Kraamweek: tips voor de beste kraamtijd

Tijdens een kraamtijd, en vooral de kraamweek, komen er veel dingen op je af. Misschien is alles wel nieuw en morning, had niemand je kunnen vertellen wat hormonen met je doen? Dit zijn mijn tips voor de beste kraamtijd. 

De eerste 6 weken na je bevalling noemen we de kraamtijd. De postpartum periode kan echter wel tot 1,5 jaar aanhouden. Vooral in de eerste 6 weken ondergaat je lichaam veel veranderingen en ervaar je emotioneel veel (hallo hormonen!)

De kraamweek is de eerste 10 dagen. Die 10 dagen waren vroeger de 10 dagen dat een bevallen vrouw in bed moest blijven liggen. Dat is natuurlijk nu niet meer zo, maar het geeft wel aan hoe belangrijk rust is in de eerste weken! 


Tips voor de beste kraamtijd

  • Zorg voor warmte! Denk daarbij aan warme voeten, kruik en warm eten (ook in de zomer). 
  • Luister goed naar je lijf. Niks moet en neem veel rust. Doe tussendoor als je baby slaapt ook dutjes, jij moet namelijk nog herstellen. Voel je niet schuldig als je dus even niks doet, dat is juist goed. 
  • Vergelijk niet met anderen!
  • Draag een hoge strakke sport legging die support geeft aan je buik. Bij een keizersnede kan dit de eerste 10 dagen niet ivm met het herstel van je keizersnede.
  • Zorg voor een fijne, stevige sportBH bij stuwing. 
  • Gebruik een grote oefenbal om je kindje te wiegen. Op deze manier hoef je niet te veel te staan en zet je minder druk op je bekkenbodem en rug.
  • Gebruik overal kussens, zoals bij het zitten en voeden zodat jij goed ontspannen kan zitten.
  • Laat kraambezoek lekker eten meenemen. Wees ook duidelijk in wat je wilt: wordt het je teveel? Zeg het dan af. Voel je je moe worden? Geef dan aan dat het gezellig was, maar dat je nu even wilt slapen. Jij kunt zelf het beste aanvoelen waar je behoefte aan hebt. 
  • Doe mobiliteit oefeningen in bed.
  • Til de eerste 6 weken niet zwaarder dan je kindje.
  • Wandel de eerste 6 weken niet langer dan 15-20 minuten achter elkaar en stop wanneer je een zwaar gevoel krijgt. We hebben een schema voor je om het wandelen op te bouwen
  • Je lichaam is echt nog aan het herstellen, dus ga alsjeblieft niet sporten! Na 3 dagen kun je beginnen met postpartum lesjes. Je kunt ook meedoen aan ons programma om te sporten na je zwangerschap. Dit programma duurt 12 weken. Als je 12 weken hebt meegedaan, mag je je eigen sport weer oppakken, maar aan het eind van ons programma ben je echt weer aan het zweten, beloofd!
  • Plan na 6 weken altijd een controle afspraak bij je verloskunde en bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
  • Tot 6 weken na je bevalling mag je altijd AL je vragen stellen bij je verloskundige. 
  • Vries van tevoren eten in, zodat je tijdens de drukke kraamtijd niet elke keer hoeft te koken. Ik had zelf even een abonnement op Oh My Guts genomen, zodat ik af en toe lekkere maaltijden thuisbezorgd kreeg die ik alleen maar in de oven hoefde te doen. 

Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen. Met een abonnement heb je toegang tot AL ONZE PROGRAMMA’S. Zowel de programma’s voor sporten tijdens je zwangerschap als daarna. Je kunt het abonnement op elk moment opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Wil jij het liefste meerdere kindjes? Dan is een pakket de beste keuze. Je kunt dan alsnog een abonnement proberen, deze opzeggen en dan het pakket kiezen dat bij je past.



Welke spullen vond ik fijn tijdens de kraamweek?

Een deel van jouw nesteldrang is waarschijnlijk SHOPPEN! Man wat heb ik veel gezocht op internet. Het perfecte babynestje. Ergonomische speentjes. Flesjes waardoor hij minder kramp zou krijgen. 

Ik heb een blog geschreven over welke spullen ik fijn vond voor mezelf én Sol. Dit was mijn top 5:

  1. Een kant-en-klare  inbakerdoek van Meyco.
  2. Een knuffel vosje. Deze maakt geluid als de baby gaat huilen, bijvoorbeeld white noise,
  3. Een elektrische nagelvijl. Dit klinkt als een eerste wereldprobleem, maar het is zoveel makkelijker om je baby’s nagels hiermee te vijlen! Het is namelijk nog écht klein allemaal he.
  4. Dr. Swaab zinkolie. Dit haal je gewoon bij de drogist, maar je baby heeft kwabben in zijn/haar nek, waardoor smet plekken kunnen ontstaan. Deze zinkolie werkt hier écht goed tegen.
  5. HVID slofjes. Veel te duur natuurlijk, ik baal dat ik eraan mee heb gedaan, maar ik heb alle slofjes en sokjes weggegooid. Dit was het enige dat niet van die voetjes af viel.

HVID slofjes

Het verloop van de kraamweek

Bij niemand ziet de kraamweek er precies hetzelfde uit. Misschien ben je thuis bevallen, maar het kan natuurlijk ook dat je nog een paar dagen/weken in het ziekenhuis moet blijven. Dat is natuurlijk een groot verschil!

We leggen vaak de focus op de baby tijdens de kraamweek, maar wat is nu belangrijk voor jou als je net bent bevallen? Dit geldt ook voor vrouwen die zijn bevallen d.m.v. een keizersnede of wanneer de zwangerschap een slechte afloop heeft gehad. Iedereen die bevalt, op welke manier dan ook, heeft een kraamweek. 

Het standaard aantal uur kraamzorg dat je krijgt is 49 uur, maar dit definitieve aantal hoor je tijdens je intake. Het hangt namelijk af van o.a. je gezinssamenstelling. Vaak wordt dit verdeeld over 8 dagen, maar wordt ingekort als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bent geweest. 

Het wondherstel tijdens je kraamweek

Bij een wond denk je misschien gelijk aan een keizersnede of hechtingen down under. Maar we vergeten vaak dat de placenta vast heeft gezeten aan de baarmoeder. Daar ontstaat dus een wond die een doorsnede kan hebben van wel 20 cm. Dit is ook de reden dat je na je bevalling blijft vloeien (bloeden).

Vloeien is normaal, maar moet binnen de perken blijven. Als je elk half uur een vol kraamverband moet wisselen, is dat teveel. Ook wanneer je langer dan 6 weken last blijft houden van bloeden of wanneer je meer dan 2 stolsels zo groot als een tennisbal verliest. Dan moet je aan de bel trekken bij de verloskundige of gynaecoloog. 

Hoe kun je het wondherstel bevorderen in je kraamweek?

Voor herstel heb je rust nodig, maar je kunt nog veel meer doen dan dat om je wondherstel te bevorderen. Zorg dat je voldoende vitaminen en bouwstenen binnenkrijgt voor een goed herstel. 

Dit kun je nemen:

  • Collageen
  • Magnesium
  • IJzer
  • Ashwagandha
  • Choline
  • Omega 3
  • Vitamine B12

De bekkenbodem 0-10 dagen

Vanaf dag 1 kun je al bezig zijn met de awareness van de bekkenbodem en je ademhaling. Als je daar überhaubt al over kunt nadenken natuurlijk;-)

Dat betekent voor de bekkenbodem dat je in de eerste 10 dagen 1 tot 3 keer per dag 1 keer je bekkenbodem bewust aanspant en ontspant. Doe dit zeker niet de hele dag, want dan krijg je alleen maar stijfheid van de bekkenbodem. 

Tijdens de eerste 10 dagen ga je nog niet de bekkenbodem trainen. Neem iedere dag 5 minuten om je te focussen op je ademhaling. Daarnaast is het verstandig om rustige mobiliteit oefeningen te doen voor je nek, rug, schouders en heupen. Dit kun je gewoon in bed doen. 

De bekkenbodem 10 dagen - 6 weken

De eerste 10 dagen is de bekkenbodem vaak nog gezwollen. Die zwelling neemt nu af, dit kan soms een zwaar gevoel geven aan de bekkenbodem. Wees niet meteen ongerust, want dit is heel normaal. Doe wel rustig aan. Na 1 maand is de trekkracht van het bindweefsel pas 10% tot 20% van het origineel. Na 6 weken kan dit zijn hersteld naar 50%. Deze getallen geven al aan dat je er dus echt nog niet bent. Sporten in de eerste 6 weken zit er dus echt nog niet in, maar je kunt wel langzaam het wandelen gaan opbouwen.

Je kunt na 6 weken weer specifieke lesjes volgen, of meedoen aan ons programma om te sporten voor na je zwangerschap. Zo kun je lekker thuis met ons meesporten, terwijl je op een goede manier opbouwt en die kleine rustig ligt te slapen naast je:-)

Daarnaast kun je nu meer focus leggen op de awareness van de bekkenbodem, ademhaling en inner-core.