Menstruatieondergoed in de kraamweek
Na je zwangerschap
Isabeau
Na je zwangerschap
02/19/2024
7 min
0

Menstruatieondergoed in de kraamweek

02/19/2024
7 min
0

In de kraamweek, na de bevalling, is het lichaam van een vrouw bezig met herstellen en aanpassen aan de nieuwe situatie. Iets waar we het niet graag over hebben, is de vaginale bloeding of het 'vloeien' dat helaas bij deze periode hoort. Niet per se iets waar je zin in hebt na een bevalling.

Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal fijne oplossingen om dat vloeien zo aangenaam mogelijk te maken, in hoeverre dat mogelijk is. Bij een ongesteldheid gebruiken veel vrouwen maandverband en/of tampons, maar er is een alternatief dat steeds populairder wordt: menstruatieondergoed, zoals bijvoorbeeld dat van Snuggs. Laat die laatste optie nou ideaal zijn voor je herstel en het vloeien in de kraamtijd.

Sporten en zwangerschap met Isabeau

Menstruatieondergoed in de kraamweek

Waarom vloei je?

Het vloeien na de bevalling, ook wel lochia genoemd, is een normaal en natuurlijk proces waarbij het lichaam zich ontdoet van bloed en weefsel dat zich heeft opgebouwd tijdens de zwangerschap en door de wond die de placenta heeft achtergelaten in de baarmoeder.

Wist je dat die wond wel zo groot is als een groot dinerbord? Het is vergelijkbaar met een menstruatie, maar duurt over het algemeen helaas wel echt langer en kan in verschillende stadia verlopen, van helderrood bloed tot bruine afscheiding, en groen gelig wondvocht. Je zult merken dat het bloed in de eerste 10 dagen nog vaak helder rood is en dat dit verandert naar bruin.


Hoe lang vloei je?

De duur van het vloeien na de bevalling varieert van persoon tot persoon. Gemiddeld kan het zo'n vier tot zes weken duren, maar dit kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals de bevalling zelf en de individuele hormonale balans. Wanneer het langer dan 6 weken duurt, kun je altijd even contact opnemen met de verloskundige om te overleggen of er nog steeds sprake is van een normaal beloop van herstel.


Verlies jij in korte tijd twee stolsels zo groot als een tennisbal en/of is ieder half uur je (maatje heavy) maandverband helemaal doorweekt van bloed, neem dan ook meteen contact op met je verloskundige of het ziekenhuis waar jij onder behandeling bent. Ook wanneer je veel klachten hebt aan je buik en het vloeien erg gaat ruiken (meestal een soort rotte vislucht, sorry we kunnen het niet mooier maken), is het noodzaak om aan de bel te trekken. Het zou dan misschien kunnen gaan om een infectie of ontsteking in de baarmoeder.


Wat is menstruatieondergoed?

Menstruatieondergoed is speciaal ontworpen ondergoed met ingebouwde absorberende lagen om menstruatiebloed op te vangen. Het is gemaakt van materialen die vocht absorberen en tegelijkertijd comfortabel zijn om te dragen. Dit ondergoed is bedoeld als alternatief voor wegwerpproducten zoals maandverband en tampons en kan hergebruikt worden na het wassen. Het past dus helemaal in deze tijd als het gaat om duurzaamheid.

Menstruatieondergoed van Snuggs


Menstruatieondergoed gebruiken bij het vloeien

Tijdens de kraamweek kan menstruatieondergoed een handig alternatief zijn voor traditionele wegwerpproducten. Het biedt comfort en zekerheid, vooral in een periode waarin het lichaam al veel te verduren heeft gehad. Het absorberende vermogen van het ondergoed helpt om het vloeien discreet op te vangen, zonder het ongemak van verschuivend maandverband. Daarnaast kan maandverband soms dik aanvoelen en tegen de bekkenbodem duwen die op dat moment aan het herstellen is van een blessure.

Waar ik als bekkenfysiotherapeut helemaal allergisch voor ben, zijn die plastic geurende maandverbanden. Synthetische materialen, zoals plastic en nylon, die vaak worden gebruikt in wegwerpmaandverband, kunnen allergische reacties oproepen, een geïrriteerde huid en/of de hormoonbalans verstoren. Hierdoor kun je ook meer vatbaar worden voor candida (schimmelinfecties). Het is echt heel belangrijk dat wanneer je voor maandverband kiest, dit iedere toiletgang verschoont en kiest voor een katoenen variant.

Wanneer je Snuggs menstruatieondergoed draagt, hoef je dat dus niet. Afhankelijk van welke variant je draagt en hoe hevig je vloeit, hoef je deze maar een keer per dag te vervangen. Tip: met de code FITZWANGER20 krijg je 20% korting op je bestelling. Ik heb dit broekje.


Geen tampons gebruiken in de kraamweek!

Tijdens het vloeien in de kraamtijd wil je absoluut geen gebruik maken van tampons. Nu ben ik als bekkenfysio sowieso niet zo'n fan van tampons. Het gebruik van tampons wordt afgeraden om verschillende redenen:

1. Risico op infectie: Na de bevalling is de baarmoedermond aan het genezen en is er een wond in de baarmoeder. Het gebruik van tampons kan het risico op infectie vergroten omdat bacteriën gemakkelijker de baarmoeder kunnen binnendringen via de tampon.

2. Herstel van de bekkenbodem: Tijdens de kraamtijd ondergaat de bekkenbodem een herstelproces. Het gebruik van tampons kan de bekkenbodem meer doen aanspannen en het natuurlijke herstelproces verstoren.

3. Monitoring van bloedingen: Na de bevalling is het belangrijk om bloedingen en eventuele complicaties goed in de gaten te houden. Door maandverband of menstruatieondergoed te gebruiken in plaats van tampons, is het gemakkelijker om de hoeveelheid bloedingen en eventuele afwijkingen in de kleur of consistentie van het bloed te controleren, wat kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen.

4. Comfort en gevoeligheid: Het lichaam ondergaat tijdens de kraamtijd veel veranderingen en kan gevoeliger zijn dan normaal. Het gebruik van tampons kan ongemakkelijk zijn en irritatie veroorzaken, vooral bij vrouwen die een episiotomie of scheur hebben gehad tijdens de bevalling. Ook bij borstvoeding kan de vagina "droger" zijn dan voorheen, door de verminderde aanmaak van oestrogeen tijdens de borstvoedingsperiode.


Al met al wordt het dus aanbevolen om tijdens de kraamtijd te kiezen voor maandverband of menstruatieondergoed in plaats van tampons, om het herstelproces te bevorderen en infectierisico's te verminderen.


De eerste keer weer ongesteld na de bevalling

Na de kraamtijd komt er een moment waarop de menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit kan variëren van vrouw tot vrouw, maar over het algemeen wordt de eerste menstruatie na de bevalling verwacht binnen enkele maanden, afhankelijk van factoren zoals borstvoeding geven en hormonale schommelingen. Vaak komt de menstruatie eerder op gang wanneer je geen borstvoeding geeft en blijft de borstvoeding langer uit bij het geven van borstvoeding. Maar garanties tot de deur!

Zelf had ik met het geven van volledige borstvoeding al weer na 4 maanden mijn eerste ongesteldheid. Schrik niet dat je eerste ongesteldheid echt een stuk heftiger kan zijn dan normaal. Het is normaal om kleine stolsels te verliezen en je echt helemaal ruk te voelen.

Ook je hormonen kunnen weer flink opspelen. Schrik niet van huilbuien, boos zijn en het gevoel van het even allemaal niet meer kunnen handelen. Je hormonen moeten hard hun best doen om weer in balans te komen na een zwangerschap en dat kan soms gekke uitingen hebben.

Zelf ervaarde ik mijn eerste ongesteldheid echt niet als een pretje. Ik was een emotioneel wrak, was 8 dagen ongesteld, moest veel wisselen van maandverband de eerste 3 dagen en was supermoe. Natuurlijk verschilt dit enorm per persoon, maar de meeste vrouwen ervaren de eerste menstruatie echt als een stuk heftiger dan voor de zwangerschap. Ik zou echt willen dat ik menstruatieondergoed al had ontdekt voor deze zwangerschap, want sinds mijn eerste bevalling draag ik alleen wanneer het echt noodzakelijk is een tampon, maar verder altijd katoenen maandverband. Ik vind dat maandverband alleen zo niet lekker zitten.

Menstruatieondergoed is dat fijn


Menstruatieondergoed bij bekkenbodemklachten

Het menstruatieondergoed van Snuggs kun je ook heel goed bij andere bekkenbodemklachten gebruiken. Denk aan licht urineverlies en afscheiding. Veel zwangere vrouwen ervaren in hun derde trimester klachten van licht urineverlies en afscheiding. Inlegkruisjes kunnen vooral bij afscheiding soms alleen maar voor meer afscheiding zorgen. De huid bij de bekkenbodem en vulva is dan al meer kwetsbaar en doorbloed, dus kunnen inlegkruisjes of incontinentiemateriaal snel voor een broeierig gevoel zorgen. Menstruatieondergoed kan dan een prettige oplossing zijn.


Mijn ervaring met Snuggs

Persoonlijke ervaringen met menstruatieondergoed kunnen variëren, maar zelf ben ik echt positief verrast en raad ik het vanaf nu ook aan mijn patiënten aan. Ik was al een tijd geïnteresseerd in menstruatieondergoed omdat het ook voordelen voor de bekkenbodem heeft.

Toen ik om ervaringen vroeg bij anderen, werd vaak het merk Snuggs genoemd. Hoe cool is het dat ik een pakketje heb gekregen om te testen tijdens de kraamtijd! Het ondergoed was zacht, absorberend en voelde heel natuurlijk aan. Het gaf me gemoedsrust tijdens een toch al veeleisende tijd. Ik heb voor de kraamtijd gekozen voor de biologisch katoenen high waist variant. Super fijn, vooral met een keizersnede!

De eerste dagen en in het ziekenhuis had ik van die netbroekjes met groot verband erin. Dat was op dat moment nodig omdat ik nog te veel vloeide om menstruatieondergoed te dragen. Die broekjes zitten prima, maar het maandverband kan nog wel eens schuiven. Wanneer dat dan tegen het litteken aankomt, is dat echt niet heel fijn. Daar had ik met die high waist broekjes natuurlijk helemaal geen last van.

Na 5 dagen kon ik de broekjes van Snuggs aan, en die heb ik 4 weken gedragen. Nu kan ik weer mijn eigen ondergoed aan, wat ook wel heel fijn is! Ze hebben nu ook een nieuwe lijn, dat is de invisible collectie. Dit is echt een comfortabel broekje zonder enige aftekening in je sportlegging. Ik droeg in mijn kraamtijd (sowieso heel vaak) graag high waist leggings omdat dit wat support en comfort gaf aan mijn buik. Dus die invisible collectie vind ik echt top.

Tip: met de code FITZWANGER20 krijg je 20% korting op je bestelling.


Het voordeel van (biologisch) katoen

Niet veel menstruatieondergoed is gemaakt van katoen of biologisch katoen, maar Snuggs heeft wel een collectie van biologisch katoen. Biologisch katoen brengt een aantal voordelen met zich mee. Katoen is een natuurlijk en ademend materiaal dat helpt om vocht weg te leiden van de huid, waardoor het comfortabel blijft om te dragen, zelfs gedurende lange perioden. Biologisch katoen gaat nog een stap verder door het gebruik van pesticiden en chemicaliën te vermijden, wat goed is voor zowel de gezondheid van de gebruiker als het milieu.

De vulva en bekkenbodem kunnen in de kraamperiode nog meer kwetsbaar zijn, en je wil de natuurlijke hormoonhuishouding niet verstoren. Biologisch katoen is daarom echt de nummer 1 keus als het gaat om kraamverband en menstruatieondergoed in de kraamtijd. Of eigenlijk gewoon altijd!



Reacties
Categorieën