Hoe kun je je kind meer groenten laten eten
Na je zwangerschap
KimOvergaag
Na je zwangerschap
03/26/2023
3 min
0

Hoe laat je je kind meer groenten eten?

03/26/2023
3 min
0

Het begon zo makkelijk: Sol at alles. Totdat hij ineens overal feilloos de groenten uit wist te vissen. Vanaf toen begon mijn zoektocht: hoe laat je je kind meer groenten eten? De standaard trucs wist ik natuurlijk wel, zoals groenten verstoppen, maar ik had meer dingen achter de hand nodig. Wij eten zelf namelijk minimaal 2x per dag groenten en ineens wilde mijn kind niets dan koolhydraten meer.

 Er is geen krocht op het internet dat ik niet heb afgezocht naar de beste ideeën én ik heb in onze community gevraagd wat de beste tips daar waren met een hoog slagingspercentage. Je kunt je trouwens gratis aanmelden voor onze community, als je de beste tips wilt rondom kids en je zwangerschap!

Lastige eter

Heb jij thuis een lastige eter? I feel you! Sol was de makkelijkste ooit: het is zelfs voorgekomen dat hij een rauwe champignon vond op de grond, die door het water in de vaatwasser haalde als ‘dip’ en het snel in z’n mond stopte. Dit is geen grap! Echt ongelofelijk: hij at alles. Totdat we in de fase belandden waarin alles uit een potje moest komen.

Ik ben zelf het type dat het heerlijk vindt om zelf eten klaar te maken voor haar kind (en mezelf). Steef zegt weleens: het kan bij jou écht nooit gewoon een boterham pindakaas zijn he?! Dat heeft ie goed door. Maar toen wilde Sol dus geen zorgvuldig uitgezochte pastinaak met courgette meer van z’n moeder, maar vieze spaghetti bolognese uit een potje.

 Ik kon ‘m soms nog wel in de maling nemen door mijn eten in een oud potje te doen, maar dat moest dan wel buiten zijn gezichtsveld gebeuren. Je kunt me dus ervaringsdeskundige noemen op het gebied van kinderen die moeilijk zijn met groenten eten.

Mijn beste tips: hoe laat je je kind meer groenten eten?

1 Zelf uitkiezen

Laat je kind zelf de groenten uitkiezen en laat ze helpen met snijden, koken en de borden opdienen. Hier moet je natuurlijk wel voorzichtig mee zijn! Laat ze tijdens het helpen koken mee snacken uit de pan. Kinderen kunnen ook perfect een salade maken of een wrap beleggen bijvoorbeeld. Zet voor dat laatste allemaal kleine bakjes op tafel waar ze uit mogen graaien.

2 Smoothies

Maak een smoothie met groenten erin. De groenten kun je prima uit de diepvries halen. Denk aan rode biet, avocado, wortel, pompoen, boerenkool, spinazie of bloemkool. Die laatste klinkt raar, maar is geweldig als kids geen groenten lusten; je smoothie wordt er namelijk heerlijk romig van, zonder enorme bijsmaak.

3 Kaas

Gooi overal kaas overheen (eventueel met appelmoes en banaan) en zet het met kaas erover in de oven. Knap kind die dit kan weerstaan.

4 Tussendoortjes

Geef kids groenten als tussendoortje, zoals komkommer, tomaatjes, paprika, radijsjes, bleekselderij en avocado. Eventueel kunnen ze dit dippen in een dip van yoghurt met kruiden of in hummus. Even wat komkommers bijvoorbeeld als snack voor de tv vlak voor het eten kan ook een goede manier zijn om aan de structuren en smaken te wennen. Nog leuker: in het weekend picknicken voor de tv met allemaal snackbakjes met groenten en lekkere dingen die ze zelf hebben uitgezocht op de markt.

5 Groenten verstoppen

Verstop groenten. Pureer bijvoorbeeld broccoli als pastasaus, pureer groenten en stop het in een wrap of geef soep. Ook lekker: maak mac ’n cheese met pompoen! Of ga voor courgettini (pasta van courgette) door je pasta en verdeel het in 50/50. Bloemkool is geweldig om groenten te verstoppen, want het heeft niet veel smaak. Meng het bijvoorbeeld met aardappel puree. Of ga voor scrambled eggs met groenten erdoor. Courgette en wortel kun je in je gehaktballen doen, of je kip. Het zorgt er ook nog eens voor dat je vlees lekker sappig wordt.

6 Eerst groenten, dan de rest

Bied eerst je groenten aan, dan pas aardappels en vlees. Als je het dan ook nog in een leuke vorm legt, scoor je helemaal punten.

Kinderen groenten eten

7 Airfryer

Gebruik de Airfryer. Als je bijvoorbeeld pastinaak, wortel, pompoen of verschillende knollen als frietjes snijdt, lijkt het op frietjes. Zo kunnen ze aan de smaak wennen, zonder dat ze er gelijk een afkeer tegen krijgen.

8 Afwisseling

Probeer verschillende groenten, kleuren, diverse vormen en smaken. Hoe meer er is, hoe groter de kans dat er iets tussen zit wat hij/zij lekker vindt. Als je groenten serveert met eten dat je kind lekker vindt, zal de focus niet helemaal naar de nieuwe groenten gaan.

9 Maak er een plus versie van;-)

Maak het lekker, dat zou je zelf ook kunnen waarderen! Rooster groenten bijvoorbeeld met wat kaas, lekkere kruiden (zoals kaneel of Pumpkin Spice) of doe er wat citroen- of sinaasappelsap overheen.

10 Creativiteit

Maak het leuk. Maak een beer van groenten op je bord: geraspte wortel als haar, bonen als ogen en neus, cherrytomaten voor voeten, sperziebonen als gras waar hij op staat. Wees creatief.

11 Chef in de dop

Maak ze vertrouwd met koken en eten, het is namelijk niks raars. Zet bijvoorbeeld een kookvideo op die je samen kijkt: niemand kan Gordon Ramsey na een tijdje weerstaan.

12 Maak het niet te moeilijk.

Als hij/zij niet wil eten, hoeft dat ook niet. Dan gaat hij/zij van tafel af, maar krijgt dan ook NIKS anders te eten. Dan maar honger, maar maak er geen strijd van dat ze aan tafel moeten blijven zitten.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en dat we jullie binnenkort bij ons in de community zien!

Liefs Kim

Reacties
Categorieën