Herstel na een zwangerschapsverlies

Helaas schrijf ik deze blog over het herstel na zwangerschapsverlies ook uit eigen ervaring. Het woord Miskraam vind ikzelf een heel vervelend woord. Alsof er iets mis was met jou of met het kindje. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Een zwangerschap verliezen is vreselijk en het gevoel dat jij of het kindje dan iets mis hebben gedaan maakt het alleen nog maar erger. Het is een verlies, een gemis en het is het ergste dat me ooit is overkomen. Vandaar dat in dit blog niet wordt gesproken over miskraam, maar over zwangerschapsverlies.

 Zwangerschapsverlies betekend dat een zwangerschap vroegtijdig wordt afgebroken met een negatieve afloop. Het gemis en de emotionele impact, laat zich niet bepalen door de zwangerschapsduur. Er kunnen verschillende redenen zijn voor zwangerschapsverlies. De duur van de zwangerschap en rede van de het verlies kunnen echter wel van invloed zijn op je herstel. 

 Helaas komt zwangerschapsverlies veel voor ongeveer 15-20% van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt in zwangerschapsverlies. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland een zwangerschapsverlies doormaken. Dat is best veel. 

 

Emotioneel herstel

 Er is geen tijdlijn voor het emotionele herstel na zwangerschapsverlies. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor het emotionele herstel. Er zijn tegenwoordig veel fora en stichtingen waarbij je in contact kunt komen met lotgenoten. Soms is er professionele hulp nodig bij jouw herstel. Trek aan de bel wanneer je merkt dat je zelf niet verder komt in je herstel. Zwangerschapsverlies zul je nooit vergeten en altijd bij je dragen, maar het moet je niet de rest van je leven belemmeren. Praat er over en stop het niet weg. Dat kan soms erg moeilijk zijn. 

 

Zelf heb ik hulp gehad van een Psycholoog. Voor het bevallingstrauma heb ik EMDR-behandelingen gehad. Dit kan bij traumatische gebeurtenissen heel goed helpen. Dat was in mijn geval ook zo! Hierna heb ik doormiddel van cognitieve gedrag therapie beter om leren gaat met bepaalde situaties en gevoelens. Iedereen heeft iets anders nodig en natuurlijk hoef je niet per se naar een psycholoog nadat je zwangerschapsverlies hebt ervaren. Soms kan steun van vrienden, familie en geliefden voldoende zijn om emotioneel verder te gaan. Maar voel je ook niet stom, slecht of een aansteller wanneer jij dit wel nodig hebt. Durf om hulp te vragen van wie dan ook. Neem de tijd. Niks is goed of fout. 

 

Fysiek herstel

 Ook na zwangerschapsverlies moet je fysiek herstellen. Over het algemeen nemen we de zwangerschapsduur als hersteltijd aan. Dat betekent 10 weken zwanger = 10 weken ontzwangeren. Dit is een algemene prognose, maar kan afwijken bij complicaties. Na een bevalling heb je, net als na een voldragen zwangerschap, altijd een kraamweek. Zorg er dan ook voor dat je de eerste 10 dagen veel rust neemt. Het vloeien kan ook bij zwangerschapsverlies tot wel 6 weken duren. Gemiddeld krijgen de meeste vrouwen na 6 weken weer hun eerste menstruatie. Wanneer jij veel bloed bent verloren tijdens de bevalling kun je daar best even last van hebben. Wanneer jij twijfelt kan het echt geen kwaad om je Hb te laten controleren doormiddel van een bloedtest. 

 

Supplementen en vitamines

 Voor herstel heb je rust nodig, maar je kunt nog meer doen om je herstel te bevorderen. Zorg dat je voldoende vitaminen en bouwstenen binnenkrijgt voor een goed herstel. Denk hierbij aan:

  1. Collageen
  2. Magnesium
  3. Ijzer
  4. Ashwagandha
  5. Choline
  6. Omega 3
  7. Vitamine B12

 

Zelf vond ik het fijn om een natuurlijk variant van supplementen en vitamines te gebruiken zoals die van Vitakruid. Naast bovenstaande vitamines en supplementen ben ik ook SilSolutions van vitakruid gaan gebruiken. In dit product zit silicium en Vitamine C.

SilSolutions is goed voor de aanmaak van kraakbeen en ondersteunt de botten. * Dit mineraal helpt daarnaast bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en draagt bij aan de vorming van collageen, dat helpt de huid te verstevigen. Naast alle voordelen voor de huid helpt het gezonde haren en nagels te behouden. En precies daarom heb ik het gebruikt. Door die stomme hormoon veranderingen ben ik na 3 zwangerschappen voor mijn gevoel de helft van mijn haar verloren (stress zal vast ook niet helpen). Maar ik moet je zeggen, toen ik na het verlies van Benjamin begon met dit product is mijn haar een stuk dikker geworden en ben ik echt veel minder haar verloren. Geloof me ik had na mijn eerste twee zwangerschappen inhammen die nog erger waren dan die van mijn schoonvader. 

 Het slikken van extra vitamines en supplementen gaf me ook een zeker gevoel. Het gevoel dat ik er alles aan deed om mezelf weer zo snel mogelijk fit te voelen. Want eerlijk is eerlijk wanneer je je lichamelijk beter voelt en wanneer je weer kunt sporten maak je ook weer endorfine aan. En laat endorfine nou net dat geluks hormoon zijn waar je naar snakt na zo’n verschrikkelijke tijd en verlies. 

 

Sporten na zwangerschapsverlies

 Begin niet eerder dan 10 dagen na het verlies met oefeningen. Zolang jij nog bloed verliest is de wond in je baarmoeder nog niet hersteld. Het is dan niet verstandig om veel druk op je buik te zetten. Lang wandelen en sporten raad ik je dan ook af. Vanaf dag 1 mag je ademhalingsoefeningen en mobiliteit oefeningen doen. Na 10 dagen kun je starten met de awareness van je bekkenbodem en inner-core. Dit kun je langzaam gaan opbouwen naar zwaardere oefeningen. Postpartum lesjes kunnen erg confronterend zijn. Vraag een gespecialiseerde trainer of bekkenfysiotherapeut voor een juiste opbouw van oefeningen. Vind je ook dat vervelend? Stuur ons dan via Instagram een PM en Isabeau zal je een lijst met oefeningen sturen die jij goed kunt doen voor een goede opbouw tijdens je herstel. 

  

Vertraagd herstel?

Trek aan de bel! Plan een controle in bij je verloskundige, gynaecoloog of maak een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Een zwangerschap heeft altijd impact op je bekkenbodem alleen al door hormoon veranderingen. Ervaar jij klachten die je niet helemaal kunt plaatsen of maak jij je ergens zorgen over laat het dan altijd checken! Dit gaat over het fysieke herstel, maar ook je emotionele herstel kan vertraagd plaatsvinden. Misschien komt de pijn pas later of op een onverwacht moment. Zoek contact met je huisarts of een psycholoog om te kijken welke hulp het beste bij jou past. 

 

Mijn verhaal

 Zoals al eerder gezegd schrijf ik helaas vanuit ervaring. Niet een maar twee keer heb ik een zwangerschap moeten verliezen. De eerste keer dat dit gebeurde was in december 2021. Hierna precies een jaar later in december 2022 nog een keer. Wil jij mijn ervaring lezen? Dat kan hier.

Liefs, Isabeau

 


Wij willen alle lieve mamma's die aan het herstellen zijn van zwangerschapsverlies heel veel kracht en sterkte toewensen