Mag je borstvoeding geven en sporten?
Super fijn als borstvoeding geven lukt en het allemaal goed gaat. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend: misschien ben jij wel heel veel aan het kolven of moet je heel hard je best doen. Kun je borstvoeding geven en sporten?
Kun je borstvoeding geven en sporten?
Mag je wel tegelijk borstvoeding geven en sporten? Wanneer je borstvoeding geeft kun je gewoon sporten, alleen zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Natuurlijk moet je nooit zomaar beginnen met sporten en moet je dit op de juiste manier opbouwen. Je kunt hierover meer lezen in onze blog of je kunt natuurlijk ons postpartum programma volgen. Dan weet je zeker dat je geen stappen overslaat.
Ons Postpartum Programma duurt in totaal 12 weken die je vanaf 3 dagen na je bevalling mee mag doen. Meer moet je ook zeker in de eerste 2-3 weken na je bevalling echt niet doen. In de eerste 6 weken van dit programma kun je vooral mobiliteit-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen met ons meedoen, waarbij de eerste 2-3 weken zelfs gewoon vanuit bed te volgen zijn.
Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen. Met een abonnement heb je toegang tot AL ONZE PROGRAMMA’S. Zowel de programma’s voor sporten tijdens je zwangerschap als daarna. Je kunt het abonnement op elk moment opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Wil jij het liefste meerdere kindjes? Dan is een pakket de beste keuze. Je kunt dan alsnog een abonnement proberen, deze opzeggen en dan het pakket kiezen dat bij je past.
Terug naar het borstvoeding geven en sporten, want jij wilt waarschijnlijk weer zo snel mogelijk fit zijn na je zwangerschap. Weet jij trouwens wanneer je weer fit bent na je zwangerschap?
Je hoeft niet bang te zijn dat borstvoeden je melkproductie vermindert of dat er melkzuur in de melk voor de baby komt. Wanneer jij sport en je goed in je vel zit is dit alleen maar voordelig voor het borstvoeden.
Goede sport-bh bij borstvoeding
Misschien is dit een overbodige tip, maar zorg dat je een goed ondersteunde sport-bh aandoet tijdens het sporten wanneer je borstvoeding geeft. Vooral als je al wat verder in je herstel bent en wat uitdagendere oefeningen gaat doen zoals springen. Let wel op dat het niet afknelt; net als bij een gewone bh kan dat uiteindelijk leiden tot ontstekingen. En geloof ons, die wil je niet.
Liever dus geen beugel in je sport-bh en een slotje aan de achterkant dat je kunt verstellen. Kim had deze sport-bh. Hij geeft medium ondersteuning, dus minder fijn als je grote borsten hebt, maar met deze sport-bh kun je borstvoeding geven én hij ziet er mooi uit, dus dit was haar 'bikini' op het strand.
Voeden voor het sporten
Het is handig om voor het sporten te voeden of kolven. Het is echt veel fijner om met lege borsten te gaan sporten. Daarnaast heb je een grote kans op lekkende tieten wanneer je borsten nog vol zitten wanneer je gaat sporten. Misschien is het in het begin sowieso wel fijn om een borstvoedingspad in je sport-bh te doen om natte kringen te voorkomen.
Sporten verandert in principe de samenstelling van de melk niet. Alleen wanneer jij super intensieve duurtraining zou gaan doen (dus echt all out zou gaan 1.5 uur lang) dan zou het kunnen zijn dat dat de zuurgraad van de melk wat verandert. Hier hebben jij en je baby verder geen last van. Het is absoluut niet verstandig om in de eerste 3 maanden helemaal tot het gaatje te gaan tijdens je trainingen. Doe lekker mee met ons postpartum programma en je weet zeker dat je op de juiste manier opbouwt om klachten te voorkomen!
Drink voldoende water
Borstvoeding geven en sporten is dus geen probleem, maar zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Tijdens het voeden een glas water drinken is de algemene regel. Dat geldt natuurlijk ook voor tijdens en na het sporten. Door verbranding verbruik je veel vocht in je lichaam, dus moet je dat ook weer aanvullen. Neem af en toe een slokje tijdens het sporten maar vooral een goed glas na het sporten is dan ook een must.
Hormonen en borstvoeding
Tijdens het geven van borstvoeding maakt het lijf het hormoon prolactine meer aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de melkproductie gestimuleerd wordt. Het zorgt er ook voor dat jij gaat verzorgen. We weten dat prolactine de aanmaak van andere hormonen juist tegenhoudt. Oestrogeen en progesteron worden juist minder aangemaakt wanneer je borstvoeding geeft. Er wordt daarom ook wel eens (onterecht!) gezegd dat je niet zwanger kan worden als je borstvoeding geeft. Hormoon levels zijn per persoon erg verschillend, dus je mag hier zeker niet vanuit gaan.
Minder oestrogeen kan ervoor zorgen dat de vagina wat droger is bij het vrijen, maar ook dat de spieren daar misschien wat minder makkelijk hun kracht opbouwen. Dit is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding, maar het kan wel iets zijn om in het achterhoofd te houden wanneer je bekkenbodem klachten ervaart.
Vermoeidheid en borstvoeden
Borstvoeden kan erg veel energie vragen. Wanneer je dan ook nog één of meerdere gebroken nachten hebt gehad kun je misschien het sporten beter een keer overslaan of je training aanpassen. Intensief trainen bij vermoeidheid vergroot de kans op blessures en maakt je wellicht nog meer vermoeid dan dat je al was. Vermoeidheid heeft wel een nadelig effect op je melkproductie, dus pas liever je trainingen aan naar jouw energielevel. Wanneer je ons postpartum programma volgt mag je best een eerdere training herhalen i.p.v. jezelf te pushen om naar de volgende training toe te gaan.
Hoe kan ik het beste starten met sporten wanneer ik borstvoeding geef?
Over het algemeen kunnen de meeste vrouwen 12 weken na de bevalling weer beginnen met sporten. Ongeacht of je nu wel of geen borstvoeding geeft. Bij de meeste vrouwen is de ergste stuwing wel voorbij na 6 weken en is de melkproductie goed op gang. Het is belangrijk dat wanneer je begint met sporten je geen stappen overslaat. Begin met het terugvinden van je inner-core en ademhalingsoefeningen. Hierna kun je langzaam je training langer en zwaarder maken. Wil je zeker weten dat je op een verantwoorde manier weer gaat sporten? Dan kun je meedoen met ons postpartum programma. Met ons programma word je in 12 weken weer helemaal klaargestoomd om je eigen sport weer op te pakken.
Mijn ervaring met sporten en borstvoeding geven.
Zelf heb ik 2 keer borstvoeding mogen geven, zowel bij Moos als bij Pien. Het voeden ging bij mij erg gemakkelijk en ik had een goede productie. Zorgen om het geven van borstvoeding had ik daarom gelukkig niet. Wat voor mij wel altijd erg belangrijk is geweest, is dat er een optie is voor mij om een voeding over te slaan zodat ik kon sporten of een keer een lekker wijntje kon drinken. Om die reden ben ik vanaf 4 weken postpartum begonnen met kolven naast het voeden. Voor iedereen werkt kolven en voeden natuurlijk anders, maar voor mij was het perfect om iedere ochtend na de ochtendvoeding helemaal af te kolven en ook voor het slapengaan. Hierdoor kon ik een fijn voorraadje aanleggen in de vriezer. Nu is kolven absoluut niet mijn hobby, maar ik moet je zeggen dat het bij Pien een stuk fijner was dan bij Moos, omdat ik toen de handsfree kolf van Youha heb gebruikt. Wat een verschil maakt het dat je gewoon je handen vrij hebt en ook echt overal (zelfs in een restaurant aan tafel) kunt kolven. Het was ook echt ten goede van mijn productie en gemoedstoestand. Daar waar ik met Moos echt last had van een dysfore toeschietreflex (D-TSR, in het Engels D-MER, Dysphoric Milk Ejection Reflex) bij het kolven, was dat bij Pien een stuk minder. Ik denk omdat je door het handsfree kolven minder ermee bezig hoeft te zijn. Doordat het kolven en voeden zo goed gingen, kon ik ook fijn het sporten opbouwen zonder lekkende borsten. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne handsfree kolf, dan kan ik je de handsfree borstkolf (de Gen2) van Youha echt aanraden!