Mag je sporten met bekkenpijn na de bevalling?
Sporten na je bevalling
Kim & Isabeau
Sporten na je bevalling
12/07/2022
4 min
0

Mag je sporten met bekkenpijn na de bevalling?

12/07/2022
4 min
0

Sporten met bekkenpijn na de bevalling

Heb je de zwangerschap en bevalling overleefd, maar zit je nu nog met last van bekkenpijn? Dat had niemand je van tevoren verteld! Mag je sporten met bekkenpijn na de bevalling en, belangrijker nog, wat kun je er allemaal tegen doen? Want jij staat natuurlijk te popelen om hier iets tegen te doen!

Bekkenpijn

Bekkenpijn kan erg vervelend zijn. Bekkenpijn is er in verschillende soorten en maten en kan ook verschillende oorzaken hebben. Lang werd gedacht dat bekkenpijn werd veroorzaakt door een soort instabiel bekken dat ontstaat door het hormoon relaxine dat je banden en spieren soepeler maakt. Ondertussen weten we dat dit in de meeste gevallen helemaal niet het geval is en dat er vaak meer dingen aan de hand zijn waardoor jij klachten krijgt aan het bekken. En die term bekkeninstabiliteit die je overal hoort? Die gebruiken we trouwens niet meer. Het is een term die angst en een verkeerd beeld creëert. We praten tegenwoordig over zwangerschap gerelateerde bekkenpijn. Deze zwangerschap gerelateerde bekkenpijn kun je herkennen aan bijvoorbeeld:

  • Startpijn (schietende pijn in het bekkengebied wanneer je bijvoorbeeld opstaat.
  • Stuit- en of schaambot pijn.
  • Een gevoel van (spier)pijn in de binnenbenen.
  • Vermoeid of instabiel gevoel in het bekken.
  • Pijn in de lage rug.
  • Pijn in de bil.

Bekkenpijn is iets anders dan bekkenbodem klachten, maar deze zijn wel vaak met elkaar verbonden. De meeste vrouwen met bekkenpijn hebben ook bekkenbodem klachten en andersom.

Mag ik sporten met bekkenpijn na de bevalling?

Mag je dus sporten met bekkenpijn na de bevalling? Het is juist goed om te sporten met bekkenpijn na de bevalling! De meeste bekkenpijn ontstaat doordat bepaalde spieren niet sterk genoeg zijn of niet meer goed met elkaar samenwerken. Het is juist heel belangrijk om met bekkenpijn de juiste spieren sterker te maken en/of weer te laten samenwerken. De nadruk zou dan moeten liggen op de inner-core en ademhaling. Zorg dat de basis weer goed wordt en bouw dan uit naar zwaardere en moeilijkere oefeningen.

Wanneer je direct of na een oefening last krijgt kun je deze oefening beter niet doen. Het is altijd een goed idee om met bekkenpijn naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te gaan. Ze kunnen je helpen om een start te maken met de juiste oefeningen. Dit kan bijvoorbeeld bij SMC Amsterdam.

Wil je het sporten op de juiste manier opbouwen? Wij hebben een 6-weeks postpartum programma zodat jij het sporten na je zwangerschap weer op een goede manier opbouwt. Je kunt beginnen vanaf 6 weken na de bevalling. Omdat het programma is opgebouwd door een erkend bekkenfysiotherapeut, kun je prima meedoen als je last hebt van bekkenpijn. Wil jij trouwens bekkenbodem oefeningen doen na je zwangerschap? Dat kun je gewoon doen als je bekkenpijn hebt. Doe het alleen niet meer dan 3x per week, want dan kun je juist klachten gaan ervaren. Ook als je geen last hebt van bekkenpijn na de bevalling trouwens.

Tijdens je zwangerschap is het ook juist goed om op de juiste manier te sporten met bekkenpijn. In ons programma om te sporten tijdens je zwangerschap geven we je oefeningen waarbij je jezelf tijdens je zwangerschap écht versterkt. Als je bekkenpijn hebt kan dit je enorm helpen, maar het kan zeker ook klachten zoals bekkenpijn voorkomen!

Sla asymmetrische oefeningen bij bekkenpijn over

Met name bij veel klachten van zwangerschap gerelateerde bekkenpijn is het verstandig om asymmetrische oefeningen met grote bewegingsuitslagen in het begin te vermijden. Dit betekent niet dat je helemaal geen asymmetrische oefeningen meer mag doen. In het dagelijks leven doe je natuurlijk ook een hoop asymmetrische bewegingen en uiteindelijk wil je functioneel trainen zodat je ook tijdens je dagelijkse leven geen last meer hebt. Daar horen dus ook asymmetrische oefeningen bij. Bouw deze oefeningen wel goed op. Begin met kleine beweginsuitslagen en maak ze steeds groter. Begin eerst met statische asymmetrische oefeningen en maak ze hierna dynamisch.

Rust bij bekkenpijn

Rust roest wordt gezegd en helaas zal rust je ook bij bekkenpijn niet verder helpen. Uiteindelijk zul je toch echt zelf aan de bak moeten om de klachten te verminderen. Wel kun je meer klachten krijgen bij vermoeidheid of wanneer je “te veel” hebt gedaan op een dag. Vaak betaal je hier dezelfde avond of de dag erna de prijs voor. Pas je training en dag aan op jouw belastbaarheid. Heb je in de avond of de dag erna klachten? Dan heb je dus wel echt “te veel” gedaan. Af en toe over je grens gaan is natuurlijk helemaal niet zo erg, maar blijf je dit doen, dan kom je in een constante staat van overbelasting. Je kunt je wel voorstellen dat dat niet erg goed is voor je bekkenpijn (en gemoedstoestand). Bouw je belasting dus goed op en luister naar je lijf.

Bekkenbodem en bekkenpijn

Bij bekkenpijn kun je ook bekkenbodem klachten ervaren. Het is belangrijk dat jij goed je bekkenbodem kunt aanspannen, maar vooral ook kunt ontspannen. Ga niet als een gek aan de slag met bekkenbodem oefeningen tegen bekkenpijn. Laat altijd een geregistreerd bekkenfysiotherapeut je bekkenbodem controleren en bepalen hoe en wat jij moet gaan oefenen. Voor iedereen liggen de accenten met trainen met bekkenpijn en/of bekkenbodem klachten ergens anders. Het is soms moeilijk om zelf te bepalen wat je nu juist wel of niet moet doen. Net als alle andere spieren kun je de bekkenbodem testen. Dat wordt gedaan met een inwendig vaginaal of anaal onderzoek (dit ligt aan de klachten). Dit onderzoek is echt nodig om te kunnen bepalen wat de bekkenbodem nodig heeft: training, ontspanningen of misschien functioneert de bekkenbodem juist heel goed.

Bekkenband dragen tijdens het sporten met bekkenpijn

Dit is een beetje tegenstrijdig. Je wilt juist bij het sporten/trainen de spieren sterker maken of beter leren samenwerken. Wanneer jij een hulpmiddel gebruik tijdens het trainen om meer stabiliteit te geven aan het bekken is dit valspelen met geen enkel nut. Sport of train liever minder zwaar of aangepast i.p.v. een bekkenband te dragen tegen de pijn tijdens het sporten. Met een bekkenband kun je sneller over je grenzen gaan en kun je diezelfde avond of de volgende dag de prijs bepalen.


Reacties
Categorieën