Mag je paardrijden tijdens je zwangerschap?
Sporten tijdens je zwangerschap
KimOvergaag
Sporten tijdens je zwangerschap
05/15/2023
3 min
0

Mag je paardrijden tijdens je zwangerschap?

05/15/2023
3 min
0

Oh, wat snap ik het goed dat je met deze vraag zit! Natuurlijk was ik helemaal blij dat ik zwanger was, maar tegelijkertijd vond ik het jammer dat ik wist dat er een moment zou komen dat ik moest stoppen met paardrijden. En ik was me er ook bewust van dat ik geen week na de bevalling weer op dat geliefde (en veel te dure) paard zou zitten. Mag je paardrijden tijdens je zwangerschap? Deze vraag heb ik als echt paardenmeisje wel 30 x aan Isabeau gevraagd toen ik zwanger was, met elke keer de hoop op een positiever antwoord;-)


In het kort:

  1. Je mag paardrijden tijdens je zwangerschap, maar probeer het niet te lang te doen.
  2. In het eerste trimester ben je meer beschermd door je lichaam. Bijvoorbeeld door je schaambot.
  3. Bij 12 tot 20 weken komt je kindje richting je navel. Wanneer je dan valt of een trap in je buik krijgt kan dat van invloed zijn op je kindje.
  4. Je gebruikt best veel buikspieren. Met name wanneer je achterover hangt: dit wil je niet meer te veel doen.
  5. Er komt veel druk op je bekkenbodem waardoor je je bekkenbodem aanspant. Dit kan weer klachten veroorzaken.
  6. Merk je dat je klachten krijgt stop er dan mee.
  7. Weeg het risico een beetje zelf af.
  8. Weet je niet meer wat je kan doen als je stopt met paardrijden? Doe gezellig mee aan ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap, wedden dat we je flink aan het werk zetten!


Paardrijden tijdens het eerste trimester

In het eerste trimester is je kindje meer beschermd door je lichaam. Het kindje is dan nog klein en zit nog lekker verstopt. Natuurlijk moet je oppassen met vallen, maar je lichaam neemt een deel van de bescherming op zich.

Blijf vooral alert op wat goed voelt voor jou. Heb je geen angst? Dan is paardrijden voor jou een lekkere manier om in beweging te blijven. Wordt voor jou het rijden vooral overschaduwd doordat je bang bent om iets verkeerd te doen? Dan is stoppen helemaal geen slecht idee. Luister daar dan vooral naar.


Paardrijden tijdens het tweede en derde trimester

Naarmate je verder in je zwangerschap komt, wordt je buik steeds groter en gaat ie steeds meer in de weg zitten.

Bij 12 tot 20 weken komt je kindje richting je navel. Wanneer je dan valt of een trap in je buik krijgt kan dat van invloed zijn op je kindje. Ben je rond deze tijd en zit je er nog steeds op? Dan wordt het tijd om misschien een andere sport te vinden waardoor je toch lekker fit kunt blijven tijdens je zwangerschap.

Wil je op een leuke manier blijven sporten tijdens je zwangerschap? Gewoon thuis, wanneer het jou uitkomt, onder begeleiding van een erkend bekkenfysiotherapeut en niet met van die tuttige lesjes? Volg dan ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap! Wedden dat dit flink zweten wordt en je na je bevalling weer voor je het weet de sterren van de hemel rijdt omdat je op een goede manier gesport hebt?

Leuk als we je in ons programma en in onze community zien!


Paardrijden als je zwanger bent

Tot wanneer mag je dan paardrijden tijdens je zwangerschap?

Je mag zeker paardrijden tijdens je zwangerschap, maar probeer het niet te lang te doen. We begrijpen dat het je lust en je leven is, maar staar je niet blind op 2 weken langer rijden. Die 2 weken maken straks echt niet meer uit en als het niet goed voelt, ga je toch alleen maar te strak zitten. En laten we eerlijk zijn: jouw evenwicht is als je wat verder zwanger bent ver te zoeken, dus waarschijnlijk is jouw niveau nu toch een glijdende schaal.

Merk je dat je klachten krijgt tijdens het rijden? Stop er dan gewoon mee. Er komt veel druk op je bekkenbodem, waardoor je je bekkenbodem gaat aanspannen. Dat kan weer klachten veroorzaken. Ook gebruik je best veel je buikspieren, zeker als jouw buik al wat groter is geworden waardoor je achterover gaat hangen. Dit terwijl je juist niet meer veel buikdruk wilt creëren, om een diastase te voorkomen.

Mijn buik was rond de 20 weken dusdanig groot, dat ik echt achterover ging hangen. Dat zie je ook een beetje op de foto bij deze blogpost. Ik kreeg daardoor onder mijn borsten last van een aanhechting. Hierdoor was het rijden gewoon niet meer zo fijn en was het een betere keuze om te stoppen.

Probeer dus echt zelf te voelen wanneer het voor jou tijd wordt om je geliefde laarzen even te laten verstoffen achterin de kast. Voordat je het weet mag je er weer op. Even een stukje verwachtingsmanagement: na je zwangerschap mag je niet weer gelijk paardrijden. Daar moet je eerst weer naartoe opbouwen. Isabeau heeft een schema voor je opgesteld wanneer je weer mag paardrijden na je bevalling, zodat je weet waar je straks aan toe bent.

Succes met je zwangerschap en volg ons vooral voor tips tijdens deze periode!

Liefs,

Kim

Reacties
Categorieën