Diastase na de zwangerschap

Een diastase is een normaal fenomeen tijdens de zwangerschap, alleen wil je geen diastase na de zwangerschap overhouden. Je wilt na je bevalling dat deze weer herstelt. Tijdens de zwangerschap, wanneer de buik groter wordt, gaan de buikspieren wijken om op deze manier ruimte te maken voor de groeiende baarmoeder. De buikspieren gaan wijken bij de linea alba. Dat is een lijn die in het midden van je buik loopt en waar de buikspieren samenkomen, dat zie je mooi hieronder


In het kort:

Of jij een diastase overhoudt na je zwangerschap kan van verschillende dingen afhangen. Dit zijn wat factoren die meespelen:

  • Zwanger worden na je 34e.
  • Of je al eerder bevallen bent.
  • Als je een keizersnede hebt gehad.
  • Als je langdurig verhoogde buikdruk hebt gehad, bijvoorbeeld door een langdurige persfase.


Klachten die je kunt krijgen wanneer de diastase niet goed hersteld zijn:

  • Lage rugpijn.
  • Verminderde functionaliteit van de inner-core.
  • Verminderde functionaliteit van de buikspieren.
  • Een navelbreuk.


Diastase na je zwangerschap

Ik zie bij mij in de praktijk enorm veel vrouwen die bang zijn voor een diastase na hun zwangerschap. Ook zijn ze daardoor bang om te sporten en doen ze het maar helemaal niet, terwijl blijven sporten juist zo belangrijk is voor je lichaam, je kindje én het herstel na de bevalling. Blijf vooral (aangepast) sporten en als je twijfelt, doe dan lekker mee aan ons programma. Dan weet je zeker dat je de juiste oefeningen doet en je ze op een goede manier uitvoert:-)


Diastase na de bevalling

Door het hormoon relaxine kunnen de buikspieren uit elkaar gaan zonder dat je hier later last van krijgt. Of jij een diastase overhoudt na de bevalling kan van verschillende dingen afhangen. Zo heb je een vergrote kans op het behouden van een diastase wanneer je:

  • Zwanger wordt na je 34e.
  • Al eerder bevallen bent.
  • Een keizersnede hebt gehad.
  • Langdurig verhoogde buikdruk hebt gehad, bijvoorbeeld door een langdurige persfase.
  • Zwanger was van een meerling.
  • Een grote baby had en/of veel vruchtwater.
  • Verkeerde belasting op de linea alba tijdens de zwangerschap hebt gezet waardoor er extra rek op de peesplaat is ontstaan.
  • Constipatie had (waardoor vaak persen bij ontlasting).
  • Je verkeerde krachttraining tijdens of na de zwangerschap hebt gedaan waardoor er meer trekkracht op de peesplaat is ontstaan.

Bovenstaande betekent niet dat wanneer je één of meerdere van deze vakjes kunt aankruisen je sowieso een diastase na je zwangerschap overhoudt. Wel heb je een wat vergrote kans hierop.



Welke klachten krijg je door een diastase?

Niet iedereen ervaart klachten bij een diastase na de zwangerschap. Vroeger werd gedacht: "hoe breder de diastase, hoe meer klachten". Tegenwoordig weten we uit onderzoek dat de breedte van de diastase helemaal niet zoveel zegt. Veel belangrijker is de veerkracht van het bindweefsel. Denk hierbij aan een trampoline. Je kunt je diastase laten controleren door een bekkenfysiotherapeut en die kan een oordeel geven over de gesteldheid van je diastase. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam. Klachten die je kunt krijgen wanneer de diastase niet goed hersteld zijn:

  • Lage rugpijn.
  • Verminderde functionaliteit van de inner-core.
  • Verminderde functionaliteit van de buikspieren.
  • Een navelbreuk.
  • Cosmetische onzekerheden (een ingedeukte buik of juist een bult op een plek die je niet wilt).
  • Verminderde stabiliteit van de lage rug en het bekken.

Ben jij onzeker over je nieuwe lichaam na de bevalling? Weet dat je niet de enige bent! Praat erover, je zult zien dat het niet gek is wat je voelt en dat delen kan opluchten.

Voordat je verder gaat.... 

Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.

Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.



Hoe zorg ik dat de diastase na de zwangerschap optimaal herstelt?

Het herstel van een diastase is een bindweefselherstel. Het herstel van het bindweefsel duurt zo’n 300-350 dagen. Dit betekent niet dat het herstel altijd zo lang duurt; bij sommigen kan de diastase al na 3 weken hersteld zijn, en bij anderen kan het een jaar duren. Om ervoor te zorgen dat de diastase na je zwangerschap optimaal herstelt, kan je meedoen aan ons postpartum programma. Zo weet je 100% zeker dat je de goede oefeningen doet voor je herstel. 

Neem de eerste 2-3 weken echt rust en ga nog niet aan de slag met oefeningen om je diastase na de zwangerschap te herstellen. Rust is super belangrijk voor het fysiologische herstel van de buikwand. Geen lange wandelingen, zo min mogelijk tillen en niet het huis gaan schoonmaken. Dat betekent natuurlijk niet dat je na die 3 weken weer alles zomaar kunt gaan doen. 

Vanaf 3 dagen na je bevalling - mits je geen complicaties hebt - mag je meedoen met ons postpartum programma. In dit programma leren wij je op de juiste manier weer je inner-core aan te spannen. De eerste 6 weken van dit programma bestaan voornamelijk uit  mobiliteit-, ademhalings- en bekkenbodemoefeningen die je met ons mee kan doen, waarbij de eerste 2-3 weken zelfs gewoon vanuit bed te volgen zijn. Je kunt dit helemaal safe meedoen, zelfs wanneer je een diastase hebt. De oefeningen zijn zelfs juist goed tegen een diastase! Wanneer je lekker fanatiek het programma volgt kun je in 12 weken klaar zijn om te starten met opbouwen van je eigen sport (dus in 12 weken na je bevalling). Let op: dit is wanneer alles goed gaat. Je kunt hier zo lang de tijd voor nemen als je wilt natuurlijk, ook kun je de lessen veel langer meedoen dan de 12 weken. Sneller gaan raden wij niet aan.

Je kunt ons abonnement gratis 3 dagen proberen. Met een abonnement heb je toegang tot AL ONZE PROGRAMMA’S. Zowel de programma’s voor sporten tijdens je zwangerschap als daarna. Je kunt het abonnement op elk moment opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Wil jij het liefste meerdere kindjes? Dan is een pakket de beste keuze. Je kunt dan alsnog een abonnement proberen, deze opzeggen en dan het pakket kiezen dat bij je past.




Ademhaling om je diastase te verminderen

Tijdens je zwangerschap is je manier van ademhalen veranderd. Je ademt vaak sneller en oppervlakkiger. Hierdoor zet je je ribben meer uit en sluit je de buikspieren minder. Ademhalingsoefeningen zoals die waar wij mee beginnen in ons postpartum programma in les 1 zijn ideaal om je ademhaling weer te normaliseren. 

Een diepere ademhaling met een goede sluiting van de ribben en buikwand bevordert het herstel van de diastase na de zwangerschap. Daarnaast kun je je ademhaling gebruiken bij de momenten dat je toch kracht moet zetten. Denk aan het opstaan uit een stoel of uit bed komen. Tijdens de beweging adem je uit om zo de buikdruk en druk op de diastase te verkleinen. Ja, jij dacht dat je van dat puffen af was, nou mooi niet dus.


Is een diastase na een keizersnede anders?

Een diastase na een keizersnede is niet heel verschillend dan na een vaginale bevalling. Bij zowel een keizersnede of vaginale bevalling ontstaat een diastase al tijdens de zwangerschap. Het herstel van een diastase na een keizersnede kan misschien iets vertraagder zijn. Dit komt doordat ze bij een keizersnede door de buikspieren heen moeten snijden, waardoor het herstel misschien wat langer kan duren. Net zoals het herstel van de bevalling zelf, zal het herstel van een diastase ook sneller gaan dan bij de ander. Nogmaals is het belangrijk dat de eerste 2-3 weken rust superbelangrijk is!


Moet ik een buikband dragen bij een diastase?

Je kunt een buikband of sluitlaken dragen de eerste weken na de bevalling. Na de bevalling is het namelijk heel belangrijk dat je de eerste 2-3 weken zoveel mogelijk rust geeft aan de buik (in verband met de diastase na de zwangerschap) en de bekkenbodem.  

Je kunt ook een buikband na een keizersnede dragen. Het is niet zo dat je met een buikband of sluitlaken juist de buikspieren slap maakt, want dat zijn ze toch al. In plaats van die veel te dure supersonische buikband kun je ook gewoon corrigerend ondergoed of die mooie strakke high waist yoga legging van je aandoen. Dit geeft nagenoeg hetzelfde effect. Let op: het moet wel echt zo strak zitten dat het ondersteuning geeft. Veel vrouwen vinden het heel prettig om de eerste weken een buikband na een keizersnede te dragen. Misschien verleng je het zelfs tot 6 weken. Laat wel eerst de wond goed helen voordat je die strakke legging aan doet. 

Wil jij wekelijks gratis informatie rondom jouw zwangerschap van een professional ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief