Je hormonen in balans na de bevalling

De geboorte van een kind is een moment vol vreugde, maar het brengt ook heel wat veranderingen met zich mee. Je hebt er niet alleen een extra persoon bij waar je voor  moet zorgen, maar de hormonen schieten en springen ook door je lijf! Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij je lichaam terugkeert naar zijn pre-zwangere staat. Maar hoe lang blijven die hormonen na de bevalling door je lijf gieren? En wat kun je verwachten tijdens deze hormonale achtbaan?


Hormonen na bevalling; in het kort

Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij je lichaam terugkeert naar de toestand van vóór de zwangerschap. Dit proces kan voor iedereen anders verlopen en het is moeilijk te voorspellen hoelang het duurt. Gelukkig kunnen we ons lichaam een handje helpen bij je hormonen weer in balans brengen:

  • Verminder stress
  • Gezonde voeding
  • Beweging
  • Knuffelen en huid-op-huidcontact
  • Voedingsmiddelen


Waarom heb ik last van mijn hormonen na de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap en bevalling ondergaat je lichaam enorme veranderingen, waaronder een verschuiving in hormoonspiegels, gewichtsveranderingen, en veranderingen in spieren en pezen. Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij je lichaam terugkeert naar de toestand van vóór de zwangerschap.


Ontzwangeren

Na de bevalling ondergaat je lichaam opnieuw grote veranderingen in de hormoonhuishouding, wat het ontzwangeren wordt genoemd. Tijdens de zwangerschap zijn de hormoonspiegels van progesteron en oestrogeen hoog om de zwangerschap te ondersteunen. Na de bevalling dalen deze snel, terwijl andere hormonen worden aangemaakt die de melkproductie stimuleren en de baarmoeder samentrekken. Tijdens en na de bevalling spelen verschillende hormonen een grote rol, waaronder oxytocine, prolactine, HPL (humaan placentair lactogeen) en relaxine. Wij leggen je kort uit wat deze hormonen na de bevalling zijn:


Oxytocine

Dit hormoon, ook wel bekend als het knuffelhormoon, wordt geproduceerd in de hypothalamus en blijft na de bevalling een belangrijke rol spelen. Het stimuleert onder andere de melkproductie, bevordert de band tussen moeder en baby, en zorgt voor samentrekkingen van de baarmoeder. Een teveel aan oxytocine kan echter ook angstgevoelens veroorzaken. Je kunt je oxytocinespiegel beïnvloeden door onder andere knuffelen, huid-op-huidcontact, dadels eten, en stress vermijden.


Prolactine

Dit hormoon, geproduceerd in de hypofyse, stimuleert de melkproductie en wordt gestimuleerd door stress, lichamelijke inspanning en stimulatie van de tepels. Meer aanleggen kan de melkproductie verhogen, maar een verhoogd prolactine-niveau kan ook je vruchtbaarheid onderdrukken.


HPL (Humaan Placentair Lactogeen)

Humaan Placentair Lactogeen, oftewel HPL,  is aanwezig tijdens de zwangerschap om de productie van prolactine te remmen en voorkomt dat het lichaam de baby afstoot. Na de bevalling neemt de HPL-spiegel af in verband met de borstvoeding.


Progesteron

Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het reguleren van de menstruatie en heeft diverse functies tijdens de zwangerschap, zoals het behoud van de baarmoederwand en het onderdrukken van vroegtijdige weeën. Na de bevalling daalt de progesteronspiegel snel omdat het lichaam dit hormoon niet meer in grote hoeveelheden nodig heeft.


Relaxine

Relaxine  zorgt voor het verslappen van de banden van de gewrichten tijdens de zwangerschap, vooral belangrijk tijdens de bevalling. Na de bevalling keert de hoeveelheid relaxine snel terug naar het niveau van vóór de zwangerschap.


Oestrogeen

Dit hormoon heeft tal van functies, zowel tijdens als buiten de zwangerschap, waaronder de groei van de baarmoeder, de vorming van bloedvaten en het stimuleren van de melkproductie. Na de bevalling kan een snelle daling van oestrogeen leiden tot stemmingswisselingen en andere klachten.


Voordat je verder gaat....

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.



Waar kan ik last van krijgen tijdens het ontzwangeren en hormonen?

Tijdens het ontzwangeren en de hormonale veranderingen na de bevalling kunnen verschillende klachten optreden. Na negen maanden van zwangerschap is het normaal dat je lichaam terugkeert naar zijn niet-zwangere staat, maar dit proces kan bij iedereen anders verlopen.

De hormonale veranderingen kunnen leiden tot verschillende klachten. Het is belangrijk om te weten welke klachten je kunt verwachten tijdens het ontzwangeren en hormonale veranderingen, zodat je hierop kunt anticiperen en indien nodig hulp kunt zoeken. Enkele veel voorkomende klachten door hormonen na de bevalling zijn:

Naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van je baarmoeder en kunnen ontstaan In de eerste dagen na je bevalling. Dat komt omdat ze nodig zijn om je baarmoeder te helpen weer terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte. Je kunt het volgende doen om de klachten te verminderen:

  •  Warmte op je buik of onderrug middels een kruik of warme douche.
  •  Leg je kindje wat vaker aan omdat je dan het herstelproces van je baarmoeder versnelt.
  • Ga regelmatig naar het toilet omdat je baarmoeder het beste kan samentrekken als je blaas leeg is.


Stuwingen borsten

Deze kunnen vooral in de eerste weken na de bevalling ontstaan, omdat prolactine voor het op gang komen van de borstvoeding zorgt. Je borsten voelen dan vol en gespannen aan, wat zelfs kan zelfs leiden tot een ontsteking van je borst. Dit alles kan erg pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er oplossingen voor die de klachten kunnen verminderen:

  •  Kolven kan helpen om de ergste druk eraf te halen.
  •  Leg voor het voeden een warm kompres op de pijnlijke borst gedurende ongeveer 15 minuten of ga onder de warme douche staan. Dit zorgt dat de melkkanaaltjes open gaan staan en voor een betere toeschietreflex.
  • Voed in wisselende houdingen. Zo worden alle melkkanaaltjes goed geleegd en verstoppingen voorkomen. Leg de baby aan op zo'n manier dat het kinnetje wijst naar de pijnlijke plek in de borst. Op die manier wordt die kant van de borst het best leeggemaakt.
  • Probeer de harde plekken tijdens en tussen de voedingen weg te masseren. Dit gaat het makkelijkst in een warm bad of onder een warme douche.
  • Bij droge of beschadigde tepels, kunt u een klein beetje calendula op de tepel en tepelhof aanbrengen.
  • Je kan er ook voor kiezen om Hydrogel Pads te gebruiken, die ervoor zorgen dat de huid sneller geneest.


De volgende ingrediënten kun je het beste eten als je borstvoeding geeft:

  • Ananas: maakt het enzym bromelaïne aan, wat kan helpen bij het verhogen van de melkproductie.
  • Fenegriek: wordt vaak gebruikt als een kruidensupplement om de melkproductie te verhogen. Het kan worden ingenomen als thee, capsules of in gerechten.
  • Havermout: is een goede bron van complexe koolhydraten en vezels zoals bètaglucaan. Daarbij bevat het ijzer, wat gunstig kan zijn voor de melkproductie.
  • Donkergroene bladgroenten: zoals spinazie, boerenkool en broccoli bevatten calcium, ijzer en vitamines die goed zijn voor een gezonde melkproductie.
  • Wortelen: bevatten bètacaroteen, wat omgezet wordt in vitamine A, een belangrijke voedingsstof voor de moedermelk.
  • Amandelen: zijn een gezonde bron van eiwitten en gezonde vetten, wat gunstig kan zijn voor de melkproductie.


Zweten

Sommige vrouwen krijgen te maken met overmatig zweten door de hormonen na de bevalling. Het is een manier van je lichaam om zich te ontdoen van het extra vocht dat je vasthoudt tijdens je zwangerschap. Oestrogeen zorgt namelijk dat je vocht vasthoudt tijdens de zwangerschap. Doordat het oestrogeen na de bevalling daalt, ga je minder vocht vasthouden. Ook kan je last krijgen van opvliegers en zweten als gevolg van de daling van oestrogeen.

Haaruitval

Haaruitval na de zwangerschap, we kunnen ons voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. Er zijn verschillende redenen dat je last kan krijgen van haaruitval na je bevalling.

Tijdens je zwangerschap maak je veel oestrogeen aan, wat ervoor zorgt dat je haar in de groeifase (anagene fase) blijft zitten waardoor het minder snel uitvalt. Heel wat vrouwen merken dan ook dat hun haar sneller groeit en dikker aanvoelt als ze zwanger zijn.

Na de bevalling daalt je oestrogeenspiegel weer naar het normale niveau, wat ervoor zorgt dat veel van de haarzakjes waar je haren uit groeien in rustfase belanden. Je ziet dan dat het haar opeens erg uit gaat vallen. Dat komt omdat het haar wat 9 maanden eigenlijk uit had moeten vallen een inhaalmanoeuvre maakt. Het behouden van meer haar tijdens de zwangerschap leidt daarom vaak tot overmatige haaruitval na de bevalling. Daarbij kan je haar dunner en broos worden als gevolg van een toename van oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap. Ook kan je haar broos worden als gevolg van een ijzer of ander vitaminetekort. Sommige vrouwen ervaren ook extra haaruitval in de maanden na de geboorte als gevolg van een disbalans van schildklierhormonen.



Andere klachten die je kunt ervaren door hormonen na de bevalling zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, aambeien, ijzertekort, of postpartum depressie.


Hoe lang blijf ik last van hormonen na de bevalling houden?

Het proces van ontzwangeren na de bevalling kan bij iedereen anders verlopen. Het is lastig te voorspellen hoelang het gaat duren. Het is vooral een uitdaging om je hormonen weer op een goede manier in balans te krijgen. Gelukkig kun je je hormonen een handje helpen, omdat ze alles te maken hebben met hoe je je voelt, hoe je de zaken aanpakt en hoeveel energie je hebt.


Je hormonen na bevalling weer in balans krijgen

De hormonale veranderingen kunnen leiden tot een scala aan klachten, waaronder vermoeidheid, haaruitval, stemmingswisselingen en meer. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hormonen na de bevalling weer in balans te brengen en je gezondheid te verbeteren.


Verminder stress

Stress kan een grote invloed hebben op je hormonale balans. Het kan de productie van cortisol verhogen, wat op zijn beurt andere hormonen uit balans kan brengen. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Zorg ook voor voldoende rust en slaap, en neem de tijd voor selfcare activiteiten die je ontspannen.


Gezonde voeding

Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen om je hormonen in evenwicht te brengen. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Dit kan onder meer helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van een gezonde hormoonproductie. Focus op het eten van volle granen, verse groenten en fruit, eiwitten van bijvoorbeeld biologische volle yoghurt en gezonde vetten.


Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan het in balans brengen van je hormonen. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van je humeur en het stimuleren van de productie van endorfines, ook wel bekend als 'gelukshormonen'. Probeer dagelijks wat lichte lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, zwemmen of yoga.

 Het is wel uiterst belangrijk dat je lichaamsbeweging rustig en op de juiste manier opbouwt. Bij ons programma voor sporten na de zwangerschap nemen wij je mee in het hele proces! Je kunt zelfs al rustig beginnen vanaf 3 dagen na je bevalling, gewoon vanuit je bed! Dat is dan natuurlijk niet heftig sporten, maar je begint met ademhaling, mobiliteits-en bekkenbodem/core oefeningen. Vanaf 6 weken postpartum bouw je echt op met sportoefeningen, en dat zal echt zweten worden; trust me!


Knuffelen en huid-op-huidcontact

Oxytocine, ook wel bekend als het 'knuffelhormoon', speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de band tussen jou en je baby, het stimuleren van de melkproductie en het verminderen van stress. Knuffelen en huid-op-huidcontact met je baby kunnen de niveaus van oxytocine in je lichaam verhogen en je helpen je beter te voelen. Een heel goed excuus om zo veel mogelijk met je kleintje te kroelen!


Voedingsmiddelen die de hormoonbalans ondersteunen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen specifiek helpen bij het ondersteunen van je hormoonbalans. Denk aan voedingsmiddelen zoals:

  • dadels, die een oxytocine-boost kunnen geven
  • voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis, lijnzaad en walnoten, die ontstekingsremmend kunnen werken en de hormoonproductie kunnen ondersteunen.


Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat jouw hormonale veranderingen ernstige klachten veroorzaken, zoals aanhoudende stemmingsstoornissen of ernstige vermoeidheid, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken! Een zorgverlener kan je heel goed  helpen bij het identificeren van de oorzaak van je symptomen en een behandelplan opstellen dat het beste bij je past.


Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap van professionals ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!