WANNEER MAG JE WEER PAARDRIJDEN NA DE BEVALLING?
WANNEER MAG JE WEER PAARDRIJDEN NA DE BEVALLING?
Sporten na je zwangerschap
KimOvergaag
Sporten na je zwangerschap
04/18/2023
4 min
0

Wanneer mag je weer paardrijden na de bevalling?

04/18/2023
4 min
0

Oh, wat snap ik het goed dat je met deze vraag zit! Natuurlijk was ik helemaal blij dat ik zwanger was, maar tegelijkertijd vond ik het jammer dat ik wist dat er een moment zou komen wanneer ik moest stoppen met paardrijden. En natuurlijk was ik me er ook bewust van dat ik geen week na de bevalling weer op dat geliefde (en veel te dure) paard zou zitten. Tot wanneer mag je paardrijden? En wanneer mag je weer paardrijden na de bevalling?

Paardrijden als je zwanger bentJe ziet hier dat mijn evenwicht al heel anders is, omdat mijn buik al flink aan het groeien was. 

WANNEER MAG JE WEER PAARDRIJDEN NA DE BEVALLING?

Het natuurlijk herstel van het bekken en de bekkenbodem treedt tijdens de eerste 6 weken op na je bevalling. Daarom is het belangrijk dat je de eerste 6 weken rust houdt. Ga bijvoorbeeld ook niet teveel wandelen. Wandelen moet je echt opbouwen na je bevalling, maar niet in de eerste 6 weken na de bevalling. Alle spieren zijn gewoon nog te slap.

Ook paardrijden moet je dus absoluut de eerste 6 weken niet doen. Ook niet als je je heel goed voelt. Gewoon niet doen. Als je te snel gaat, ga je alleen maar klachten krijgen. Na die 6 weken rust, kun je langzaam weer gaan opbouwen met specifieke klasjes. Je doet dit, omdat je bijvoorbeeld alle controle over je core kwijt bent. Als je dan gelijk gaat sporten, ben je verder van huis. De kans op klachten zoals incontinentie, een diastase en bekkenpijn zijn dan namelijk heel groot.

Trust me: als sport fanaat vond ik dit MOEILIJK! Maar ik heb ook gezien dat als je goed opbouwt, je best snel alweer de oude bent. Die specifieke klasjes kun je bijvoorbeeld bij een sportschool volgen, of je kunt ons Programma om te sporten na je zwangerschap volgen. Dan bouw je thuis, wanneer het jou uitkomt, in 6 weken weer op totdat je je oude sport kan oppakken.

Ok, terug naar wanneer je weer mag paardrijden. Na die 6 weken rust en die 6 weken op een goede manier opbouwen, kun jij het paardrijden weer opbouwen. Ik kon echt niet wachten! Inmiddels had ik al elke dag gestapt aan de hand met Sol in de draagzak. Maar daar heb je natuurlijk geen paard voor.

Je kunt niet direct weer een les volgen: begin met stappen en een paar rondjes draven (lichtrijden, nog niet doorzitten). De volgende dag iets langer en een stukje galop bijvoorbeeld. Bouw dit elke dag een paar minuten uit.

Belangrijk hierbij is dat je geen pijn krijgt in de stuit of het schaambot en dat je geen verlies van urine ervaart. Vooral bij het lichtrijden kan dit voorkomen. Wees hier alert op en schakel direct een geregistreerd bekkenfysiotherapeut in wanneer je klachten ervaart. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam.

Kort gezien ziet je herstel (over het algemeen) er dus zo uit:

De eerste 6 weken na je bevalling houd je vooral rust. De 6 weken daarna doe je 6 weken lang specifieke klasjes, zoals ons programma om te sporten na je zwangerschap. Dan kun je 12 weken na je bevalling weer voor het eerst paardrijden.


Ik weet het: wat een drama dat het beter is dat je zo lang moet wachten. Maar geloof me (nooit gedacht dat ik dit zou zeggen): het gaat best snel weer voorbij. En als je goed opbouwt, dan kom je dus echt nog beter terug dan daarvoor.

Ik heb 6 weken ons programma voor na de zwangerschap gevolgd en ben daarna weer gaan rijden. De eerste 2 weken waren lastig door mijn evenwicht (ik had een keizersnede gehad), maar daarna was het gevoel best snel weer terug. Ik doe daarnaast nu 2 x per week yoga en merk dat ik véél meer controle heb over mijn core dan daarvoor, waardoor mijn rijden veel beter is geworden. Zelfs wissels zijn nu makkelijk aan te leren!


Wanneer mag je weer paardrijden na een keizersnede?

Na een keizersnede zul je merken dat je de eerste weken meer last hebt en veel in je bed ligt. Daar waar iemand na een gewone bevalling na een week alweer een rondje loopt, zul jij misschien wat strompelen. Toch zul je zien dat het elke dag weer een stuk beter gaat en het herstel echt als een hockeycurve omhoog gaat. Daar houden we van!

Ook na een keizersnede mag je dan ook na 6 weken weer beginnen met specifieke lesjes om op te bouwen, zoals ons programma om te sporten na je zwangerschap. Als je dit 6 weken doet, mag je 12 weken postnataal (net als bij een 'gewone' bevalling) weer voor het eerst paardrijden.

Ook dit bouw je op.

Baby met paarden


TOT WANNEER MAG JE PAARDRIJDEN ALS JE ZWANGER BENT?

Ik wilde graag zo lang mogelijk blijven rijden tijdens mijn zwangerschap. Ik hoopte echt dat ik zelfs met een wat dikkere buik nog fanatiek kon rijden, maar je zult merken dat het op een gegeven moment gewoon niet meer zo goed gaat. Niet qua evenwicht en het ziet er gewoon niet uit: van die fijne bewegingen is even helemaal niks meer te zien;-)

Er is geen eenduidige richtlijn waar je je aan moet houden bij het beslissen wanneer je wilt stoppen, maar vanaf 16 weken komt de baarmoeder echt al boven het schaambot uit. Dit houdt in dat je baarmoeder niet meer beschermd is door dit bot, waardoor je extra kwetsbaar bent. Bij 20 weken steekt je baarmoeder echt al een flink stuk uit, dus je moet je dan afvragen of je je er nog goed bij voelt om te blijven paardrijden.

Ik kreeg zelf vanaf week 22 last van een aanhechting van mijn pees boven mijn buik. Dat was het moment waarop ik eigenlijk echt niet meer kon. 

Ik merk dat Sol absoluut niet bang is voor paarden nu. Ik denk omdat hij vanaf de 4e week na de bevalling al mee ging en lekker in de draagzak zat daar:-) Succes allemaal met jullie zwangerschap!

Liefs, 

Kim

Paardrijden na de bevalling

Reacties
Categorieën