Het is een veelvoorkomend dilemma waar veel moeders mee te maken krijgen: een slappe buik na de bevalling. Na negen maanden van verwachting, vreugde en misschien wel enige ongemakken, kan het teleurstellend zijn om te merken dat je buik niet meteen terugkeert naar zijn pre-zwangerschapsvorm. Het is belangrijk om te weten dat het lichaam van elke vrouw anders reageert op zwangerschap en bevalling, en dat er geen "one-size-fits-all" oplossing is. In deze blog zullen we de complexiteit van dit onderwerp uitleggen en praktische tips geven om je te helpen je zelfvertrouwen terug te krijgen en jje weer fit te voelen na de bevalling.
Slappe buik na de bevalling; in het kort
- Een slappe buik na de bevalling regelmatig voor:
- Buikvet of een slappe buik na de zwangerschap komt voornamelijk door hormonale veranderingen, natuurlijke uitrekking van de buikspieren en huid, een veranderd eetpatroon, en genen .
- Een slappe buik voorkomen kan niet altijd, probeer een gezonde levensstijl aan te nemen en je huid te hydrateren.
- Specifieke buikspieroefeningen en een gezonde leefstijl kunnen je helpen om je buik weer “strakker” en sterker te krijgen na de bevalling.
- Wees geduldig en luister naar je lichaam! Bindweefselherstel kan wel 300 tot 500 dagen duren!
Oorzaken van een slappe buik na de zwangerschap
Verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van een slappe buik na de zwangerschap. Allereerst is er de natuurlijke uitrekking van de buikspieren tijdens de zwangerschap, de diastase. Hormonale veranderingen en een vertraagde stofwisseling kunnen ook bijdragen aan het vasthouden van vet rond de buikstreek. Bovendien spelen genetica, levensstijl en dieet keuzes een rol bij het vormen van een slappe buik na de zwangerschap. Factoren zoals een levensstijl waarbij je veel stilzit, een onevenwichtig dieet en stress kunnen allemaal bijdragen aan een slappe buik. Als new mom lukt het niet altijd om hiermee bezig te zijn of om zoiets als slaapgebrek of stress direct te verbeteren. Het is dus ook helemaal niet gek dat het herstel wat langer duurt.
Diastase na je zwangerschap
Een diastase kan er voor zorgen dat je buik er slapper of boller uit ziet. Bij kracht zetten kan er bij een diastase een deuk of puntbuik zichtbaar worden. Het gaat bij het herstel vooral om de functie van de buikwand. Je wilt je spier korset weer goed kunnen gebruiken. De functie van de buikwand wordt dan ook belangrijker geacht dan de wijdte van de diastase. Je kunt namelijk best een diastase hebben van 4cm maar hier helemaal geen cosmetische of fysieke klachten ervaren terwijl iemand anders die een diastase van 3cm dat wel heeft. Wil je meer weten over de diastase na de zwangerschap? Lees dan deze blog.
Buikvet na je zwangerschap
Een vervelend postpartum kwaaltje is het vasthouden van buikvet. Na negen maanden van groei en uitrekking kan het lichaam wat extra vet opslaan rond de buikstreek. Dit kan frustrerend zijn voor nieuwe moeders die streven naar een slankere en strakkere buik. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om wat extra vet op te slaan tijdens de zwangerschap en dat het tijd kost om terug te keren naar je lichaam van voor de zwangerschap. Sterker nog, soms wordt een lichaam niet meer helemaal hetzelfde. Neem je tijd, geniet van je baby en neem een gezonde leefstijl aan. Binnen 2 maanden weer zo slank mogelijk zijn moet niet je doel zijn, maar wel dat jij je weer fit en sterk voelt.
Voordat je verder gaat....
Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.
Ben jij ready om met je post partum lijf aan de slag te gaan? Volg dan ons programma voor sporten na je zwangerschap! Je kunt zelfs al rustig beginnen vanaf 3 dagen na je bevalling, gewoon vanuit je bed! Dat is dan natuurlijk niet heftig sporten, maar je begint met ademhaling, mobiliteits-en bekkenbodem/core oefeningen. Vanaf 6 weken post partum bouw je echt op met sportoefeningen en kun jij na 6 weken het programma weer opbouwen met je eigen sport.
Hoe kan ik een slappe huid na mijn zwangerschap voorkomen?
Het voorkomen van een slappe huid na de zwangerschap kan een uitdaging zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om de kans hierop te verminderen. Het behouden van een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap kan helpen om de huidelasticiteit te behouden. Dit houdt in: veel blijven bewegen tijdens je zwangerschap en uitgebalanceerd eten!
Het hydrateren van de huid met crèmes en oliën kan ook helpen om striae te verminderen en de huid soepel te houden. Striae kan echter ook erfelijk belast zijn en is niet altijd te voorkomen door crème te smeren. Maar onthoud goed: het voorkomen van een slappe huid na de zwangerschap is niet altijd mogelijk, maar het nemen van deze stappen kan de kans hierop verkleinen!
Je buik weer strak krijgen na je zwangerschap
Na de bevalling is het begrijpelijk dat veel moeders streven naar een strakkere sterke buik. Het opbouwen van de buikspieren met specifieke oefeningen kan helpen om de spiertonus te verbeteren en de buik “plat” te maken en de diastase te verbeteren. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben, omdat het herstellen van de buikspieren na de zwangerschap tijd en toewijding vergt. Het herstelproces voor elke vrouw is anders. Luister goed naar je eigen lichaam en neem de tijd die je nodig hebt om je buik weer sterk te krijgen! Sla daarbij geen stappen over. Start met je diepe core en bouw rustig de buikspieren weer op.
Heb je een postpartum programma gevolgd en ben je klaar voor de volgende stap? Dan hebben we hier onze held: FitPower. Met 8 stappen in een gestructureerd eetplan en 10 weken aan krachtige workouts, zul jij binnenkort elke ochtend opstaan met tonnen energie en een flinke dosis zelfvertrouwen. Start niet voor de 6 maanden postpartum wanneer je geen postpartum herstel programma hebt gevolgd.
Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!