Litteken van een keizersnede
Je bent bevallen van je prachtige baby, maar je hebt nu ook voor altijd een litteken dat je eraan herinnert hoe je baby ter wereld is gekomen. Een keizersnede is een operatie die extra zorg nodig heeft, vooral voor je litteken. Natuurlijk is een litteken na keizersnede niet waar je op zit te wachten, maar draag die ‘golden scar’ met trots, want het heeft je zoveel moois gebracht! Hoe verzorg je het litteken van een keizersnede, zodat deze zo mooi mogelijk wordt (en je geen verklevingen krijgt)?
In het kort:
Een litteken na keizersnede is vervelend, maar onvermijdelijk. Het is belangrijk dat je het litteken vanaf dag 1 goed verzorgt:
- Geef je litteken elke dag na het douchen een schone pleister als het nog een beetje lekt. Lekt het niet meer? Laat het dan lekker luchten zonder pleister, dat is het beste.
- Spoel je keizersnede litteken af met lauw water als er toch nog wat vocht of bloed uit komt. Dep het daarna zachtjes droog en leg er een droog gaasje op. Heb je geen kleding aan? Dan is drogen aan de lucht het beste en kun je het gaasje even laten.
- Smeer geen crème of zalf op je litteken als er nog korsten op je litteken zitten. Dit kan de wond irriteren of doen ontsteken. Wacht tot het helemaal dicht is voordat je het insmeert.
- Ga niet onder de zonnebank en houd je litteken uit de zon de eerste twee jaar na de keizersnede. Uv-stralen kunnen je litteken rood maken of verbranden.
- Vermijd dingen die je buik aanspannen of duwen, zoals fietsen, autorijden, badderen, sporten of zwaar tillen. Daar kan je keizersnede wond van scheuren of opengaan.
Je buik na een keizersnede
Het herstel na een keizersnede verloopt anders dan het herstel na een vaginale bevalling. Je lichaam moet bijkomen van de operatie en je buik na keizersnede heeft de tijd nodig om te genezen (ga dus lekker die serie bingen waar je steeds de tijd niet voor had). Hoe snel je herstelt van een keizersnede verschilt per persoon en per situatie, maar gemiddeld duurt het een half jaar tot een jaar. Geduld is ook hier weer een schone zaak, hoe lastig ook.
In het ziekenhuis gaan ze alles checken de dagen na de ingreep. Ze controleren op je bloeddruk, hartslag, bloedverlies, urine en baarmoederkrimp. En dat een paar keer per dag. Je bent bijna geen moment alleen in het ziekenhuis: je krijgt de beste hulp die er is, je kunt met vragen terecht, ze helpen je met de borstvoeding. En dat ziekenhuis bed is heerlijk: je kunt die in verschillende standen zetten, dat ga je thuis nog missen.
Meestal kun je na ongeveer 2 dagen weer naar huis. Na ongeveer 6 weken ga je nog een keer naar de gynaecoloog voor de laatste controle.
Je buik na keizersnede heeft rust nodig! Probeer niet te veel te doen of te ondernemen. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn om stil te zitten, je moet dit toch echt doen. Neem jij goed rust en luister je goed naar je lichaam? Dan zul je veel vervelende klachten kunnen voorkomen.
Je kunt pijn, jeuk, zwelling of roodheid rondom de buik na keizersnede hebben. Hoe vervelend dit ook is, het is normaal en hoort bij het genezingsproces. Je kunt paracetamol of ibuprofen slikken om de pijn te stillen. Voor het schoonhouden van de wond kun je met lauw water spoelen en er eventueel een gaasje over doen.
In de eerste weken moet je voorzichtig zijn met bepaalde activiteiten, zoals fietsen, autorijden, baden of zware dingen sjouwen. Die wond van jou wordt daar namelijk niet vrolijk van. Het kan de wond beschadigen of irriteren. Na ongeveer 6 weken mag je in principe alles weer doen, maar doe het rustig aan en forceer niets. Na verloop van tijd zal het litteken lichter, kleiner en minder zichtbaar worden.
Voordat je verder gaat....
Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.
Mijn buik hangt over het litteken na de keizersnede
En of je lichaam nog niet genoeg te verduren had, kan het ook nog eens voorkomen dat je een hangende buik hebt gekregen. Als je buik hangt over je litteken na de keizersnede, kun je het beste letten op de voeding om af te vallen en weer te gaan sporten. Maar we zeggen het toch nog maar eventjes; loop niet te hard van stapel!
Wil je zo snel mogelijk weer aan de bak om van je afdakje na keizersnede af te komen? No worries, we’ve got your back. Met ons Postpartum Programma kun jij 3 dagen na de bevalling alweer rustig aan beginnen met de eerste bewegingen. In de eerste 6 weken van dit programma kun je vooral mobiliteit-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen met ons meedoen, waarbij de eerste 2-3 weken zelfs gewoon vanuit bed. Je zult zien dat de workouts aan het einde van ons programma echt weer zweten zijn! Ieder lichaam is anders, maar zo doe jij optimaal je best om van dat afdakje na keizersnede te komen. Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen!
Litteken keizersnede na 1 jaar
Een litteken na keizersnede kan in de eerste weken verdikking tonen. Zo’n verdikking van een litteken na de keizersnede. Dat is helemaal niet zo erg. In vele gevallen groeit het litteken langzaam in een ‘normaal litteken’. Een litteken van een keizersnede is na ongeveer 1 jaar plat en definitief. De groei van een litteken is natuurlijk per persoon verschillend. Om te voorkomen dat je keizersnede litteken pijnlijk is na jaren, is het belangrijk dat je je litteken goed verzorgt.
Een keizersnede wond kan verschillende klachten veroorzaken, zoals:
- Pijn, jeuk, zwelling of roodheid rondom het litteken.
- Een trekkend of doof gevoel in het litteken of de huid eromheen.
- Bloedverlies na de menstruatie of dagelijks bloedverlies.
- Verminderde vruchtbaarheid door verklevingen tussen de baarmoeder en de eierstokken.
- Lage rugklachten, heup- of liesklachten, bekkenbodem problemen of incontinentie.
- Gevoelige darmen, obstipatie of chronische buikpijn door verklevingen tussen de darmlussen.
- Krachtvermindering in de buikspieren of problemen met je core-stability.
Dit klinkt allemaal heel dramatisch, maar de kans dat je hier last van krijgt is niet groot en je kunt er van alles aan doen. Het is verstandig om contact op te nemen met de dokter bij de volgende klachten van een verdikking litteken keizersnede:
- De wond lekt vocht of bloed, of ruikt onaangenaam.
- De wond is rood, warm, gezwollen of pijnlijk.
- Je hebt koorts of koude rillingen.
- Je hebt hevige buikpijn of bloedverlies.
- Je hebt problemen met zwanger worden of een innesteling
Verzorging van het litteken de eerste weken na de operatie
Een keizersnede is een ingrijpende operatie waar je een blijvend litteken aan overhoudt. Dat litteken verdient natuurlijk de beste zorg, zodat het snel en netjes geneest en om complicaties te voorkomen. Bovendien zorgt de verzorging van je litteken ervoor dat je eraan gaat zitten en dat is heel goed. Zo voorkom je verklevingen en dat is misschien nog wel het meest belangrijke.
In de eerste weken na de operatie is je litteken van de keizersnede nog vers en kwetsbaar. Je kunt dan al een beetje beginnen met het verzorgen van je litteken na keizersnede:
- Geef je litteken elke dag na het douchen een schone pleister als het nog een beetje lekt. Lekt het niet meer? Laat het dan lekker luchten zonder pleister, dat is het beste.
- Spoel je keizersnede litteken af met lauw water als er toch nog wat vocht of bloed uit komt. Dep het daarna zachtjes droog en leg er een droog gaasje op. Heb je geen kleding aan? Dan is drogen aan de lucht het beste en kun je het gaasje even laten.
- Smeer geen crème of zalf op je litteken als er nog korsten op je litteken zitten. Dit kan de wond irriteren of doen ontsteken. Wacht tot het helemaal dicht is voordat je het insmeert.
- Ga niet onder de zonnebank en houd je litteken uit de zon de eerste twee jaar na de keizersnede. Uv-stralen kunnen je litteken rood maken of verbranden.
- Vermijd dingen die je buik aanspannen of duwen, zoals fietsen, autorijden, badderen, sporten of zwaar tillen. Daar kan je keizersnede wond van scheuren of opengaan.
Verzorging van het litteken nadat de wond gesloten is
Als de korsten van je wond af zijn, kun je door naar de volgende fase. Je kunt dan verder gaan met het verzorgen van je litteken van de keizersnede om het zacht en soepel te houden:
- Smeer je keizersnede litteken in met een speciaal smeerseltje of olietje voor littekens. Dit maakt je huid lekker soepel en helpt bij het genezen. Ik heb hiervoor Biodermal litteken olie/créme gebruikt en gebruik op mijn litteken van keizersnede na 1 jaar nog steeds, hoewel dat allang niet meer hoeft.
- Masseer je litteken zachtjes met je vingers om het weefsel los te maken en de doorbloeding te bevorderen. Doe dit twee keer per dag gedurende vijf tot tien minuten. De eerste keer doe je dit zachtjes en is het meer wrijven, maar je kunt het steeds iets harder doen, totdat het bijna een bindweefsel massage is.
- Bescherm je litteken tegen de zon met kleren of zonnebrandcrème met een hoge factor. Dit zorgt ervoor dat je litteken niet verkleurt of verbrandt.
Het verzorgen van je litteken van een keizersnede kan ervoor zorgen dat je litteken sneller en mooier geneest. Het kan ook vervelende dingen zoals pijn, jeuk, zwelling of roodheid minder maken of weghouden. Het is wel belangrijk om niet te veel te verwachten van het resultaat. Een litteken gaat nooit helemaal weg, maar wordt wel lichter, kleiner en minder zichtbaar na een tijdje. Het uiteindelijke resultaat hangt af van verschillende dingen, zoals je huidtype, je genetische aanleg, je leeftijd en je leefstijl.
Wil jij regelmatig tips voor jouw zwangerschap ontvangen van professionals? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!
Keizersnede wond
Een keizersnede is een bijzondere manier om je kind op de wereld te zetten. Het litteken dat je eraan overhoudt, is een teken van je kracht en je liefde voor je kind. Door de keizersnede wond goed te verzorgen, kun je het genezingsproces bevorderen en het litteken mooier laten worden. Heb je vragen of zorgen over je keizersnede wond, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je advies en ondersteuning geven.
Wees trots op je litteken en op jezelf!
Wil jij er alles aan doen om zo snel mogelijk weer fit te zijn na je keizersnede? Volg dan ons Postpartum Programma! Dit programma bestaat uit twee delen: mobiliteit-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen die je vanaf 3 dagen na je bevalling mee kunt doen en 12 workouts die je mee kunt doen waarbij je echt weer gaat zweten. Bouw weer op naar je eigen sport met deze workouts, onder begeleiding van een echte professional. Je kunt het programma nu 3 dagen gratis proberen!