Herstel na een keizersnede
Het herstel na een keizersnede is pittig, maar als je goed voor jezelf zorgt en naar jezelf blijft luisteren, is het absoluut geen periode waar je een vervelend gevoel aan over zult houden. Ik heb zelf een keizersnede gehad en heb het herstel eigenlijk als heel spoedig ervaren. Natuurlijk lig je de eerste 14 dagen vooral in bed en heb je de eerste dagen last van pijn, maar het is allemaal prima te overzien (misschien door de hormonen).
Keizersnede herstel in het kort
De eerste weken na een keizersnede zijn cruciaal voor het herstel. Hier wat algemene regels voor de eerste weken:
- De eerste 6 weken wordt geadviseerd om via de zijligging omhoog te komen uit bed of van de bank (net zoals je moest doen tijdens je zwangerschap om je buikspieren te ontzien).
- Stap de eerste 2 weken na de keizersnede nog niet op de fiets. Dit adviseren wij omdat je écht nog geen controle hebt over je bewegingen. Als je ineens af zou moeten stappen, zul je zien dat dit niet fijn is. Na deze 2 weken is het naar eigen inzicht, maar voel je er niet vervelend over als dit nog langer dan 2 weken duurt.
- Die 2 weken geldt ook voor autorijden. Wil je meerijden met iemand? Probeer dan geen tochten te maken van meer dan 2 uur. Ook als je bijrijder bent, moeten je buikspieren namelijk in actie komen in de bochten en bij heuvels.
- Ook wordt geadviseerd om de eerste 6 weken niet te zwemmen of in bad te gaan i.v.m. infectiegevaar van de wond. Je zult zien dat je hier toch nog geen behoefte aan hebt ;-).
Herstel keizersnede per week
Hoe jouw keizersnede herstel precies per week zal gaan, is mede afhankelijk van o.a. jouw conditie voor de keizersnede, of je eerst hebt moeten persen en hoe het mentaal met je gaat. Wij hebben een aantal richtlijnen uitgeschreven hoe het herstel er ongeveer aan toe zal gaan. Maar nogmaals, ieder herstel van een keizersnede is anders!
0-2 weken na een keizersnede
In de eerste twee weken na de keizersnede is het niet bepaald een pretje. Je zult pijn en ongemak ervaren. Het liefst wil je dicht bij je pasgeboren baby zijn, maar elke beweging kan pijn veroorzaken in je buik of litteken. Dit kan ook invloed hebben op het geven van borstvoeding, maar onthoud dat het heen reden is om ermee te stoppen als je borstvoeding wilt geven.
Het is verstandig om ons postpartum programma te volgen om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke stappen in je herstel overslaat en om op een veilige manier weer met lichaamsbeweging te beginnen als je daar klaar voor bent.
2-4 weken na een keizersnede
Tijdens deze periode begint de keizersnede wond te genezen en vallen de korstjes er langzaam af. Een litteken zal zich vormen, en nadat de korstjes zijn verdwenen, kun je voorzichtig littekencrème aanbrengen. Het litteken en het omliggende huidgebied kunnen nog steeds wat gevoelloos aanvoelen, maar dit is normaal. Probeer het litteken te masseren, dit kan helpen om de huid minder gevoelig te maken en het littekenweefsel soepel te houden.
4-6 weken na een keizersnede
Je zult merken dat je lichaam zich al beter begint te voelen. Lopen en rustige beweging lukt je nu al een stuk beter, Hoewel je misschien nog steeds aan het moederschap moet wennen en er geen sprake is van een vast ritme, is dit een goed moment om te beginnen met enkele lichte oefeningen die gericht zijn op de bekkenbodem, ademhaling en diepe dwarse buikspieren. Verwacht geen wonderen van deze oefeningen, maar sla deze stap nooit over. Het is belangrijk dat je weer bij het begin begint.
6-12 weken na een keizersnede
Het natuurlijke herstel van je lichaam vindt plaats, maar het kan geen kwaad om wat hulp te krijgen. Wij raden altijd aan om een bezoek te brengen aan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut voordat je met intensieve sportactiviteiten begint. Zij kunnen controleren hoe het met je onderlichaam gesteld is en in hoeverre je klaar bent voor bepaalde oefeningen, zoals het versterken van je buikspieren. Als je specifieke klachten hebt in het bekkengebied, is het essentieel om dit eerst te laten beoordelen voordat je je sportactiviteiten hervat.
12 weken tot 6 maanden na een keizersnede
Tijdens deze periode begin je je weg te vinden in het moederschap en wellicht ontstaat er enige regelmaat in je dagen (yes!). Sommige vrouwen kunnen alweer beginnen met hun normale sportactiviteiten, terwijl anderen wellicht meer tijd en hulp nodig hebben. Het is belangrijk om niet eerder dan 12 weken na je keizersnede intensieve sportactiviteiten te ondernemen omdat dit klachten kan veroorzaken. Hoewel je lichaam fysiologisch gezien hersteld is, betekent dit niet dat je alles meteen kunt doen. Het is altijd verstandig om langzaam op te bouwen, zelfs als je pas 5 maanden na je keizersnede begint met sporten. Je rent toch ook geen marathon zonder training? ;-)
6 maanden tot 9 maanden na een keizersnede
Er wordt vaak gezegd: "9 maanden op en 9 maanden af." Dit blijkt vaak waar te zijn. Misschien voel je je weer helemaal op je gemak met sporten, of misschien ben je er nu pas klaar voor. Het is normaal dat je op dit punt meer tijd en ruimte hebt, voor andere dingen dan alleen maar zorgen voor je baby. Als je nog steeds klachten ervaart of hulp nodig hebt om weer te beginnen, overweeg dan altijd om een bekkenfysiotherapeut te raadplegen. Als je nu pas wilt beginnen met sporten, overweeg dan ons postpartum programma, zo weet je zeker dat je de juiste begeleiding krijgt bij het starten met geschikte oefeningen.
Pijn na keizersnede
Eerlijk gezegd, de eerste week is behoorlijk oncomfortabel. Vooral op de plek waar de hechting is geplaatst, ervaar je ongemak. De meeste pijn concentreert zich daar. De eerste drie dagen moest ik hulp krijgen bij toiletbezoeken. Gelukkig ging het steeds beter. Na 6 dagen kon ik zelfstandig de trap af, en je zult merken dat het herstel vanaf dat moment snel gaat.
Paracetamol is toegestaan en biedt enige verlichting na een keizersnede. Ook legde ik veel een warme kruik op mijn buik, dat werd het een stuk rustiger van.
Ga ervan uit dat je 14 dagen op bed zult moeten rusten, dan kan het alleen maar meevallen Als je er rekening mee houdt dat je de eerste weken niet zoveel kunt, zul je merken dat je de eerste lastige week al snel zult vergeten!
Hoe kan ik het herstel van de keizersnede bevorderen?
Wil je ervoor zorgen dat je na je keizersnede weer snel op de been bent? Wij hebben een paar tips voor je om het herstel van de keizersnede te bevorderen:
1. Pijnmanagement
- Neem netjes de pijnmedicatie die je dokter voorschrijft, meestal is dit gewoon paracetamol
- Gebruik wat kussens of extra steun als je beweegt of zit om de druk op je buik te verminderen. En ja, een warme kruik op je buik kan ook wonderen doen.
2. Wondverzorging
- Houd de incisieplaats schoon en droog.
- Ik vond deze speciale fijne gaasbroekjes heel zijn om te dragen.
3. Littekenverzorging
- Begin met littekencrème of olie nadat de korstjes zijn verdwenen om dat litteken soepel te houden. Dit is belangrijk, omdat je zo verklevingen voorkomt. Na zo'n 6 weken kan een bezoekje aan een osteopaat ook echt helpen. Dat vond ik super fijn!
- Geef het littekenweefsel een beetje liefde met een zachte massage om de huidgevoeligheid te verminderen.
4. Beweging en activiteit
- Luister goed naar je lijf en ga niet gelijk als een gek sporten in de eerste weken. Neem vooral die eerste 2 weken rust en doe vooral niet te veel dingen in het huis.
- Pak na een week rust ons postpartum programma op. In het begin zijn dit vooral mobiliteits-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen. Je eigen sport opbouwen kun je pas na 12 weken weer oppakken en alleen als je een postpartum programma hebt gevolgd.
- Niet te veel wandelen in het begin, oké? We hebben een handig schema voor je hoe je het wandelen op kunt bouwen.
5. Dieet en voeding
- Eet deze periode vooral veel groenten, eiwitten, goede vetten en langzame koolhydraten. Het is niet alleen het litteken dat moet herstellen, waar de placenta heeft gezeten zit er ook een wond zo groot als een dinerbord. Vooral eiwitten en vitamine C zijn key voor je wondherstel. Ik vind collageen fijn om eiwitten aan te vullen, net als hennep proteïne. Ook bouillon die 48 uur getrokken is, is heel fijn voor de wondgenezing. Denk aan bijvoorbeeld deze bouillon, die je bij elke supermarkt kunt kopen. Neem per dag 1/3 pot en vul het aan met gekookt water.
- Drink genoeg water om gehydrateerd te blijven.
- Verdiep je eens in de helende werking van het plantje Arnica. Ik heb zelf Heel’s Traumeel tabletten genomen tijdens mijn postpartum periode. Het boost de bloedsomloop en vermindert zwelling en kneuzingen. Kan prima als je borstvoeding geeft, maar check het altijd even met je verloskundige.
6. Rust en slaap
- Rust als je baby slaapt, zodat je lijf echt de kans krijgt om bij te tanken. Rust is echt je beste vriend voor een voorspoedig herstel.
7. Bekkenfysiotherapie
- Overweeg een bezoekje naar een bekkenfysiotherapeut om de gezondheid van je bekkengebied te controleren en wat specifieke adviezen.
8. Geduld en zelfzorg
- Wees geduldig met jezelf aan en verwacht niet dat je meteen terugkeert naar je normale activiteiten voor de keizersnede.
- Zorg voor wat emotionele ondersteuning. Deze periode is pittig. Praat erover en wees lief voor jezelf. Zin om een dagje je favo serie te bingen met je newborn op schoot? Gewoon lekker doen.
Onthoud dat ieders herstel anders is.
Luister goed naar je eigen lijf en neem de tijd die je nodig hebt. Raadpleeg altijd je zorgverlener voor persoonlijk advies en begeleiding tijdens je herstelperiode.
Voordat je verder gaat....
Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.
Blijvende klachten na keizersnede
In principe hoef je echt geen blijvende klachten na een keizersnede te ervaren. Het is wel belangrijk om het litteken goed te blijven verzorgen. Masseer je litteken op de goede manier. Zo houd je de huidlagen onder je litteken flexibel en vermijd je verklevingen.
Persoonlijk merk ik wel dat mijn core nu een tikkeltje minder stabiel is. Vroeger had ik nooit moeite met buikspieroefeningen, maar nu kost het me meer moeite. Natuurlijk zou ik daar keihard voor kunnen trainen, maar ik vind het belangrijker dat ik controle over mijn core heb en dat mijn buik goed aanvoelt.
Drie dagen na de keizersnede was ik al (ja, vanuit bed) aan het meedoen met ons postpartum programma. Dit zijn in het begin vooral bekkenbodem oefeningen, ontspanning en de diepe buikademhaling, maar met die laatste had ik enorm veel moeite!
Je hoeft echt geen blijvende klachten na een keizersnede over te houden. Mijn litteken is nog wel zichtbaar, maar stoort totaal niet. Het zit lekker onder mijn broek verstopt, dus niemand die het ziet. Plus, ik voel me nu sterker dan voor mijn zwangerschap, dus niks om je zorgen over te maken!
Werken na een keizersnede
Ook tijdens het herstel van een keizersnede heb je 3 maanden verlof. Je zult merken dat werken na een keizersnede niet moeilijk zal gaan door de keizersnede zelf. Het is lastiger om je hormonen onder bedwang te houden en je volledig te concentreren op werk door de slapeloze nachten en de achtbaan van emoties waar je inzit.
Ik ben na 4 maanden weer begonnen met werken en als ik nu lees wat ik toen heb gedaan qua werk, ben ik daar niet heel trots op. Vol spelfouten bijvoorbeeld, terwijl taal normaal juist mijn ding is (nu hoop ik niet dat je tijdens het lezen wat bent tegengekomen, want dan neem je mij natuurlijk niet meer serieus!).
Gevolgen tillen na keizersnede
Het advies is om de eerste 6 weken tijdens het herstel van een keizersnede niet zwaar te tillen. Daarmee bedoelen ze niet meer dan 5 kg. Heb je al een kindje? Probeer die dan zoveel mogelijk zelf te laten doen. Moet je toch iets tillen? Doe dat dan vanuit je benen (alsof je een squat maakt). Zo komt er minder druk op je buikspieren en vermijd je vervelende gevolgen van verkeerd tillen na een keizersnede.
Wil jij regelmatig tips voor jouw zwangerschap ontvangen van professionals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!