval altijd contact op met je verloskundige, want zij kunnen je absoluut helpen.

 

Twijfel je?

In deze nieuwe en heftige periode gebeurt er een hoop! Niet gek dat je vaak onzeker bent en twijfelt. Bel bij twijfel altijd de verloskundige na de bevalling, daar zijn ze voor.


Reacties
Categorieën