Kiemgroente tijdens je zwangerschap
Misschien gebruik jij kiemgroenten en alfalfa vaker om je broodje te pimpen. Normaal zijn kiemgroenten gezond en lekker, maar het is je vast opgevallen dat er tijdens je zwangerschap een hoop dingen afvallen die het leven leuker maken. Mag je kiemgroenten tijdens je zwangerschap? En hoe zit dat met taugé, waterkers en alfalfa als je zwanger bent? En valt tuinkers daar ook onder?
Mag je kiemgroente tijdens je zwangerschap?
Mag je kiemgroente tijdens je zwangerschap? Op kiemgroenten kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. Colli. Beiden zijn niet goed voor je, maar tijdens je zwangerschap moet je hier helemaal op letten. Deze bacteriën worden gedood door hitte (verwarming boven de 70 graden) dus kun je kiemgroenten het beste niet rauw eten.
Alfalfa en waterkers worden er niet lekkerder op als je deze verhit, dus je kunt kiemgroenten tijdens je zwangerschap het beste laten staan. Taugé is ook een soort kiemgroente en deze kun je wel goed verhitten, bijvoorbeeld in een curry of een soep. Als je taugé verhit, kun je dit prima eten tijdens je zwangerschap. Dompel je taugé minimaal 5 seconden in kokend water om er zeker van te zijn dat eventuele bacteriën gedood zijn.
Tuinkers als je zwanger bent kun je ook beter links laten liggen. Hoewel tuinkers onderdeel van de cressen is, en niet van de kiemgroenten, kunnen er op tuinkers ook schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. Colli.
Mag je taugé als je zwanger bent?
Ja, je mag gewoon taugé eten als je zwanger bent, mits je dit even goed verhit, zodat eventuele schadelijke bacteriën zoals salmonella en E. Colli onschadelijk gemaakt zijn. Taugé kun je dus prima eten in bijvoorbeeld een curry, nasi of een soepje. Gooi het er alleen niet pas op het einde bij om het te garneren, maar verwarm de taugé boven de 70 graden.
Hoe blijf jij fit tijdens je zwangerschap?
Op zoek naar een veilige en doeltreffende manier om te blijven sporten terwijl je zwanger bent? Dan hebben wij precies wat je nodig hebt! Ons speciale programma om op een goede en veilige manier te sporten tijdens je zwangerschap biedt wekelijks gevarieerde workouts aan, geschikt voor elke fase van je zwangerschap, van week 16 tot en met week 40. Bovendien kun je zelf kiezen uit verschillende intensiteitsniveaus, zodat je de perfecte training kunt vinden die bij jou past.
Het programma is zorgvuldig samengesteld door Isabeau, een zeer ervaren en erkende bekkenfysiotherapeut. Haar praktijkervaring heeft haar laten zien hoe veel klachten eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden met de juiste begeleiding. Door te sporten tijdens je zwangerschap heb je kans op een snellere bevalling, voorkom je veel kwaaltjes tijdens en na je zwangerschap en voel je je fitter. Ook kun je beter slapen en zijn er nog talloze andere voordelen van sporten tijdens je zwangerschap.
Nieuwsgierig geworden? Doe mee met onze proefles en ontdek de voordelen van onze programma's. Blijf actief, fit en gezond gedurende deze bijzondere tijd in je leven!
Weekmenu tijdens je zwangerschap
Wil jij goed eten tijdens je zwangerschap, maar kun je daar wat hulp bij gebruiken? Samen met orthomoleculair therapeuten hebben we een weekmenu ontwikkeld voor tijdens je zwangerschap. Hier geven we je elke dag een lekker en makkelijk recept als ontbijt, lunch en diner. Ook houden we rekening met jouw cravings: je ontvangt elke dag een recept voor een lekkere snack. Wat vind je in dit weekmenu:
- Elke dag een makkelijk recept voor ontbijt, lunch en diner.
- Elke dag een snack en een lijst met snacks die goed zijn voor tijdens je zwangerschap.
- Een overzicht van goed broodbeleg.
- Handige weekboodschappenlijst.
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn zaadjes die nog maar net ontkiemd zijn. Je herkent ze dan ook makkelijk aan een zaadje waar een mini plantje uitkomt. De zaadjes snijd je eraf voordat je gaat eten, je eet dus alleen het jonge plantje. Misschien ken je alfalfa, dat is een typische kiemgroente.
Ook taugé (van de mungboon) en kiemen van kikkererwten, linzen, rode biet, bonen, prei, broccoli en radijs zie je regelmatig. Bij de supermarkt vind je vaak pittige kiemgroenten, of milde; dat zijn jonge planten die hieruit afkomstig zijn.
Ben je bekend met tuinkers? Dat zijn cressen. Cressen groeien op een vaste bodem en die moet je afknippen voordat je ze kunt eten. Ook cressen kun je beter niet eten tijdens je zwangerschap. Normaal gebruik je kiemgroenten op je brood of door een salade. Taugé wordt vaak verhit in Aziatische gerechten. Als kiemgroenten verhit zijn mag je ze wel zonder problemen eten tijdens je zwangerschap. Andere voedingsmiddelen waar je misschien ook over twijfelt: