Oefeningen tijdens je zwangerschap voor het derde trimester
Vind jij het verleidelijk om het einde van je zwangerschap als een excuus te gebruiken om niet te hoeven sporten? Think twice! Sporten tijdens je zwangerschap is enorm belangrijk! En het is écht niet zo dat je nu alleen nog maar gedoemd bent tot wat laffe arm oefeningen. Zeker niet, je kunt juist nog hartstikke veel doen. Als je het maar op de juiste manier doet. Hier geven we je wat oefeningen tijdens je zwangerschap voor het derde trimester die je nog perfect kunt doen.
Oefeningen zwangerschap derde trimester; in het kort
Oefeningen tijdens het derde trimester van de zwangerschap zijn belangrijk om actief te blijven, je kracht te behouden, je mobiliteit te verbeteren en je voor te bereiden op de bevalling. Hier zijn enkele oefeningen tijdens je zwangerschap voor het derde trimester:
- Richt je op het trainen van je billen, benen en schouders. Deze spiergroepen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en kunnen je helpen bij de bevalling en het dragen van je baby.
- Vermijd oefeningen op je rug als je klachten hebt, zoals misselijkheid of benauwdheid. Pas ook de gewichten aan en maak meer herhalingen zonder te veel gewicht.
- Doe mobiliteitsoefeningen voor je bekken en rug om je gewrichten stabiel en sterk te houden.
- Voer hip openers (oefeningen die je heupen openen) uit, omdat ze kunnen bijdragen aan een soepelere bevalling. Overleg altijd met je zorgverlener of gespecialiseerde trainer voordat je nieuwe oefeningen probeert.
- Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en rekening te houden met eventuele klachten die je hebt. Stop met oefeningen die ongemakkelijk aanvoelen of klachten veroorzaken.
Voordat je verder gaat....
Wil jij ons weekmenu t.w.v. €14,95 helemaal gratis ontvangen? Meld je hieronder dan aan voor onze nieuwsbrief. Je zult dan regelmatig tips van mij en Kim ontvangen. Kim is orthomoleculair therapeut en deelt in de nieuwsbrief veel gratis tips qua voeding waar jij tijdens en na je zwangerschap veel aan hebt, zoals hoe je je hormonen weer in balans krijgt.
Ik deel tips zoals wat je kunt doen tegen een puntbuik, wat je kunt doen tegen een diastase en hoe je het wandelen na je bevalling kunt opbouwen.
Oefeningen tijdens je zwangerschap voor het derde trimester
Sporten tijdens je zwangerschap biedt veel meer voordelen dan je denkt voor zowel jou als je groeiende baby. Daarom is het super belangrijk dat je gewoon lekker door blijft bewegen in het derde trimester. Het derde trimester van je zwangerschap is een spannende tijd waarbij je ‘due date’ steeds dichterbij komt. En dat merk je aan de grootte van je buik! Hoewel je misschien wat vermoeider bent en je inmiddels echt niet meer om je buik heen komt (letterlijk), is het nog steeds belangrijk om actief te blijven en voor je lichaam te zorgen. Met de juiste oefeningen tijdens je zwangerschap voor het derde trimester kun je je kracht behouden, je mobiliteit verbeteren en je voorbereiden op de bevalling.
Het is en blijft tijdens je zwangerschap essentieel om naar je lichaam te luisteren en rekening te houden met eventuele klachten die je hebt. Sommige oefeningen kun je beter overslaan in het derde trimester als ze je een ongemakkelijk gevoel geven of als je klachten krijgt.
Oefeningen op je rug vermijden bij klachten
Zo moet je bijvoorbeeld te lang op je rug liggen of te veel oefeningen op je rug achter elkaar vermijden. Als je last hebt van misselijkheid of benauwdheid wanneer je op je rug ligt, is het beter om deze oefeningen helemaal niet te doen. Pas ook de gewichten aan: het is beter om meer herhalingen te maken zonder (te veel) gewicht.
Billen, benen en schouders trainen
Richt je op het trainen van je billen, benen en schouders. Deze spiergroepen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en kunnen je helpen bij de bevalling en het dragen van je baby. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te blijven luisteren en je grenzen te respecteren.
Je zult in ons programma dan ook zien dat we veel aandacht aan je booty besteden! Kim had namelijk 1 grote angst: van die platte pannenkoekenbillen na de bevalling. Dat moest natuurlijk koste wat kost vermeden worden.
Mobiliteit voor je bekken en rug
Naast krachttraining kunnen mobiliteitsoefeningen voor je bekken en rug je ook enorm helpen. Die pakken we dan ook veel mee in ons programma. Tijdens de zwangerschap kan je gewrichten wat losser worden als gevolg van hormonale veranderingen, dus het is belangrijk om ze stabiel en sterk te houden. Probeer oefeningen die de flexibiliteit en stabiliteit van je bekken en rug verbeteren.
Hip openers
Ten slotte kunnen hip openers (oefeningen die je heupen openen) bijdragen aan een soepele bevalling. Overleg altijd met je zorgverlener, of gespecialiseerde trainer voordat je nieuwe oefeningen probeert, vooral als je specifieke klachten of complicaties hebt.
Blijf actief, maar forceer niets en neem voldoende rust. Met de juiste oefeningen en zorg voor jezelf kun je fit en gezond blijven tijdens het derde trimester van je zwangerschap.
Wil je zeker weten dat je oefeningen doet die goed voor je zijn tijdens je zwangerschap? Doe dan mee met ons programma! We bieden week 16 t/m week 40 van je zwangerschap aan, maar je kunt ook alleen voor ons programma voor het derde trimester gaan. Bovendien kun je elke week kiezen uit een light, medium en heavy workout, zodat je workout past bij hoe fit jij je voelt en hoeveel tijd je hebt. Ons programma is het enige programma in Nederland dat is opgezet door een erkend bekkenfysiotherapeut.
Welke oefeningen mag je niet meer doen als je zwanger bent?
Oké, tijd voor de oefeningen die je beter kunt laten rusten tijdens je zwangerschap. Maak je geen zorgen, we gaan niet met het belerende vingertje zwaaien. Laten we gewoon even kijken naar de oefeningen die je nu even on hold moet zetten, dan kun je ze na de bevalling gewoon weer oppakken als je op de juiste manier opgebouwd hebt.
Wijde posities zoals uitvalspassen
Laten we beginnen met die glorieuze, wijde posities. Je kent ze wel, waarbij je jezelf opent als een bloem die de zon begroet. Maar hey, we zijn niet allemaal yoga-meesters. Dus laten we die extreme spreidstand voor nu even parkeren. Je gewrichten zijn misschien iets losser door die zwangerschapshormonen, dus laten we het niet té spannend maken. Doe dus geen grote uitvalspassen, bijvoorbeeld meer.
High impact
Laten we ook niet vergeten dat high impact oefeningen nu even op de reservebank zitten. Denk aan oefeningen zoals springtouwen. Je gewrichten hebben al genoeg te verduren, dus laten we ze niet nog meer belasten.
Oefeningen waarbij je een ‘puntbuik’ krijgt
Vermijd oefeningen die je buik laten uitpuilen alsof je een kunstwerkje van Moeder Natuur bent. Nee, we hebben het niet over het creëren van een 'food baby' na een stevige maaltijd.
Doe jij een oefening waarbij je een ‘punt’ op je buik ziet ontstaan? Dan moet je deze oefening voor nu vermijden. Of je voert de oefening verkeerd uit, of deze oefening is nu te zwaar.
Het is belangrijk om een puntbuik tijdens je zwangerschap te voorkomen, omdat dat betekent dat je te veel buikdruk genereert. Te veel buikdruk geeft een vergrote druk op je diastase en bekken(bodem). Een puntbuik kan leiden tot extra druk op je buik. Je hebt vast gehoord van een diastase? Dit is een normaal fenomeen tijdens je zwangerschap waarbij je buikspieren gaan wijken. Je wilt alleen niet dat dit wijken van je buikspieren na je zwangerschap blijvend wordt. Vandaar dat jij tijdens je zwangerschap te veel buikdruk moet voorkomen.
Stoppen bij pijn in je lies, heup, lage rug, bil en bekkenbodem
En natuurlijk, luister altijd naar je lichaam. Als je pijn voelt in je lies, heup, lage rug, bil of bekkenbodem, is het tijd om even halt te houden. Deze gebieden kunnen tijdens de zwangerschap wat gevoeliger zijn, dus forceer niets en gun jezelf voldoende rust. Blijft de pijn aanhouden, maak dan een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysio.
Sporten in het derde trimester
Hoeveel mag je sporten in het derde trimester van je zwangerschap? Ah, de grote vraag over bewegen op het einde van je zwangerschap! Maak je geen zorgen, we gaan je geen verbod geven voor fysieke activiteit. Laten we eens kijken naar wat je kunt doen en hoe je het veilig kunt houden, zelfs als je aan het einde van je zwangerschap bent.
Bewegen tijdens je zwangerschap is echt goed voor je! Bovendien kan het zelfs je bevalling een beetje helpen opwekken als je rond de 40 weken bent. Dus, waar wacht je nog op? Trek die sportschoenen aan en maak je klaar voor wat activiteit.
Rustig wandelen en fietsen
Alhoewel hardlopen in het derde trimester wat lastiger kan gaan, is wandelen altijd een goede keuze, ongeacht in welk stadium van je zwangerschap je bent. Het is een rustige, low-impact activiteit die je helpt actief te blijven zonder jezelf te overbelasten. Neem alleen wel voldoende rust tussendoor. Je kunt namelijk het gevoel krijgen dat je een beetje ‘beurs’ bent tussen je benen. Dit is een reden om te stoppen. Je kunt ook rustig fietsen. Voor de één is fietsen fijn en voor de ander juist het lopen.
Rustig wandelen en fietsen kun je onbeperkt doen, als je maar goed luistert naar je lijf en stopt wanneer je voelt dat het genoeg is.
Rust
Rust is net zo belangrijk als sporten in het derde trimester van je zwangerschap. Neem voldoende rust tussen je activiteiten door en luister naar de signalen van je lichaam. Als je vermoeid bent, geef jezelf dan de tijd om te herstellen. Het is geen wedstrijd, dus luister naar je innerlijke rustige wijze mama.
De juiste techniek
En vergeet niet om op de juiste techniek te letten bij het uitvoeren van oefeningen. Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt en let heel goed op je ademhaling om je lichaam te ondersteunen tijdens deze laatste fase van je zwangerschap.
En zoals altijd, als je twijfels hebt of specifieke vragen, raadpleeg dan je zorgverlener. Zij kunnen je persoonlijk advies geven op basis van jouw situatie. Veel plezier met bewegen en geniet van deze laatste fase van je zwangerschap!
Een absolute red flag tijdens alle trimesters, maar tijdens je derde al helemaal, is een (herhaalde) harde buik. Dan weet je dat het teveel is, of dat je de oefening niet goed uitvoert.
Mag je zwemmen als je zwanger bent in het derde trimester?
Mag je eigenlijk zwemmen als je zwanger bent in het derde trimester? Zeker, als je geen klachten hebt! Zwemmen tijdens je zwangerschap kan juist heel fijn zijn! Je bent in het water een stuk lichter en kan daardoor fijne bewegingen doen zonder dat dat heel veel kracht kost.
Een aquarobics lesje kan je dan weer beter niet doen, dat is in deze fase van je zwangerschap te zwaar voor je lichaam. Houd het simpel, trek wat baantjes in het bad!
Toch moet je oppassen met zwemmen als je zwanger bent in het derde trimester. Als je al last hebt van klachten, met name bekkenpijn of schaambotpijn, kan zwemmen juist pijnlijk zijn.
Wil jij regelmatig tips over jouw zwangerschap ontvangen van professionals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!