Kan sporten een miskraam veroorzaken?

Kan sporten een miskraam veroorzaken? Laten we meteen met de deur in huis vallen, Nee sporten veroorzaakt geen miskraam. Het is zelfs heel goed om tijdens je zwangerschap te blijven sporten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar sporten tijdens je zwangerschap heeft juist veel voordelen. Je moet alleen wel het sporten wat aanpassen.

Omdat er nu een klein mensje in je groeit en je lijf hierdoor flink verandert is het verstandig om niet meer te blijven sporten zoals je altijd hebt gedaan. Je kunt bijvoorbeeld ons programma meedoen om zeker te weten dat jij op een veilige manier aan het sporten bent tijdens je zwangerschap, maar ook andere sporten kun je nog doen tijdens je zwangerschap. Zo zijn zwemmen, wandelen en fietsen altijd goed, maar ook aangepaste yoga of andere sporten kunnen nog goed, mits het aangepast is. Echt, blijf sporten tijdens je zwangerschap, het is juist zo goed voor je en heeft veel voordelen! Bepaalde extreme sporten kun je beter aan je voorbij laten gaan.


Kortom: kan sporten een miskraam veroorzaken?

  • Nee, sporten kan geen miskraam veroorzaken.
  • Pas wel de manier van sporten aan tijdens je zwangerschap.
  • Wil je weer sporten na een miskraam? Neem daar de tijd voor totdat je je weer goed voelt, er gieren namelijk nog wel hormonen van de zwangerschap door je lijf. Begin niet gelijk waar je was voor je zwangerschap, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Bouw het rustig weer op.


Wat kan een miskraam veroorzaken?

We hebben je net al verteld dat sporten geen miskraam kan veroorzaken, maar er zijn wel andere dingen waar jij voor moet oppassen wanneer je zwanger bent. Misschien liggen ze erg voor de hand maar het kan geen kwaad ze nogmaals te benoemen:

  • Alcohol
  • Roken
  • Drugs
  • Bepaalde medicatie

In 95% van de miskramen gaat het om een aanleg stoornis. Hier kun je helaas zelf verder weinig aan doen, het is een foutje van de natuur. Het is natuurlijk altijd verdrietig wanneer je te maken hebt met een miskraam. Ook wanneer je in een heel vroeg stadium een miskraam hebt kun je altijd rekenen op steun en informatie van de verloskundige. Zelfs wanneer je nog niet je intake hebt gehad. Zij staan altijd voor je klaar om je te begeleiden in het proces.


Hoe blijf jij fit tijdens je zwangerschap?

Wil jij tijdens je zwangerschap kwaaltjes voorkomen en op de goede manier sporten? Bij ons programma kan je thuis sporten tijdens je zwangerschap, wanneer je maar wilt. Op deze manier kom jij zelf achter alle voordelen van sporten tijdens je zwangerschap; het zijn er echt meer dan je denkt!

Ons programma is ontwikkeld door een bekkenfysiotherapeut zodat jij zeker wat dat je op een goede manier sport, ook al sport je lekker thuis even snel tussendoor. Om helemaal op jouw niveau te blijven, stemmen we de workouts op jouw zwangerschapsweek af.

Daarnaast kun je elke week uit een light, medium en heavy workout kiezen die precies past bij de week waarin jij zwanger bent. Zo kun je aan ons programma meedoen, of je nu heel fit bent of al een tijd niks hebt gedaan. Bij aanmelding ontvang je een e-book vol met info rondom je zwangerschap en zwangerproof recepten. Zo kom je erachter of je je buikspieren nog mag trainen en of je wel mag doorgaan met hardlopen.

Wil je proberen of het iets voor jou is? Doe dan gratis mee aan de proefles wanneer het jou maar uitkomt. Gezellig als we je daar zien!



Wanneer krijg ik een miskraam?

Er zijn een aantal tekenen die jou kunnen vertellen dat de zwangerschap misschien niet meer goed gaat. Een van de meest duidelijke tekenen is vaginaal bloedverlies. Neem altijd contact op met je/een verloskundige als jij hier last van hebt. Andere tekenen van een miskraam kunnen zijn:

  • Buikkrampen
  • Afnemen van zwangerschap symptomen
  • Bruine afscheiding of bloedverlies

De hevigheid van deze klachten hangt vaak samen met de duur van de zwangerschap. Hoe verder in je zwangerschap je was, hoe heftiger de klachten zullen zijn.


Red flags tijdens het sporten

Zoals al eerder benoemd moet je wel aangepast gaan sporten. Er zijn een aantal redflags waarbij je altijd direct moet stoppen met sporten. Dat betekent niet dat je dan nooit meer mag sporten, maar wacht even 1 of 2 dagen en kijk of het erna weer gaat. Blijven klachten terugkeren? Neem dan altijd contact op met jouw verloskundige of gynaecoloog. Dit zijn de redflags tijdens het sporten die je niet moet negeren:

  • Een harde buik.
  • Buiten adem waardoor je niet meer kunt praten.
  • Duizeligheid.
  • Sporten met als gevolg toenemende pijn in het bekkengebied.
  • Een puntbuik tijdens oefeningen.

Sporten na een miskraam

Afhankelijk van hoever jij was in je zwangerschap moet je lichaam ook weer herstellen hiervan, net als na de bevalling van een gezond kindje. Het kan soms erg confronterend zijn dat je lichaam en conditie zijn veranderd maar je er niets voor terug hebt gekregen.

Je zult merken dat je minder kracht hebt, omdat toch die hormonen door je lijf gieren en je energie minder is dan voor deze mislukte zwangerschap. Postpartum sportlesjes zijn het laatste waar jij je thuis in gaat voelen dus doe jezelf dat vooral niet aan. Je kunt weer zelf aan de slag met je oude sport, maar bouw het rustig op en luister vooral naar je lichaam. Geef het de tijd om te herstellen en ga bijvoorbeeld niet gelijk weer een hockeywedstrijd meepelen, maar begin met rustig aan hardlopen.

Heb jij hulp nodig om weer fit te worden na de miskraam? Dan kun je het beste terecht bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Ook een verloskundige kan je helpen in gehele verwerkingstraject en je sturen naar de juiste personen die jou weer op de rit kunnen krijgen. Praat erover met vrienden, familie of een deskundige als je dat wilt, dan kun je je verdriet delen.


Wanneer mag je weer sporten na een miskraam?

Wanneer mag je weer sporten na een miskraam? Het is begrijpelijk dat je graag wilt weten wanneer je je normale activiteiten veilig kunt hervatten. Het is belangrijk om na een miskraam de tijd te nemen voor herstel, zowel fysiek als emotioneel.

Direct na een miskraam moet je rustig aan doen. De eerste 10 dagen zijn vergelijkbaar met een kraamperiode, zelfs bij een zwangerschap van slechts 6 weken. Vermijd daarom de eerste 10 dagen activiteiten die druk op de buik zetten. Ook raden wij af om de eerste 10 dagen na je miskraam te sporten of lang te wandelen.

Na deze initiƫle periode van 10 dagen kun je geleidelijk aan weer beginnen. Start met bewustwordingsoefeningen voor je inner-core en bekkenbodem. Deze lichte oefeningen kunnen je helpen bij het herstel en versterken van je lichaam na de miskraam.

Na je miskraam kan het vloeien (bloedverlies) tot wel 6 weken aanhouden, omdat de baarmoederwond nog geneest. Dit is normaal en geef je lichaam dan ook de tijd om te herstellen.

Houd er rekening mee dat iedere vrouw anders is, dus luister goed naar je lichaam. Na een miskraam is het verstandig om rustig op te bouwen, vooral als je wilt gaan sporten met gewichten.

Onthoud dat hormonale schommelingen tot 10 weken na de zwangerschap kunnen aanhouden. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om zowel fysiek als emotioneel te herstellen.


Kan hardlopen tijdens je zwangerschap een miskraam veroorzaken?

Een miskraam is een tragische gebeurtenis die bij 95% van de gevallen te wijten is aan een aanlegstoornis - een ongelukkig foutje van de natuur waar we weinig aan kunnen doen. Het is begrijpelijk dat deze situatie altijd verdrietig is. Gelukkig kun je altijd op de steun en informatie van een verloskundige rekenen, zelfs als je nog niet je intake hebt gehad. Ze staan klaar om je te begeleiden in dit proces.

Dan over de vraag "kan hardlopen tijdens je zwangerschap een miskraam veroorzaken?". Het is belangrijk om te benadrukken dat sporten op zichzelf geen miskraam kan veroorzaken. In tegendeel, regelmatige lichaamsbeweging is juist heel goed tijdens de zwangerschap! Het verbetert de bloedsomloop, stabiliseert de stemming en vergroot het uithoudingsvermogen.

Natuurlijk is het dan wel belangrijk om verantwoordelijk te sporten en oververhitting te voorkomen. Extreme activiteiten, zoals High-Intensity Interval Training (HIT), moeten worden vermeden. Let goed op je lichaam en respecteer je eigen grenzen.

Het is belangrijk om te verduidelijken dat het niet het sporten zelf is dat een miskraam kan veroorzaken, maar eerder overmatige fysieke stress die een extreem hoge hartslag kan veroorzaken. Zorg er dus voor dat je je activiteiten aanpast aan je zwangerschapsfase en altijd luistert naar de signalen die je lichaam geeft. Actief blijven is dus wel heel erg belangrijk.