De eerste keer seks na de bevalling
We duiken in een onderwerp dat voor veel vrouwen zorg is: de eerste keer seks na de bevalling. Het brengen van nieuw leven in de wereld is een magische gebeurtenis, maar het verandert ook veel in je leven. Inclusief je seksualiteit. Sommige koppels hervatten seksuele activiteit binnen enkele weken na de bevalling, terwijl anderen er maanden over doen. Het is volledig normaal en begrijpelijk dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen en dat er andere factoren zijn die van invloed kunnen zijn, zoals vermoeidheid, veranderingen in de hormoonspiegels en de zorg voor een baby.
Het is belangrijk om open te communiceren met je partner en naar je eigen lichaam te luisteren om te bepalen wanneer je je klaar voelt om weer seks te hebben.
Wil jij meer handige tips rondom je zwangerschap? Neem dan een kijkje op onze zwangerschapspagina.
Wanneer weer voor de eerste keer seks?
Wanneer je weer seks kunt hebben na de bevalling varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 6 weken te wachten. De meeste vrouwen zijn dan gestopt met vloeien en de baarmoeder is dan over het algemeen hersteld van de wond die de placenta heeft achter gelaten. Gestopt zijn met vloeien is een belangrijke voorwaarde voor het starten met vrijen.
Ook de bekkenboden is dan niet meer gezwollen en hechtingen zijn hersteld. Ook na een keizersnede is het belangrijk om 6 weken te wachten. Tijdens het vrijen kan er veel druk op de buik komen te staan en dat vinden hechtingen en je litteken niet fijn.
We hebben het nu vooral over het fysieke aspect van wanneer je weer mag beginnen maar wat leidend moet zijn voor de eerste keer weer seks hebben is dat je er zin in hebt! En laat dit laatste nu net vaak het probleem zijn. Er is zo veel gebeurd met dat lichaam dat het best even kan duren voordat jij weer zin hebt. Als je twijfels of zorgen hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.
Lichaamsveranderingen en herstel
Laten we eerlijk zijn, ons lichaam heeft een behoorlijke reis afgelegd tijdens de zwangerschap en bevalling. Het is dan ook helemaal niet raar dat er fysieke veranderingen optreden die invloed kunnen hebben op je gevoel van eigenwaarde en libido.
Hormonale schommelingen, vermoeidheid, borstvoeding en vaginale droogheid zijn misschien niet eens het ergste waar jij mee zit. Misschien weeg je nog wat meer, heb je ineens striae gekregen of loopt er een litteken van de keizersnede over je buik. Dit zijn vrij ingrijpende veranderingen van je lichaam. Die verandering van je lichaam en het herstelproces hebben een directe invloed op je libido.
Geef jezelf de tijd om te genezen en luister naar je lichaam.
Emotionele achtbaan
Laten we ook niet vergeten dat het moederschap een achtbaan van emoties met zich meebrengt. Van vreugde en liefde tot angst en vermoeidheid, het is normaal om je overweldigd te voelen door de nieuwe verantwoordelijkheden en de zorg voor je kleintje. Dit kan natuurlijk ook weer invloed hebben op je libido.
Wees open en eerlijk tegenover je partner over je gevoelens en zorgen. Vaak heeft je partner ook last van deze gevoelens. Het is immers een reis die jullie samen maken.
Communicatie en verbinding
Communicatie met je partner is van cruciaal belang in deze periode. Jullie beiden ervaren een scala aan emoties en passen je aan de nieuwe rol als ouders. Open en eerlijke gesprekken waar je wel of geen zin in hebt kunnen helpen om opnieuw verbinding te maken op een intiem niveau.
Onthoud dat intimiteit niet alleen draait om seks, maar ook om emotionele verbondenheid, knuffelen en quality time samen doorbrengen. Een leuke date kan hier af en toe zeker bij helpen.
Waar moet ik op letten bij de eerste keer seks na de bevalling
- Zorg dat je voldoende bent hersteld en wacht minimaal 6 weken na de bevalling bij zowel een vaginale bevalling als keizersnede. Je moet gestopt zijn moet vloeien en hechtingen moeten volledig zijn hersteld.
- Start pas wanneer jij er klaar voor bent en vooral wanneer jij er zin in hebt! Seks moet leuk zijn en is niet iets dat je MOET doen.
- Zorg dat je anticonceptie gebruikt wanneer je met een mannelijke partner gaat vrijen. Veel vrouwen zijn erg vruchtbaar na een bevalling. Ook als je borstvoeding geeft moet je anticonceptie gebruiken. Het is een fabeltje dat borstvoeding ervoor zorgt dat je niet zwanger kun worden.
- Ga langzaam, neem de tijd voor voorspel. Bouw de intensiteit geleidelijk op en luister daarbij goed naar je lichaam. Wees niet te streng voor jezelf en wees eerlijk over wat je voelt. Seks is niet een prestatie, maar het moet fijn zijn. Door de pijn heen gaan hoeft dus ook niet!
- Gebruik glijmiddel. Vaginale droogheid komt veel voor na de bevalling. Vrouwen die borstvoeding geven hebben hier over het algemeen wat meer last van door een verminderd oestrogeen aanmaak. Het gebruiken van glijmiddel kan mechanische wrijving tegengaan. Let op wat voor glijmiddel je gebruikt! Niet alle glijmiddelen gaan samen met een condoom dus check dit even goed. Als bekkenfysio neig ik altijd naar meer natuurlijkere producten.
- Blijf communiceren. Geef aan wat juist wel en niet prettig voelt. Jij bent de enige die jouw grenzen kan aangeven.
- Stop bij pijn. Je hoeft niet door de pijn heen te gaan.
Pijn bij vrijen
Zoals ik net al aangaf moet je bij pijn eigenlijk gewoon stoppen. Seks hoort leuk te zijn en moet geen pijn doen. Daarnaast kan het hebben van pijn tijden het vrijen nadelige gevolgen hebben voor je seksleven. Bekijk even deze vicieuze pijn cirkel, volgens mij spreekt deze voor zich. Merk jij dat je pijn hebt tijdens het vrijen neem dan contact om met een geregistreerd bekkenfysio. Middels een onderzoek en therapie kunnen zij heel veel voor jou seksleven betekenen.
Angst voor het vrijen
Na de bevalling kan het hebben van seks een bron van angst en zorgen zijn voor veel vrouwen. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een normale reactie is en dat je niet de enige bent. Verschillende factoren, zoals lichamelijke veranderingen, emotionele aanpassingen en vermoeidheid, kunnen bijdragen aan deze angst. In deze 5 stappen kun jij omgaan met die angst voor het vrijen.
Stap 1. Erkenning en communicatie:
Het eerste en belangrijkste punt is het erkennen en benoemen van je angsten. Bespreek openlijk met je partner over je gevoelens en zorgen. Je partner kan een bron van steun en begrip zijn en samen kunnen jullie een plan maken om deze angsten aan te pakken. Blijf communiceren tijdens het hele proces.
Stap 2. Geleidelijke benadering:
Forceer jezelf niet om meteen weer seks te hebben. Neem de tijd en ga op een geleidelijke manier te werk. Begin met het opbouwen van intimiteit zonder penetratie of het inbrengen van sekspeeltjes. Begin met knuffelen, kussen en strelen. Dit helpt om het vertrouwen en de verbinding met je partner te herstellen.
Stap 3. Herstel van het lichaam:
Luister naar je lichaam en geef het voldoende tijd om te herstellen. Maak een afspraak met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut voor een check van je bekkenbodem. Dit kan je meer vertrouwen geven in je lichaam of juist waarschuwen om nog even te wachten met het hebben van seks.
Stap 4. Versterk het zelfvertrouwen:
Het versterken van je zelfvertrouwen is essentieel. Focus op self-care en doe dingen die je een goed gevoel geven over jezelf. Dit kan variëren van lichaamsbeweging tot ontspanningstechnieken of het vinden van momenten voor jezelf. Je kunt ook overwegen om met een therapeut te praten die gespecialiseerd is in postpartumzorg. En vergeet niet het wonder dat een kapper kan verrichten of even weer een keer je nagels laten doen. self-care is super belangrijk voor je zelfvertrouwen!
Stap 5. Ondersteuning zoeken:
Weet dat je niet alleen bent in deze ervaring. Zoek steun bij andere moeders, bijvoorbeeld via online fora, groepen of sociale media. Het delen van je angsten en ervaringen met anderen kan geruststellend zijn en nuttige tips opleveren.
Conclusie:
Het omgaan met angst voor vrijen na de bevalling is een persoonlijk proces dat soms tijd kost. Wees geduldig met jezelf en neem de stappen op je eigen tempo. Vergeet niet dat het belangrijk is om openlijk met je partner te communiceren en professionele hulp te zoeken indien nodig. Met de juiste ondersteuning en zelfzorg kun je langzaam je vertrouwen herstellen en weer helemaal genieten van het vrijen!
Vergeet niet: Seks moet leuk zijn en moet vooral geen pijn doen!
Liefs Isabeau